PočetnaNajave65 godina Kino kluba Split: Uvodno predavanje u Galeriji umjetnina

65 godina Kino kluba Split: Uvodno predavanje u Galeriji umjetnina

|

U splitskoj Galeriji umjetnina sutra (25.5. u 19 sati) će se održati uvodno predavanje/panel diskusija na temu povijesti Kino kluba Split, a u sklopu kojih će posjetitelji imati priliku pogledati nekoliko filmova, poglavito iz opusa Ante Verzottija, te postavljati pitanja. Prikazat će se digitalizirani filmovi od kojih neke nismo imali prilike pogledati od 80-ih godina: “Danas” (1966), “Objektiv” (1966), “Fluorescencije” (1967) i film grupe autora (Ranko Kursar, Vjekoslav Nakić, Ante Verzotti, Ivan Martinac, Martin Crvelin, Andrija Pivčević) pod nazivom “666” (1968). Predavanje će održati Sunčica Fradelić uz prisustvo Ante Verzottija, dok će uvodnu riječ imati ravnatelj Galerije umjetnina, Branko Franceshi.

Podsjetimo, povodom 65 godina postojanja Kino klub Split, u suradnji s Galerijom umjetnina, započeo je program predstavljanja filmova iz svog arhiva u postavu kolekcije muzeja. Od 28.3. do 25.6.2017. kao prvi iz serije programa u kustoskom izboru Sunčice Fradelić publika u Galeriji umjetnina može pogledati filmove zlatne generacije: “Koncert” (1965) Lordana Zafranovića, “Mrtvi dan” (1967) Ivana Martinca”, “Bageri proždiru zemlju” (1967) Martina Crvelina, “L’Abandon” (1967) Vjekoslava Nakića te “Flourescencije” (1967) Ante Verzottija. Program će se mijenjati kvartalno, a idući će s prikazivanjem započeti 26. lipnja ove godine.

Uspješno se oduprijevši izazovima vremena, Kino klub split u kontinuitetu djeluje na području audiovizualne edukacije za građane i produkcije filmova sve od 1952. godine, razvijajući i čuvajući kulturno-umjetničke sadržaje kako u lokalnoj sredini, tako i u kontekstu domaće i svjetske avangardne kinematografije. Od postanka, klub je promijenio četiri adrese, izmijenilo se pet generacija od kojih iz svake još uvijek dolaze članovi, a vrijedni građani, mahom entuzijasti i zaljubljenici u film, uspjeli su organizirati nebrojene aktivnosti koje uključuju seminare, programe projekcija, radionice, predavanja i filmske škole, te producirati i koproducirati u različitim suradnjama blizu 700 filmova, od čega je preko 280 snimljenih na filmskoj vrpci. Kino klub Split zadnjih se godina ponovo pozicionira kao regionalni centar za audiovizualnu kulturu i umjetnost.

Ulaz na predavanje je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".