Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Srbenka"

I ove će godine, u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala (11. – 18.8.), biti organizirana radionica za dokumentarne projekte u fazi grubog šnita, Docu Rough Cut Boutique. Ovogodišnje grupne i individualne sastanke s prominentnim filmskim mentorima osiguralo je pet doku-ostvarenja u nastanku, među njima i hrvatska “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, film o mladim osobama srpske nacionalnosti rođenima nakon Domovinskog rata i obilježenima svojom nacionalnom pripadnošću.

Početkom 2015. godine projekt je dobio 200 tisuća kuna od HAVC-a na Pozivu za poticanje proizvodnje dokumentarnih filmova. Krajem iste godine filmu je pripalo i 25 tisuća eura od Potprograma MEDIA Kreativne Europe u kategoriji Razvoja kreativnih dokumentarnih filmova.

“Srbenka” nastaje u produkciji Restarta (producenti Vanja Jambrović i Tibor Keser), a DRCB će redatelju poslužiti kao dobra prilika za otklanjanje potencijalnih smjerovnih bugova. Prije odlaska u Sarajevo, projekti će od 21. do 25. lipnja u Sofiji sudjelovati u pripremnim konzultacijama, kako bi spremni dočekali industrijski dio SFF-a, CineLink Industry Days, u sklopu kojeg se nalazi i Docu Rough Cut Boutique. Prošle godine na istom okupljanju sudjelovao je film “F**k YU” Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, o osobnom viđenju raspada bivše Jugoslavije.

Osim u Sarajevu, “Srbenka” je ove godine sudjelovala i na ZagrebDox Prou jedanaestog izdanja ZagrebDoxa, industrijskom dijelu festivala pod vodstvom Leene Pasanen i Stefana Tealdija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here