PočetnaVijestiEkskluzivno: Dokumentarni.net zaviruje iza kulisa budućih hrvatskih dokumentarnih projekata

Ekskluzivno: Dokumentarni.net zaviruje iza kulisa budućih hrvatskih dokumentarnih projekata

|

Hrvatski audiovizualni centar u petak je, 23. siječnja 2015. godine, donio odluku o listi prioriteta i raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji poticanja proizvodnje audiovizualnih djela za dokumentarni film (rok 26. rujna 2014.) te u kategoriji poticanja razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova (rok 17. listopada 2014.).

Dokumentarni.net se za svoje vjerne čitatelje potrudio doznati sinopsise odabranih projekata, mini-podvig u kojem smo većinom bili uspješne ruke. Nekoliko ostvarenja – zbog nemogućnosti ostvarenja kontakta s producentima / redateljima – nam se provuklo ispod radara, ali radnju većine ipak ćete moći doznati nekoliko paragrafa niže. Tematike – uistinu raznolike. Radujemo se njihovom velikoplatnenom ukazanju zajedno s vama!

Kao i inače, HAVC-ovo Vijeće (Vera Robić-Škarica, Olinka Vištica, Marijeta Vdović, Danijel Kušan, Silvestar Kolbas, Neven Frangeš, Dino Paškov i Damir Vujinović) donijelo je odluke po prijedlozima Umjetničkog vijeća (Mima Simić, Slaven Zečević, Tomislav Mršić, Juraj Lerotić, Teodor Celakoski i Branko Schmidt). Njihova je, pak, sjednica održana dan prije, 22. siječnja.

Na svim natječajima prošlo je 26 projekata, što je šest manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupna količina dodijeljenih sredstava na konkretnim natječajima također je okopnila za oko 750 tisuća kuna (2014.: 3 milijuna kuna; 2015.: 2.26 milijuna kuna), iako je HAVC-ova kalendarska 2014. za dokumentarce bila izdašnija od 2013., i to za nešto više od milijun kuna (8.16 – 6.93 milijuna kuna).

iOtok
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “iOtok”

Također bilježimo i povećani broj projekata (14) koji su odobreni u natječajnom dijelu razvoja scenarija u dugometražnom dokumentarnom filmu. Pojedinačno, međutim, isti su dobili po deset tisuća kuna manje od svojih prošlogodišnjih kolega (2013: 35 tisuća kuna; 2014: 25 tisuća kuna).

Tek dva projekta preživjela su HAVC-ov strogi ocjenjivački pogled u trećem roku razvoja dugometražnih doku-projekata u 2014. godini. “iOtok” redatelja i scenarista Mihe Čelara će zajedničkim snagama producirati naš Factum (Nenad Puhovski) i slovenski Astral film, a trebao bi pratiti slovenskog pisca Matu Dolenca pri povratku na hrvatski otok Biševo i njegov pokušaj završetka pisanja posljednjeg velikog romana.

Filmu je prepušteno 130 tisuća kuna, trideset više od “Jasenovca” (Gama studio / Miroslav Požar) Bogdana Žižića. Žižić je, podsjetimo, još 1966. godine napravio kratkometražni (13 minuta) dokumentarni film o zloglasnom logoru.

Pedesetak godina kasnije, pretpostavljamo (decidirani odgovor od producenta ili redatelja, nažalost, nismo uspjeli dobiti do zaključenja broja) kako bi isti trebao dobiti proširenu, dugometražnu verziju.

Srbenka
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Srbenka”

Sredstva za poticanje proizvodnje dokumentarnih filmova u drugom roku otišla su na adrese četiri dugometražna te šest projekata kratkog metra. Najviše zadovoljstva u dugoj konkurenciji  trebalo bi dolaziti iz ureda Restarta čiji su filmovi utržili 500 tisuća kuna: “Apnea: Moj život bez zraka” (300 tisuća kuna) Bojane Burnać ispituje motivaciju i pobjednički mentalitet vrhunskih ronilaca, dok će “Srbenka” (Nebojša Slijepčević / 200 tisuća kuna) progovoriti o vršnjačkom nasilju prema djeci druge nacionalnosti.

Na čelu kratkometražno-proizvodne kolone našao se Goran Dević s filmom “U ime Republike Hrvatske” (Petnaesta umjetnost / 190 tisuća kuna) koji nam zbog osjetljive tematike nije mogao otkriti sinopsaški nektar. Zato smo bolje sreće bili pokucavši na vrata Fade Ina, otkrivši radnju “Vodonosca” (180 tisuća kuna) redateljice Vlatke Vorkapić. Priča je to o vodonoscu i pripadajućoj posadi tijekom četiri godišnja doba, ali i ljudima na otocima koji ovise o njihovim redovitim posjetama.

