PočetnaNajaveNajavljeno četvrto izdanje Star Film Festa

Najavljeno četvrto izdanje Star Film Festa

|

Početak rujna i ove je godine rezerviran za festival pod zvijezdama u sisačkom Starom gradu. Četvrti po redu Star Film Fest (31.8. – 2.9.) posvećen je mladim umjetnicima od 18 do 35 godina čiji je program jučer obznanjen predstavnicima medija. Na predstavljanju istoga sudjelovali su predstavnik generalnog sponzora festivala INA-e, Damir Butković; predstavnik Grada SiskaGoran Grgurač; predstavnica Turističke zajednice grada Sisak Milijana Borojević; selektorica filmova Star Film Festa, Martina Mladenović te organizator SFF-a, Matija Holjevac.

Na četvrti Star Film Fest prijavljeno je 549 filmova od kojih je odabrano najboljih 38 koji će biti prikazivani za vrijeme trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21. Ove godine je za posjetitelje organiziran prijevoz turističkim vlakićem na otvorenje festivala u pitoresknoj utvrdi Stari grad (okupljanje je u 19 satu na Trgu bana Josipa Jelačića). Na otvorenju će, između ostalih, biti prikazan dokumentarac “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.) redatelja i scenarista Gorana Devića, koji u svojoj tihoj opservaciji dokumentira šest posljednjih dana sisačke kavane na ulazu u Željezaru Sisak.

Kao i prošle godine, za najmlađe zaljubljenike u film, Star Film Fest pripremio je dječje matineje koje će biti prikazivane u prijepodnevnim satima u Kazalištu 21, te popraćene radionicom Nike Tilić iz udruge Programerko koja se bavi popularizacijom i promocijom digitalne pismenosti u osnovnoškolskom obrazovanju u suradnji s Kinoramom.

Zainteresirani će se na ovogodišnjem festivalu moći okušati u radu u Photoshopu na radionici “Uvod u obradu fotografije kroz Photoshop” Mateja Jurčevića, studenta snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; posjetiti radionicu “Zvuk i glazba u filmu” Magde Mas, studentice muzikologije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu; radionicu “Od ideje do predstave” Marika Kovača, dječjeg pedagoga, glumca i profesionalnog kazališnog redatelja te predavanje “Prožimanje medija” Duška Popovića, novinara, urednika, spikera i organizatora susreta “Dječje filmsko i video stvaralaštvo u funkciji javnog zdravstva”.

Nakon filmskih projekcija drugog i trećeg dana festivala, posjetiteljima se nude koncerti na otvorenom: u četvrtak ih očekuje koncert filmske glazbe Antonije Kihalić & Saše Tadića, u subotu koncert pulsko-zagrebačkog ska-rock osmerca Radio Aktiva, a u nedjelju nastup cover grupe 4head i DJ-a Maria Kovača. Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija i matineja, do radionica i predavanja, besplatni su i otvoreni za javnost.

Ovogodišnji stručni žiri, koji će odlučivati o najboljim filmskih uradcima, sastoji se renomiranih hrvatskih filmskih stručnjaka – glumca i pisca najpoznatijeg po filmovima “Zvizdan”, “Kosac” i “Nedjeljom ujutro, subotom navečer”Dade Ćosića; hrvatskog redatelja i scenarista Ivana Sikavice; mlade hrvatske glumice Ivone Kundert; voditelja Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Varaždinu, izvršnog direktora internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu te ujedno i tajnika ASIFA Hrvatske, Hrvoja Seleca. Završnu će večer Star Film Festivala biti proglašeni, osim pobjednika u filmskim kategorijama, i pobjednici foto natječaja “Rascvjetani Sisak”.

Opširnije informacije i raspored ovogodišnjeg programa Star Film Festa provjerite na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.