PočetnaVijestiPredstavljen natjecateljski program 26. Dana hrvatskog filma

Predstavljen natjecateljski program 26. Dana hrvatskog filma

|

Na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu predstavljen je natjecateljski program 26. Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i na Akademiji dramske umjetnosti – Frankopanska 22. Na ovogodišnje festivalsko izdanje prijavljeno je 217, a selekcijska komisija sastavljena od predstavnika Društva hrvatskih filmskih kritičara odabrala je 68 ostvarenja u natjecateljski program u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i namjenskog filma.

U konkurenciju dokumentarnog filma uvršteno je trinaest ostvarenja koja pokrivaju širok spektar tema, pristupa i stilova. Jednu dijagonalu raspona moguće je povući od meditativnog, gotovo eksperimentalnog promatranja korisnika splitskih Bačvica, “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.) Borisa Poljaka do temeljito istraživačkog, društveno angažiranog “Gazde” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank_filmski inkubator; 2016.) Darija Juričana koji je u kinima već ostvario poveliku gledanost.

Vrijedi spomenuti da Juričan na 26. DHF-u sudjeluje s još jednim filmom, ponovo društveno angažiranim istraživačkim ostvarenjem, “Fimi za početnike”, koje će biti prikazano u kategoriji namjenskoga filma. Nekoliko mladih autora okrenulo je kamere pojedincima zanimljivih životnih puteva: studentica ADU-a Mirna Zgrabljić u filmu “Kika” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2016.) prati mladu striptizetu u radnom posjetu Novom Marofu, Sanja Bistričić u filmu “Ispred zastava” (Restart – Škola dokumentarnog filma, 2016.) bavi se životom punim proturječja zagrebačkog pankera koji, unatoč snažoj mržnji prema Srbima, ženi Srpkinju, dok Dario Bukovski u “Florianu” (Blank_filmski inkubator, 2016.) prati trojicu muškaraca koji su odbacivši materijalno odabrali život umjetnika. Za razliku od prošlogodišnje, autori filmova iz ovogodišnje dokumentarne konkurencije manje su se okretali autodokumentarizmu, a tom se trendu nije priklonio student ADU-a Viktor Zahtila, koji u svom veoma osobnom dokumentarcu “After Party” (Akademija dramske umjetnosti u Zagreu, 2017.) bilježi posljednje dane vlastite ljubavne veze.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg programa kraći je nenatjecateljski program Izvan okvira u kojem će biti predstavljeno nekoliko filmova osebujnijeg pulsa i poetike. Riječ je o filmovima što svoje zamisli publici prenose uz dozu stilsko-sadržajne drskosti koja izlazi iz okvira trenutačno vladajućih trendova i standarda.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “After Party”

Žiriji 26. DHF-a

Filmove iz natjecateljskog programa ocjenjivat će žiri u sastavu: Živko Zalar, snimatelj; Katarina Zrinka Matijević, redateljica; i Jan Klemsche, montažer. Žiri Nagrade Jelena Rajković koja se dodjeljuje redateljicama i redateljima do 30 godina starosti čine: Dalija Dozet, redateljica; Tiha K. Gudac, redateljica i producentica te Damir Janeček, redatelj i producent. Žiri Glasa Koncila u sastavu: Danijel Labaš, teolog i komunikolog; Irena Sever Globan, teologinja i komunikologinja; i Tomislav Čegir, filmski kritičar, dodijelit će nagradu Zlatna uljanica, a Nagradu za etiku i ljudska prava dodijelit će žiri u sastavu: Sanja Sarnavka, aktivistica i predsjednica udruge B.a.b.e; Maja Mamula, psihologinja i koordinatorica u Ženskoj sobi.

Na Danima hrvatskog filma bit će dodijeljene i Nagrade Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara (HDFK), u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma te Nagrada Zlatni Oktavijan za životno djelo, a dodijelit će se i nagrade Vladimir Vuković – za rad u protekloj godini ili najboljeg mladog kritičara/kritičarku.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Oni samo dolaze i odlaze”

O selekciji filmova na 26. DHF-u

Za razliku od prethodnih godina kada je, uobičajeno, odabran po jedan izbornik za svaku kategoriju ili je jedan umjetnički ravnatelj sam birao program, nova organizacija DHF-a donijela je i novi način selekcije: sve prijavljene filmove pregledalo je desetoro članova Hrvatskog društva filmskih kritičara koji su činili izborničko tijelo ovogodišnjih Dana. To su: Marijana Jakovljević, Josip Grozdanić, Janko Heidl, Robert Jukić, Krešimir Košutić, Silvestar Mileta, Siniša Paić, Hrvoje Pukšec, Stipe Radić i Ivan Ramljak. Svatko je zasebno ocijenio svaki film ocjenom od 1 do 5, ocjene su zbrojene, podijeljene s deset i potom su filmovi rangirani prema prosječnim ocjenama u svojim kategorijama. Najbolje ocijenjeni uvršteni su u natjecateljski program.

26. DHF, natjecateljski program u kategoriji dokumentarnog filma:

 • “After Party” | r.: Viktor Zahtila
 • “Florian” | r.: Dario Bukovski
 • “Gazda” | r.: Dario Juričan
 • “Hudo vreme” | r.: Anja Strelec, Tomislava Jukić
 • “Ispred zastava” | r.: Sanja Bistričić
 • “Kika” | r.: Mirna Zgrabljić
 • “Nasljeđe” | r.: Sanja Šamanović
 • “Neuspješan skroz” | r.: Ljiljana Šišmanović
 • “Neželjena baština” | r.: Irena Škorić
 • “Oni samo dolaze i odlaze” | r.: Boris Poljak
 • “Tajanstveni objekt u borovoj šumi” | r.: Saša Ban
 • “Vertikale” | r.: Lorna Kunčić
 • “Žene žene žene” | r.: Nikica Zdunić


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.