Financijski poguranac u trećem roku razvoja scenarija dugometražnih dokumentarnih filmova primilo je četrnaest projekata, svaki u jednakom iznosu od 25 tisuća kuna. Tako će u pripremu novi dokumentarni film Tatjane Božić“Muškarci” – koji obećava seciranje muško-ženskih odnosa iz kuta ljepšeg spola.

Udruga UKUS (Aleš Suk / koprodukcija s Peterom Kerekesom) i Željka Sukova, pak, u novoj dokufikcijskoj domaćoj zadaći obrađuju fenomen laži, smještajući svoju radnju u nevini i naivni svijet gdje ista postaje – istina.

Razvoj-projekata-1

Razvoj projekata u 2014. godini – 3. rok, 17.10.2014. / Dugometražni dokumentarni film

“iOtok”

 • Scenarij i režija: Miha Čelar
 • Produkcija: Factum / Astral film

Sinopsis: “iOtok” je multimedijalna i interaktivna dokumentarna priča koja će pratiti starijeg slovenskog pisca i strastvenog podvodnog ribolovca Matu Dolenca pri pisanju njegove posljednje velike knjige.

Mate Dolenc, koji je neka vrsta slovenskog Ernesta Hemingwaya, u prosincu 2015. namjerava se vratiti na hrvatski otok Biševo nakon četiri godine izbivanja. Dok ga nije bilo, otok je, kao i on sam, ostario i počeo umirati. Na njemu sada stalno živi samo deset tvrdokornih otočana, od kojih većina ima preko sedamdeset godina.

“Jasenovac”

 • Scenarij i režija: Bogdan Žižić
 • Produkcija: Gama studio / Miroslav Požar


HAVC---Poticanje-proizvodnje-1

Poticanje proizvodnje audiovizualnih djela u 2014. godini – 2. rok, 26.9.2014. / Dugometražni dokumentarni filmovi

“Apnea: Moj život bez zraka”

 • Režija: Bojana Burnać
 • Produkcija: Restart

Sinopsis: “Apnea: Moj život bez zraka” je film o užitcima i životnim rizicima maksimalnog držanja daha, suočavanju s granicama vlastitih mogućnosti i medicinskih saznanja, čak i kada je to opasno po život, sve samo zbog senzacija koje nedostatak kisika proizvodi u tijelima Bojane, koja uživa u gubitku svijesti; Gorana, svjetskog rekordera u apneji i Karle koja roni na dah za vrijeme trudnoće.

“Josip Halla, začetak hrvatskog profesionalnog filma – rođenog da umre”

 • Režija: Mladen Juran
 • Produkcija: Adriatic Art Media Film

Sinopsis: Dokumentarni film o domicilnoj kulturnoj baštini i Josipu Halli, hrvatskom filmskom snimatelju koji je patentirao dva izuma za poboljšanje projiciranja filma, profesionalnom snimatelju te čovjeku koji je u Hrvatsku donio prvu filmsku kameru i čiji su mnogi filmovi zauvijek izgubljeni.

“Španovica” / “Novo selo revisited”

 • Režija: Jadran Boban
 • Produkcija: Fade In

Sinopsis: Dugometražni dokumentarni film “Španovica / Novo selo revisited” istražuje fenomen sjećanja i bilježenja povijesti. Turbulentna i dvoznačna povijest ukletog sela s dva imena smještenog pored Pakraca ishodište je raznih interpretacija, međusobno potpuno različitih.

“Srbenka”

 • Režija: Nebojša Slijepčević
 • Produkcija: Restart

Sinopsis: “Srbenka” je film o vršnjačkom nasilju prema djeci druge nacionalnosti u Hrvatskoj. U filmu pratimo priče djece koja danas odrastajući u Hrvatskoj imaju neugodna iskustva zbog svoje nacionalnosti ili ju skrivaju.

Poticanje proizvodnje audiovizualnih djela u 2014. godini – 2. rok, 26.9.2014. / Kratkometražni dokumentarni filmovi

“Dum spiro, spero”

 • Režija: Pero Kvesić
 • Produkcija: Factum

Sinopsis: Dum spiro, spero, latinska je izreka čiji bi približan prijevod bio: Dok dišem – nadam se. Ovaj je dokumentarac, doslovno, o tome. Pisac Pero Kvesić iskreno, bez trunke patetike ili samosažaljevanja, govori o svojem odnosu s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti, potankostima življenja i suočavanju s neminovnošću i blizinom kraja, stvarima koje jest i koje bi želio napraviti, obitelji, kućnim ljubimcima, umjetnosti… Mirno iščekujući svoju smrt, Pero Kvesić nam vispreno govori o životu.

