PočetnaVijesti11. DORF: Nagrada za životno djelo Dubravku Matakoviću, Posebno priznanje Damiru Bartolu Indošu

11. DORF: Nagrada za životno djelo Dubravku Matakoviću, Posebno priznanje Damiru Bartolu Indošu

|

Dobitnik ovogodišnje DORF-ove nagrade za životno djelo vinkovački je strip autor Dubravko Mataković, dok će Posebno DORF priznanje dobiti Damir Bartol Indoš. Autor 11. DORF nagrada svim laureatima je splitski likovni umjetnik Miro Župa, a kreator ovogodišnjeg plakata poznatog festivala dokumentarnog rock filma je Miroslav Sekulić-Struja, hrvatski slikar i višestruko nagrađivani strip autor koji živi i radi u Parizu.

Dubravko Mataković rođen je 1959. u Ivankovu, kraj Vinkovaca. Diplomirao je 1983. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Prvi stripovi mu izlaze 1984. godine u Studentskome listu, zatim i u Poletu, Mladosti, osječkome TEN-u, ljubljanskoj Tribuni, Patku, Večernjem listu itd.

Do današnjeg dana objavio je ukupno trinaest strip albuma, a dodijeljeno mu je više nagrada za strip. Od 1990. do 2000. godine crtao je dnevno-politički strip serijal koji izlazi u Nedjeljnoj Dalmaciji, zagrebačkoj Panorami, splitskome VOX-u i dr. Godine 1994. započinje dječji serijal “Super Di” u školskom magazinu Smib, a radi ga i danas, kao i serijal “Desmozgenes” u magazinu OK!.

Ilustrirao je više knjiga te udžbenika Školske knjige, a na net.hr-u već godinama svake srijede objavljuje stranicu stripa serijala “Overkloking”. Autor je animiranog filma “Cigla” u produkciji Zagreb filma, a dokumentirao je i zgode sastava Septica u dokumentarcu “Di smo mi to?” (2006).

Mataković je svirao bas gitaru u sastavima The Užas i Špilšul, a osnivač je i sastava Septica, u kojem pjeva pod umjetničkim imenom Govnar Smrti. Bio je radijski voditelj i autor urnebesnih jingleova na Radiju Vinkovci i Radiju VFM, te je kratko radio i na Vinkovačkoj TV. Njegova djela su prenesena i na kazališnu pozornicu. U svibnju 2007., u Gradskom kazalištu Joza Ivakić kao praizvedba, izvedena je predstava “Iz Kabula s ljubavlju”, po motivima iz njegovog stripa.

Dobitnik Posebnog 11. DORF priznanja za doprinos undergroundu je Damir Bartol Indoš. Rođen je 1957. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu. Tijekom studija sudjeluje u radu neoavangardne studentske kazališne grupe Kugla Glumište (“Doček proljeća”, “Mekani brodovi”, “Bijela soba”, “Cirkus plava zvijezda”, “Ljetno popodne”) sve do “Akcije 16:00” iz 1981., kada dolazi do podjele na meku i tvrdu frakciju Kugle. Kao inicijator tvrde frakcije, nazvane “Grupa Kugla”, tijekom 1980-ih radi niz predstava-performansa (“Afera Gigan”, “Neprigušeni titraji”, “Šesti allelomorf”, “Zeinimuro”…).

Kao “DB Indoš-Kuća ekstremnog muzičkog kazališta”, tijekom 1990-ih, ostvaruje niz projekata i gostovanja u svijetu s raznim stranim i domaćim umjetnicima. Od 2005., u koprodukciji s Kulturom promjene – Teatar ITD i autorskom suradnjom s Tanjom Vrvilo, realizira predstave s glumcima, performerima, glazbenicima i plesačima: “Kineski rulet”, “Vilovanje”, “Zeleno, zeleno”, “Teretni čovjek”, “Knjiga mrtvih” (korežija sa Zlatkom Burićem), “Anti Edip”, “Cefas”, “Kriegspiel- Igra rata”. Sudjelovao je na raznim međunarodnim festivalima u zemlji i svijetu (Eurokaz-Zagreb, Edinburgh Fringe Festival, Klang arten festival Linz, Franklin Furnace NY, Tjedan suvremenog plesa – Zagreb, Kopenhagen – kulturna prijestolnica Europe 1996, Roskilde festival, Dartington – Exeter…), svojim dosljednim i hrabrim preispitivanjima i radikalnim rješenjima obilježivši moderno hrvatsko kazalište i kulturu.

U okviru OFF DORF programa posjetitelji će ove godine moći pogledati koncerte, nastupe DJ-a, izložbu fotografija i sudjelovati u filmskom kvizu. Izložba fotografija Marija Grobenskog iz Koprivnice bit će organizirana u Primoštenu i Vinkovcima, a svi ljubitelji filma i glazbe sudjelovat će u zabavnom kvizu koji će voditi Mario Kovač.

Glavni filmski program u Primoštenu održat će se od 5. do 9. kolovoza na Iskonovoj festivalskoj plaži, dok će se vinkovački dio biti upriličen od 24. do 26. kolovoza u Galeriji Meraja, staroj gotičkoj crkvi Sv.Ilije, u centru Vinkovaca.

Ulaznice za primoštenski SuperUho festival omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF-a. Opširnije na službenoj stranici primoštensko-vinkovačkog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.