PočetnaNajavePrva postaja 11. DORF-a u Primoštenu

Prva postaja 11. DORF-a u Primoštenu

|

Prošlo ljeto započeta suradnja između SuperUha i vinkovačkog Festivala glazbenog dokumentarnog filma DORF, ove će godine biti okrunjena petodnevnim zajedničkim programom. Dva dana prije službenog početka SuperUho Festivala, 5. i 6. kolovoza, pripast će tako glavnom programu 11. izdanja DORF-a (Primošten, 5 – 9.8.; Vinkovci, 24. – 26.8.), u sklopu kojeg će, između ostalih glazbenih dokumentaraca biti prikazani i “The Man from Mo’Wax” (Matthew Jones, 2016.) te “The Sad & Beautiful World of Sparklehorse” (Alex Crowton i Bobby Dass, 2016.). 

“The Man from Mo’Wax” u svojih gotovo dva sata trajanja prikazuje fascinantnu životnu priču Jamesa Lavella, jednog od ključnih aktera sjajne bristolske glazbene scene devedesetih i pokretača lokalne glazbene revolucije koja će se pod etiketom trip hop postepeno proširiti diljem svijeta. Ovu nesvakidašnju i gotovo tragičnu priču u kojoj je prikazano koliko kratak može biti put od slave i uspjeha do gotovo potpune propasti, otvoreno pričaju brojni bliski mu suradnici među kojima su DJ Shadow, Ian Brown, Josh Homme, Thom Yorke, 3D iz Massive Attacka, Grandmaster Flash, Gilles Peterson i mnogi drugi.

Još je daleko potresnija priča o Marku Linkousu, sjajnom američkom kantautoru koji je stajao iza kultnih Sparklehorsea. “The Sad & Beautiful World of Sparklehorse” donosi nam priču o životu i tragičnoj smrti ovog genijalca koji se tijekom gotovo tri desetljeća duge karijere borio s depresijom i ovisnošću, ali i objavio pet izvrsnih Sparklehorse albuma na kojima je sudjelovala fascinantna lista gostujućih glazbenika, među kojima su se našli: Tom Waits, PJ Harvey, Danger Mouse, Dave Fridmann, David Lynch, John Parish, James Mercer, Wayne Coyne, Julian Casablancas, Black Francis, Iggy Pop, Nina Persson, Suzanne Vega i Vic Chesnutt.

Glavni filmski program 11. DORF-a održat će se na Iskonovoj festivalskoj plaži, a ovo će idilično okruženje biti upotpunjeno i pogledom na stari Primošten koji će predstavljati svojevrsnu festivalsku kulisu smještenu iza filmskog platna. Nakon projekcija filmova na već poznatoj lokaciji pozornica SuperUha, 5.8. i 6.8. zasvirat će pomno odabrani izvođači čija imena stižu ubrzo. 

Uz samu plažu bit će smješten i festivalski kamp u potpunosti natkriven gustom borovom šumom, a u kojem, dok ne svira glazba, zvučnu kulisu uz nezaobilazne cvrčke stvara i ugodan šum mora. Kamp će biti otvoren 5. kolovoza u 12 sati i radit će sve do 10. kolovoza u podne.

Autor ovogodišnjeg DORF plakata je Miroslav Sekulić-Struja, hrvatski slikar i višestruko nagrađivani strip autor koji živi i radi u Parizu. Sekulić je objavio dva uspješna strip albuma za francusku izdavačku kuću Actes Sud. Posljednjih godina surađivao je s Centrom Pompidou, sudjelovao na više festivala, samostalno izlagao u Parizu, Angoulêmeu, Bordeauxu, Saint Malou, Aix-en-Provenceu, Bruxellesu, Liègeu i Toulonu. Trenutno radi na trećem autorskom strip albumu i priprema novu izložbu u Parizu.

Ulaznice za SuperUho, na kojem su trenutno najavljeni Buzzcocks, Shellac, Billy Bragg, Conor Oberst, Jessy Lanza, Sara Renar i Gracin, a nova imena stižu uskoro, omogućit će ulaz i na sve događaje u skopu DORF-a.

Trenutna cijena festivalskih ulaznica je 250 kuna i vrijedi do 18.6., a do istog će se datuma moći kupiti i kamperske ulaznice po cijeni od 120 kuna. Komplet koji omogućava posjet svim događanjima u sklopu SuperUho i DORF festivala, te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom paketu koštaju 370 kuna.

Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima:

  • Turistička agencija Laguna (Tepli bok 25), Primošten
  • CD Shop Butiga (Jurja Šižgorića 2), Šibenik
  • Caffe bar Basket (Domovinskog rata 42), Split
  • Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2), Rijeka
  • Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
  • Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb 

Ulaznice je moguće kupiti i putem internet stranica Rockamrka i Dirty Old Shopa. Nakon isteka razdoblja prodaje ovog paketa, cijene festivalskih ulaznica bit će 290 kuna do 7.8., a 320 kuna 8.8. Cijene kamperskih ulaznica bit će 150 kuna do 9.8.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.