“U ime Republike Hrvatske”

 • Režija: Goran Dević
 • Produkcija: Petnaesta umjetnost

“Noćas”

 • Režija: Zdravko Mustać
 • Produkcija: Hrvatski filmski savez

Sinopsis: Prikaz jedne noći u gradu Zagrebu. Filmski portret grada bez direktne nazočnosti ljudi. Slike noći pomoću konkretiziranja materijalnih obilježja jednog grada. Ljudski upliv se ipak naslućuje u svakom kadru, suptilnom intervencijom izvanjskog dodira.

Grad noću nije pust jer se na okvirima svakog kadra osjeća teški dah njegovih stanovnika, prolaznika i noćnih ljudi. U tri djela, blago odvojenih svojom formalnom raznolikošću, provlačimo se kroz mnoštvo motiva pamtljive noći.

“Pomutnje”

 • Režija: Lana Kosovac
 • Produkcija: Eurokaz, U.O.

Sinopsis: “Pomutnje” su dokumentarni film koji prikazuje sve ono iza pripreme istoimene predstave – ono skriveno, čemu publika inače nema pristup. S kakvim se problemima susreće produkcija predstave? Kroz kakve dvojbe prolaze glumci, a s kojim poteškoćama se nosi filmska ekipa?

“Zatvorenik”

 • Režija: Željko Sarić
 • Produkcija: Projekt 6 Studio

“Vodonosac”

 • Režija: Vlatka Vorkapić
 • Produkcija: Fade In

Sinopsis: Ovo je filmska priča o jednom vodonoscu i njegovoj posadi. Prateći putovanja vodonosca tijekom jedne godine, ovaj film je ujedno i studija karaktera, ne samo četveročlane posade već i ljudi na otocima koji ovise o dolasku vodonosca. Domaći i gosti, iznajmljivači soba, vlasnici vikendica, turisti, starosjedioci, obrazovani i manje obrazovani, mladi, stari …

Razvoj-scenarija-1

Razvoj scenarija u 2014. godini – 3. rok, 17.10.2014. / Dugometražni dokumentarni film

“Dokumentarni film o eksperimentalnom filmu u Hrvatskoj”

 • Režija: Gordana Brzović
 • Scenarij: Gordana Brzović, Diana Nenadić
 • Produkcija: Udruga Laboratorij multimedijalnih    mogućnosti – MMLab / Gordana Brzović    

“Haustor”

 • Režija i scenarij: Luka Lovrenčić

Sinopsis: “Haustor” je pričao zagrebačkoj grupi Haustor koja je djelovala u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Film prati nastanak, samo djelovanje, ali i život grupe nakon njenog raspada.

“Izgubljena generacija”

 • Scenarij: Fran Juraj Prižmić
 • Produkcija: Menorah Film / Fran Juraj Prižmić

Sinopsis: Dokumentarni film “Izgubljena generacija” govori o u zadnje vrijeme sve većem i većem broju mladih ljudi u Hrvatskoj, koji unatoč diplomi, volji i sposobnosti za rad nikako ne mogu pronaći posao u svojoj struci. 

“Izgubljena kolonija”

 • Scenarij: Edi Mužina

Sinopsis: 1541. godine dva hrvatska broda pod zapovjedništvom kapetana Đure Lovrića zaplovila su iz Dubrovnika prema Americi. Uslijed nevremena, nasukali su se na obalama Sjeverne Karoline. Nikada se nisu vratili kući. Četrdeset i tri godine kasnije, u zadaći osnivanja kolonije, na isto se tlo iskrcavaju Englezi.

Susreli su vrlo neobične i prijateljski raspoložene Indijance, izrazito svijetle puti i sivih očiju koji su se jedini služili latinicom, sadili vinovu lozu, proizvodili vino i “imali europske manire”. Objasnili su da su već vidjeli bijelog čovjeka kojeg je Manitou poslao s istoka i koji se brodom nasukao na hrid. Naučio ih je moralu, časti i raznim vještinama. Zvali su ga Wissakae Yunoke. (Visoki junak?)

Njihov jezik imao je brojne izraze koji nisu indijanskog tipa, poput- pita (slatki kruh), strachey achanahawen (strašni oceanski kamen, hrid na koju se razbio brod), mojno (mirno), chinikika (čini kihat (lula za pušenje duhana od kojeg se kiše), nause (naše), tar (star), chovan (čoban), riba-kon (riba), cipo (riba cipal), pokoshen (pokošen, livada niske trave), sat (vrijeme), osobna imena poput muškog imena Manteo; obližnje rijeke Potomac; prezimena poput Burras (Bura), Sutton (Suton), Garrish (Garić) te poznatog indijanskog Robin Hooda koji se prezivao Lowrie (kao kapetan Lovrić?). Predstavili su se kao – CROATANI.

