PočetnaNajaveTko je, zapravo, Nenad Puhovski?

Tko je, zapravo, Nenad Puhovski?

-

Što jednog dokumentarista inspirira snimati filmove? Kako bira priče koje odlučuje pretočiti u film? Koliko je ta priča istinita? Koliko je stvarna? I najvažnije od svega – tko je, zapravo, Nenad Puhovski?

Na ova, ali i druga zanimljiva pitanja pokušat će se dati odgovor večeras, 27. travnja, s početkom u 19 sati, u zagrebačkom Dokukinu KIC, u kojem započinje autorski program “Upoznaj autora” s ciljem predstavljanja istaknutih domaćih i regionalnih redatelja kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Prvi gost s kojim će publiku upoznati voditelj programa i filmski kritičar Vladan Petković je producent, sveučilišni profesor, direktor ZagrebDoxa i redatelj Nenad Puhovski. Odmah nakon razgovora bit će prikazan njegov najnoviji film “Generacija ’68” (Factum, 2016.) u kojem autor ispisuje hommage generaciji s kojom je dijelio mladenačke zanose i ideju o revoluciji koja će promijeniti svijet.

“Upoznaj autora” donosi priče koje filmska kamera nije uspjela uhvatiti, približava nam likove i trenutke koji su pobjegli iz kadra te ideje koje su trebale, ali nisu nikada prošle kroz svjetlo projektora. U ugodnom druženju s autorom doznat ćemo anegdote koje je autor doživio tijekom i nakon snimanja, priče o ugodnim i manje ugodnim trenucima, najzanimljivijim likovima te situacijama koje su ga mijenjale kao osobu te, u konačnici, profilirale kao autora.

U opuštenoj atmosferi, uz inserte iz filmova, s dokumentaristima razgovara autor koncepta Vladan Petković – novinar, festivalski selektor i filmski kritičar Screen Dailyja i Cineurope.

“Kroz program ‘Upoznaj autora’ saznat ćemo koliko je važan trenutak u kojem se redatelj odlučuje na određenu temu ili lika i što se sve mijenja na putu od početka rada na jednom dokumentarnom filmu do njegove premijere. Kako se prilazi određenom liku, kako se prema njemu ostaje pošten, a kada je u svrhu snažnijeg efekta filma dozvoljeno iskriviti istinu, objasnio je Vladan Petković.

U svibnju upoznajemo mlade nade hrvatske dokumentaristike

Nakon jednog od najiskusnijih hrvatskih dokumentarista, u svibnju ćemo upoznati mladu filmsku nadu, Đuru Gavrana. Poznat po uspješnim kratkim filmovima kao što su “Bojan” (Restart, 2010), “Presuda” (Pipser, 2012.), “Veliki dan” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2012.) i “4.7” (HRT, 2015.), Đuro je bio i snimatelj na nagrađivanom dugometražnom dokumentarcu “Blokada” (Factum / Restart; 2012.) Igora Bezinovića, filmu koji je donio pogled iznutra u najduži, najbrojniji i politički najznačajniji studentski prosvjed na ovim prostorima od 1971. godine. 

Autorski program “Upoznaj autora” održavat će se mjesećno u Dokukinu KIC, a nakon svakog razgovora ostanite na projekciji autorovog novog filma. Film Nenada Puhovskog, “Generacija ’68”, na rasporedu je u četvrtak, 27. travnja, odmah nakon upoznavanja s autorom. Cijena ulaznice (razgovor i film) je 22 kune.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.