PočetnaVijesti"Srbenka" Nebojše Slijepčevića na Docu Rough Cut Boutiqueu 23. Sarajevo Film Festivala

“Srbenka” Nebojše Slijepčevića na Docu Rough Cut Boutiqueu 23. Sarajevo Film Festivala

-

I ove će godine, u sklopu 23. Sarajevo Film Festivala (11. – 18.8.), biti organizirana radionica za dokumentarne projekte u fazi grubog šnita, Docu Rough Cut Boutique. Ovogodišnje grupne i individualne sastanke s prominentnim filmskim mentorima osiguralo je pet doku-ostvarenja u nastanku, među njima i hrvatska “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, film o mladim osobama srpske nacionalnosti rođenima nakon Domovinskog rata i obilježenima svojom nacionalnom pripadnošću.

Početkom 2015. godine projekt je dobio 200 tisuća kuna od HAVC-a na Pozivu za poticanje proizvodnje dokumentarnih filmova. Krajem iste godine filmu je pripalo i 25 tisuća eura od Potprograma MEDIA Kreativne Europe u kategoriji Razvoja kreativnih dokumentarnih filmova.

“Srbenka” nastaje u produkciji Restarta (producenti Vanja Jambrović i Tibor Keser), a DRCB će redatelju poslužiti kao dobra prilika za otklanjanje potencijalnih smjerovnih bugova. Prije odlaska u Sarajevo, projekti će od 21. do 25. lipnja u Sofiji sudjelovati u pripremnim konzultacijama, kako bi spremni dočekali industrijski dio SFF-a, CineLink Industry Days, u sklopu kojeg se nalazi i Docu Rough Cut Boutique. Prošle godine na istom okupljanju sudjelovao je film “F**k YU” Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, o osobnom viđenju raspada bivše Jugoslavije.

Osim u Sarajevu, “Srbenka” je ove godine sudjelovala i na ZagrebDox Prou jedanaestog izdanja ZagrebDoxa, industrijskom dijelu festivala pod vodstvom Leene Pasanen i Stefana Tealdija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".