“Lažljivi tepih”

 • Scenarij: Željka Sukova
 • Produkcija: Udruga UKUS / Aleš Suk

Sinopsis: Projekt koji se bavi fenomenom laži te nevinim i naivnim svijetom u kojem laži postaju istina.

“Manča”

 • Scenarij: Vid Begić

Sinopsis: “Manča” (napojnica) prati samog redatelja – studenta filmske režije – koji zarađuje kao solo zabavljač svirajući harmoniku i pjevajući po restoranima i privatnim zabavama. Kontrast samom filmu daju različiti svjetovi njegovih mušterija (među kojima su ljudi u bliskom dodiru s politikom, kriminalom, estradom, poduzetnici itd.) i Vidovih roditelja iz niže srednje klase koji dobivaju otkaze sa svojih poslova.

“Muke dubrovačkih poklisara”

 • Režija i scenarij: Željko Musić

“Muškarci”

 • Režija i scenarij: Tatjana Božić

Sinopsis: U ovom filmu, u beskrajnim kuhinjama dok se na peći krčka juha, žene govore o muškarcima. Ponekada je to bolna priča, stara koliko i miris one juhe; ponekad je sve puno smijeha. No uvijek je dirljiva, koliko i intimnost koju se usude podijeliti… 

“Posljednja reprezentacija”

 • Režija i scenarij: Jure Pavlović
 • Produkcija: Sekvenca / Jure Pavlović

Sinopsis: Priča o posljednjoj košarkaškoj reprezentaciji SFR Jugoslavije i njihovom zadnjem nastupu na Europskom prvenstvu u Rimu u lipnju 1991. godine.

“Sala br. 2”

 • Režija i scenarij: Marko Jerbić
 • Produkcija: Udruga Blank / Dario Juričan

Sinopsis: Darko Chudy ima 52 godine. Vodeći je neurokirurg u Hrvatskoj, voditelj Zavoda za neurokirurgiju u KB Dubrava i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Operacijska sala njegov je svijet u malom u kojem se snalazi poput ribe u vodi. Posjeduje visoke kriterije i gotovo ništa ga u potpunosti ne zadovoljava. Brz je, oštar i determiniran u svojim zamislima, a krasi ga nevjerojatna memorija i lucidnost. Pamti sve dijagonoze koje je ikada napisao, jednako kao i sve operacije koje je izveo…

“Savršeni krug”

 • Režija i scenarij: Boris Bakal
 • Produkcija: Multimedijalna umjetnička organizacija Bacači sjenki / Boris Bakal

“Van zone”

 • Režija i scenarij: David Lušičić

Sinopsis: “Van zone” je dokumentarni film koji prikazuje niz različitih osobnih životnih priča koje povezuju ispovijesti o neostvarenim životnim željama jednih i prikazi zatečenih životnih okolnosti drugih.

Neostvarena želja jedne životne priče ujedno je i svakodnevna životna prilika druge. Svaka priča prati životnu svakodnevnicu jednog protagonista koji izgovaranjem svojih skrivenih maštanja nagovještava kraj svoje sekvence i definira neposredni nastavak filma. Niz nastavlja sekvenca koja predstavlja ostvarenje želje predhodnika u svkodnevnici potpuno drugog lika.

“Život jači od smrti”

 • Režija i scenarij: Damir Janeček

Sinopsis: Smilja (62) i Milan (67) žive u selu Međeđa u Bosni i Hercegovini. Kada im je prije sedam godina susjed automobilom usmrtio sina Slobodana (25), odlučili su donirati njegove organe u prvoj operaciji takve vrste u BiH. Ovo je priča o nesebičnosti i životu jačem od smrti koji ne mari za nacionalnost.

“Kako živi narod”

 • Režija i scenarij: Kristina Leko
 • Produkcija: Hrvatski filmski savez / Vera Robić-Škarica

Sinopsis: Inspiriran djelom Rudolfa Bićanića “Kako živi narod” iz 1936. godine, istoimeni dokumentarni omnibus daje uvid u nacionalnu ekonomiju iz perspektive njezine najslabije karike, seljaštva pasivnih krajeva: od ovčarstva u zabitima Like do nezaposlenosti u Berlinu. U ulozi pripovjedača-komentatora pojavljuje se poznati reper General Woo.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.