Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta"

Nakon premijere na 14. Human Rights Film Festivalu, hvaljeni dokumentarac njemačkog filmskog velikana Wernera Herzoga, “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” / “Lo and Behold, Reveries of Connected World” (2016) dolazi u redovnu hrvatsku kino distribuciju.

Legendarni redatelj je poslije istražavanja ekosustava Amazone, Sahare, Južnog pola i australskih divljina, svoju kameru usmjerio prema digitalnim krajolicima. Filmom “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” Herzog propitkuje zakonitosti novog, neopipljivog realiteta na koji se sve snažnije oslanja cjelokupna ljudska egzistencija. Mješavinom filma-eseja i istraživačkog dokumentarca autor iz perspektive iskusnog skeptika daje novi, provokativni kut gledanja na tehnologiju koja nas okružuje. Pritom intervjuira neke od najuglednijih pionira interneta, robotike i umjetne inteligencije, uključujući i slavnog tech-biznismena i inovatora Elona Muska.

Hoće li roboti nogometaši u budućnosti moći pobijediti Messija ili Ronalda? Kako ćemo s Marsa komunicirati sa Zemljom? Što bi se dogodilo da odjednom nestane Interneta? – samo su neka od pitanja na koje Herzog traži tehnološke, sociološke i etičke odgovore u svome filmu.

I kritičari i gledatelji ovom filmu daju izuzetno visoke ocjene, a nakon premijere izazvao je brojne debate. Između ostalog i zbog slučaja Nikki Catsouras, djevojke koja je 2006. godine poginula u prometnoj nesreći, nakon čega su se slike njezinog mrtvog tijela proširile internetom, duboko traumatizirajući ožalošćene članove prijatelja i obitelji.

“Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta” možete već od srijede, 19. travnja (19 sati) pogledati u Dokukinu KIC, a uskoro i u pulskim, splitskim, riječkim te ostalim zagrebačkim kinima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here