Iz Poljske polako počinju curiti službene informacije o programskom sazivu 57. Filmskog festivala u Krakovu (28.5. – 4.6.). Nama, pak, najbitnija tiče se njegovog ovogodišnjeg međunarodnog natjecateljskog dokumentarnog programa, čiji je jedan od slotova zauzeo “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) književnika, novinara, urednika, a odnedavno i zapaženog debitantskog redatelja Pere Kvesića.

Najbolji hrvatski dokumentarni film 2016. godine po izboru našeg portala, koji odbija predaju nad smrću i njenim rukavcima, natjecat će se u konkurenciji s još šesnaest nefikcijskih naslova, nipošto zanemarivih doku-autora (Vitali Manski, Erik Gandini, Audrius Stonys, Piotr Stasik…). Svi oni tražit će put do glavne nagrade, Zlatnog roga (Złoty Róg), koja se dodjeljuje redatelju najboljeg filma u dokumentarnoj konkurenciji. Uz nagradnu statuu, pobjedniku će pripasti i novčana nagrada u protuvrijednosti oko sedam tisuća eura (30.000 poljskih zlota). Dva Srebrna roga otići će najboljim redateljima srednjeg i dugog dokumentarnog metra, uz oko 3.500 nagradno-novčanih eura.

Osnovan 1961., Filmski festival u Krakovu jedan je od najstarijih događaja ovakve vrste posvećenih dokumentarnim, animiranim i igranim filmovima kratkog metra. Sastoji se od četiri glavna natjecateljska programa (dokumentarni, kratkometražni, nacionalni i glazbeno-dokumentarni), a svake godine na njemu se prikaže preko 250 filmova iz svih dijelova svijeta. Pobjednički filmovi, pak, automatski dobivaju prestižnu nominaciju za godišnju nagradu Europske filmske akademije.

Kompletan program trebao bi biti dostupan početkom svibnja na službenoj stranici KFF-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here