Početna Najave 65 godina Kino kluba Split: Uvodno predavanje u Galeriji umjetnina

65 godina Kino kluba Split: Uvodno predavanje u Galeriji umjetnina

-

U splitskoj Galeriji umjetnina sutra (25.5. u 19 sati) će se održati uvodno predavanje/panel diskusija na temu povijesti Kino kluba Split, a u sklopu kojih će posjetitelji imati priliku pogledati nekoliko filmova, poglavito iz opusa Ante Verzottija, te postavljati pitanja. Prikazat će se digitalizirani filmovi od kojih neke nismo imali prilike pogledati od 80-ih godina: “Danas” (1966), “Objektiv” (1966), “Fluorescencije” (1967) i film grupe autora (Ranko Kursar, Vjekoslav Nakić, Ante Verzotti, Ivan Martinac, Martin Crvelin, Andrija Pivčević) pod nazivom “666” (1968). Predavanje će održati Sunčica Fradelić uz prisustvo Ante Verzottija, dok će uvodnu riječ imati ravnatelj Galerije umjetnina, Branko Franceshi.

Podsjetimo, povodom 65 godina postojanja Kino klub Split, u suradnji s Galerijom umjetnina, započeo je program predstavljanja filmova iz svog arhiva u postavu kolekcije muzeja. Od 28.3. do 25.6.2017. kao prvi iz serije programa u kustoskom izboru Sunčice Fradelić publika u Galeriji umjetnina može pogledati filmove zlatne generacije: “Koncert” (1965) Lordana Zafranovića, “Mrtvi dan” (1967) Ivana Martinca”, “Bageri proždiru zemlju” (1967) Martina Crvelina, “L’Abandon” (1967) Vjekoslava Nakića te “Flourescencije” (1967) Ante Verzottija. Program će se mijenjati kvartalno, a idući će s prikazivanjem započeti 26. lipnja ove godine.

Uspješno se oduprijevši izazovima vremena, Kino klub split u kontinuitetu djeluje na području audiovizualne edukacije za građane i produkcije filmova sve od 1952. godine, razvijajući i čuvajući kulturno-umjetničke sadržaje kako u lokalnoj sredini, tako i u kontekstu domaće i svjetske avangardne kinematografije. Od postanka, klub je promijenio četiri adrese, izmijenilo se pet generacija od kojih iz svake još uvijek dolaze članovi, a vrijedni građani, mahom entuzijasti i zaljubljenici u film, uspjeli su organizirati nebrojene aktivnosti koje uključuju seminare, programe projekcija, radionice, predavanja i filmske škole, te producirati i koproducirati u različitim suradnjama blizu 700 filmova, od čega je preko 280 snimljenih na filmskoj vrpci. Kino klub Split zadnjih se godina ponovo pozicionira kao regionalni centar za audiovizualnu kulturu i umjetnost.

Ulaz na predavanje je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.