PočetnaNajave64. Martovski festival otvaraju filmovi Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića

64. Martovski festival otvaraju filmovi Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića

-

Ovogodišnji, 64. po redu Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, svečano će biti otvoren u Velikoj sali Doma omladine Beograda 30. ožujka s početkom u 19 sati, projekcijama filmova dvojice velikana regionalne kinematografije, Puriše Đorđevića i Ljubiše Samardžića. Publika će prvo vidjeti kratki film “Bunker 93” (2017) u režiji Puriše Đorđevića, koji je o svom najnovijem ostvarenju rekao sljedeće:

“Sudjelujući u Drugom svjetskom ratu, imao sam neugodne susrete s bunkerima. Snimio sam mnogo filmova od tada, najviše dokumentarnih, te se dogodilo da sam u tom rodu imao i djela označena kao filmske poeme. ‘Bunker 93’ jedna je poetska misao, i kao i svaka misao, sadrži montažu slika koje mogu iznenaditi jedna drugu. Snimajući film ‘Skerco’, u okolini Obrenovca i rijeke Save, usput sam snimao ostatke bunkera, s nejasnom idejom – da će možda jednog dana nečemu poslužiti. Danas, kada su mi 93 godine, evo ih pred vama, montiranih u stilu Slavka Vorkapića – bunkeri koji su ubijali, usput ubijani klaviri, pejsaži, usamljeni ljudi i konji, zajedno.”

Film “Panta rei” (Cinema Design, 2017.) je dokumentarni prikaz jednog vremena, kroz svjedočanstvo glumca i redatelja Ljubiše Samardžića. Počev od skromnog djetinjstva u posljeratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV te konačno do bogate karijere glumca, Samardžić, koji potpisuje režiju i produkciju ovog filmskog djela, oslikava portret domaće kinematografije čiji je integralni dio, od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas. Zlatno doba jugoslavenskog filma obilježili su neki od najplodonosnijih umjetnika na ovim prostorima, od Puriše Đorđevića, Branka Bauera, Saše Petrovića, Žike Mitrovća, Hajrudina Krvavca, Krste Papića, Boštjana Hladnika, Ivana Hetricha do njegovih kolega Milene Dravić, Bate Živojinovića, Borisa Dvornika, Pavla Vuisića i mnogih drugih, s kojima je Ljubiša aktivno surađivao.

U revijalnom dijelu 64. Martovskog festivala bit će prikazano još nekoliko reprezentativnih inozemnih dokumentarnih filmova, dok je u natjecateljskoj konkurenciji mjesto osigurano za osamdeset filmova – kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova. Pored projekcija filmova u natjecateljskom i revijalnom dijelu programa, ove godine Martovski festival organizira i brojne radionice, konzultacije i razgovore filmskih stvaratelja, studenata i redovne publike, kao i prateći muzički program (DJ program svake večeri i koncert benda Autopark 1. travnja).

Na 64. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, po odluci žirija bit će dodijeljeno deset nagrada, s ukupnim nagradnim fondom od 14 tisuća eura. Dodjeljuje se šest Grand Prixa za najbolje filmove u svakoj kategoriji (dugometražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, animirani film, domaći kratkometražni igrani film, međunarodni kratkometražni igrani film, eksperimentalni film/video art), odnosno novčana nagrada za svaku od kategorija koja iznosi dvije tisuće eura. Predviđene su i četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku, svaka u vrijednosti od 500 eura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije