Foto: Hrvoje Krstičević

Što jednog dokumentarista inspirira snimati filmove? Kako bira priče koje odlučuje pretočiti u film? Koliko je ta priča istinita? Koliko je stvarna? I najvažnije od svega – tko je, zapravo, Nenad Puhovski?

Na ova, ali i druga zanimljiva pitanja pokušat će se dati odgovor večeras, 27. travnja, s početkom u 19 sati, u zagrebačkom Dokukinu KIC, u kojem započinje autorski program “Upoznaj autora” s ciljem predstavljanja istaknutih domaćih i regionalnih redatelja kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Prvi gost s kojim će publiku upoznati voditelj programa i filmski kritičar Vladan Petković je producent, sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski. Odmah nakon razgovora bit će prikazan njegov najnoviji film “Generacija ’68” (Factum, 2016.) u kojem autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet.

“Upoznaj autora” donosi priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, približava nam likove i trenutke koji su pobjegli iz kadra te ideje koje su trebale, ali nisu nikada prošle kroz svjetlo projektora. U ugodnom druženju s autorom doznat ćemo anegdote koje je autor doživio tijekom i nakon snimanja, priče o ugodnim i manje ugodnim trenucima, najzanimljivijim likovima te situacijama koje su ga mijenjale kao osobu te, u konačnici, profilirale kao autora.

U opuštenoj atmosferi, uz inserte iz filmova, s dokumentaristima razgovara autor koncepta Vladan Petković – novinar, festivalski selektor i filmski kritičar Screen Dailyja i Cineurope.

“Kroz program ‘Upoznaj autora’ saznat ćemo koliko je važan trenutak u kojem se redatelj odlučuje na određenu temu ili lika i što se sve mijenja na putu od početka rada na jednom dokumentarnom filmu do njegove premijere. Kako se prilazi određenom liku, kako se prema njemu ostaje pošten, a kada je u svrhu snažnijeg efekta filma dozvoljeno iskriviti istinu, objasnio je Vladan Petković.

U svibnju upoznajemo mlade nade hrvatske dokumentaristike

Nakon jednog od najiskusnijih hrvatskih dokumentarista, u svibnju ćemo upoznati mladu filmsku nadu, Đuru Gavrana. Poznat po uspješnim kratkim filmovima kao što su “Bojan” (Restart, 2010), “Presuda” (Pipser, 2012.), “Veliki dan” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2012.) i “4.7” (HRT, 2015.), Đuro je bio i snimatelj na nagrađivanom dugometražnom dokumentarcu “Blokada” (Factum / Restart; 2012.) Igora Bezinovića, filmu koji je donio pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine. 

Autorski program “Upoznaj autora” održavat će se mjesećno u Dokukinu KIC, a nakon svakog razgovora ostanite na projekciji autorovog novog filma. Film Nenada Puhovskog, “Generacija ’68”, na rasporedu je u četvrtak, 27. travnja, odmah nakon upoznavanja s autorom. Cijena ulaznice (razgovor i film) je 22 kune.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here