Početna Recenzije Sarajevske sveske 4: Između populizma i angažmana

Sarajevske sveske 4: Između populizma i angažmana

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Četvrti dan 23. Sarajevo Film Festivala predstavio je čak tri filma iz službenog natjecateljskog dijela programa koji se tiče dokumentarnog filma: “Družinu” / “The Family” (2017) slovenskog autora Roka Bičeka, “Ultru” (2017) Mađara Balázsa Simonyija te “Mr Gay Syria” (2017) Asye Toprak iz Turske. Pritom se kao glavna karakteristika ovogodišnjeg sarajevskog nefikcijskog programa dodatno učvrstio spoj populizma i društveno obilježenih tema iz naglašene individualne perspektive.

“Mr. Gay Syria” (★★★★) angažirani je dokumentarac koji dalje vidljivost sirijskoj gay populaciji izbjegloj u Tursku. U sredini u kojoj javno deklariranje homoseksualnosti može imati konzekvence opasne po život, pratimo niz mladih ljudi koji razvijaju vlastiti identitet u neprekidnoj borbi za odlazak u liberalnije zemlje. Film čiji je fokus na dvostruko diskriminiranoj populaciji, koju određuju spolna orijentacija i izbjeglički status, izrazito je bitan u informiranju i senzibiliziranju često negativno nastrojene javnosti. Iako ga filmski postupci ne čine izvanserijskim ostvarenjem, aktivistička baza filmu daje neosporni legitimitet.

Slovenska “Družina” (★★★) pak metodom direktnog filma ulazi u privatnu sferu protagonista Mateja i njegovih osobnih veza, od rođenja djeteta pa do odricanja prava na isto. Iako nepretenciozan u ocrtavanju specifičnog karaktera i okolnosti koje su ga oblikovale, film ne nudi nikakvo konkretno motivacijsko uporište. Izuzmemo li iz jednadžbe tematski kuriozitet, u konačnici nije jasno što je i zašto redatelj pričom htio postići.

“Ultra” iznenađenje

Najveće iznenađenje jučerašnjeg dokumentarnog dana ipak je donijela “Ultra” (★★★★) mađarskog redatelja Balázsa Simonyijaizvrsno snimljen film koji glavnu temu provodi kroz više paralelnih narativnih linija. Naoko bezazlena zabava, trčanje ultramaratonske utrke, tzv. Spartatlona dužine 246 kilometara, povremenim promjenom tona i tematiziranjem razloga uloženog napora, a čiji je dijapazon širok – od potrage za samorealizacijom do nadilaženja osobnih trauma – na gledatelja prenosi katarzični učinak. Redatelj, kao jedan od pet glavnih protagonista, svojom neopterećenošću, lucidnošću i ironijskim odmakom razbija pozadinsku težinu – filmu daje na dinamici i postaje okosnica na kojoj se prelamaju sve ostale priče. Kombinacija fascinatne fotografije, montaže koja dozira svaku pojedinu liniju te smislene dramaturgije, “Ultri” osiguravaju status zanatski dobro zaokruženog filma, koji će, doduše, u vidu imati najširu moguću publiku. To ipak ne čudi pretjerano uzmemo li u obzir da je glavni producent HBO. No, kao što je jedna gledateljica dobro primijetila, film nenamjerno podupire rodne stereotipe: muškarci su oni sposobni za napor, dokazivanje pa i privilegiju samopropitivanja, dok će žene tu biti samo potpora, figurativno i doslovno – hraniteljice.

Danas su od dokumentarne konkurencije na rasporedu filmovi “Planeta Petrila” (2016) Rumunja Andreija Dascalescua i “Kada dođu svinje” (2017) srpske autorice Biljane Tutorov koji je rađen u koprodukciji s našim Kinematografom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".