Početna Vijesti Predstavljen natjecateljski program 26. Dana hrvatskog filma

Predstavljen natjecateljski program 26. Dana hrvatskog filma

-

Na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu predstavljen je natjecateljski program 26. Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i na Akademiji dramske umjetnosti – Frankopanska 22. Na ovogodišnje festivalsko izdanje prijavljeno je 217, a selekcijska komisija sastavljena od predstavnika Društva hrvatskih filmskih kritičara odabrala je 68 ostvarenja u natjecateljski program u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i namjenskog filma.

U konkurenciju dokumentarnog filma uvršteno je trinaest ostvarenja koja pokrivaju širok spektar tema, pristupa i stilova. Jednu dijagonalu raspona moguće je povući od meditativnog, gotovo eksperimentalnog promatranja korisnika splitskih Bačvica, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.) Borisa Poljaka do temeljito istraživačkog, društveno angažiranog “Gazde” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank_filmski inkubator; 2016.) Darija Juričana koji je u kinima već ostvario poveliku gledanost.

Vrijedi spomenuti da Juričan na 26. DHF-u sudjeluje s još jednim filmom, ponovo društveno angažiranim istraživačkim ostvarenjem, “Fimi za početnike”, koje će biti prikazano u kategoriji namjenskoga filma. Nekoliko mladih autora okrenulo je kamere pojedincima zanimljivih životnih puteva: studentica ADU-a Mirna Zgrabljić u filmu “Kika” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2016.) prati mladu striptizetu u radnom posjetu Novom Marofu, Sanja Bistričić u filmu “Ispred zastava” (Restart – Škola dokumentarnog filma, 2016.) bavi se životom punim proturječja zagrebačkog pankera koji, unatoč snažoj mržnji prema Srbima, ženi Srpkinju, dok Dario Bukovski u “Florianu” (Blank_filmski inkubator, 2016.) prati trojicu muškaraca koji su odbacivši materijalno odabrali život umjetnika. Za razliku od prošlogodišnje, autori filmova iz ovogodišnje dokumentarne konkurencije manje su se okretali autodokumentarizmu, a tom se trendu nije priklonio student ADU-a Viktor Zahtila, koji u svom veoma osobnom dokumentarcu “After Party” (Akademija dramske umjetnosti u Zagreu, 2017.) bilježi posljednje dane vlastite ljubavne veze.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg programa kraći je nenatjecateljski program Izvan okvira u kojem će biti predstavljeno nekoliko filmova osebujnijeg pulsa i poetike. Riječ je o filmovima što svoje zamisli publici prenose uz dozu stilsko-sadržajne drskosti koja izlazi iz okvira trenutačno vladajućih trendova i standarda.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “After Party”

Žiriji 26. DHF-a

Filmove iz natjecateljskog programa ocjenjivat će žiri u sastavu: Živko Zalar, snimatelj; Katarina Zrinka Matijević, redateljica; i Jan Klemsche, montažer. Žiri Nagrade Jelena Rajković koja se dodjeljuje redateljicama i redateljima do 30 godina starosti čine: Dalija Dozet, redateljica; Tiha K. Gudac, redateljica i producentica te Damir Janeček, redatelj i producent. Žiri Glasa Koncila u sastavu: Danijel Labaš, teolog i komunikolog; Irena Sever Globan, teologinja i komunikologinja; i Tomislav Čegir, filmski kritičar, dodijelit će nagradu Zlatna uljanica, a Nagradu za etiku i ljudska prava dodijelit će žiri u sastavu: Sanja Sarnavka, aktivistica i predsjednica udruge B.a.b.e; Maja Mamula, psihologinja i koordinatorica u Ženskoj sobi.

Na Danima hrvatskog filma bit će dodijeljene i Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK), u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma te Nagrada Zlatni Oktavijan za životno djelo, a dodijelit će se i nagrade Vladimir Vuković – za rad u protekloj godini ili najboljeg mladog kritičara/kritičarku.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Oni samo dolaze i odlaze”

O selekciji filmova na 26. DHF-u

Za razliku od prethodnih godina kada je, uobičajeno, odabran po jedan izbornik za svaku kategoriju ili je jedan umjetnički ravnatelj sam birao program, nova organizacija DHF-a donijela je i novi način selekcije: sve prijavljene filmove pregledalo je desetoro članova Hrvatskog društva filmskih kritičara koji su činili izborničko tijelo ovogodišnjih Dana. To su: Marijana Jakovljević, Josip Grozdanić, Janko Heidl, Robert Jukić, Krešimir Košutić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Hrvoje Pukšec, Stipe Radić i Ivan Ramljak. Svatko je zasebno ocijenio svaki film ocjenom od 1 do 5, ocjene su zbrojene, podijeljene s deset i potom su filmovi rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama. Najbolje ocijenjeni uvršteni su u natjecateljski program.

26. DHF, natjecateljski program u kategoriji dokumentarnog filma:

 • “After Party” | r.: Viktor Zahtila
 • “Florian” | r.: Dario Bukovski
 • “Gazda” | r.: Dario Juričan
 • “Hudo vreme” | r.: Anja Strelec, Tomislava Jukić
 • “Ispred zastava” | r.: Sanja Bistričić
 • “Kika” | r.: Mirna Zgrabljić
 • “Nasljeđe” | r.: Sanja Šamanović
 • “Neuspješan skroz” | r.: Ljiljana Šišmanović
 • “Neželjena baština” | r.: Irena Škorić
 • “Oni samo dolaze i odlaze” | r.: Boris Poljak
 • “Tajanstveni objekt u borovoj šumi” | r.: Saša Ban
 • “Vertikale” | r.: Lorna Kunčić
 • “Žene žene žene” | r.: Nikica Zdunić

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.