PočetnaNajave"Safari" Ulricha Seidla u hrvatskim kinima

“Safari” Ulricha Seidla u hrvatskim kinima

|

Na pitanja “koliko košta zebra” i “zašto ljudi vole ubijati” odgovor daje “Safari” (2016), novi provokativni dokumentarac jednog od najboljih europskih redatelja – Austrijanca Ulricha Seidla. Majstor dokumentarnog filma, uvijek tematski kontroverzan i redateljski precizan (“U podrumu”, “Rajska trilogija”), Seidl ponovno kameru usmjerava prema svojim zemljacima i na velika platna donosi film o safari-lovcima koji svoj godišnji odmor provode u afričkim prostranstvima loveći divlje životinje.

U fokusu filma stariji je austrijski bračni par i njihovo dvoje djece, kojima to zasigurno nije prvi takav izlet. Svaki turist-lovac pažljivo u katalogu bira svoju omiljenu životinju koju onda pokušava uloviti, idealno – samo jednim metkom direktno u srce. Ali ne ide to uvijek tako lako. U njihovom pohodu, u stopu ih prate uglavnom crni lokalni asistenti, osiguravaju lov sa sigurne distance, usmjeravaju prema plijenu, te pažljivo namještaju stalak za naslon puške u smjeru odabrane životinje. Ostalo ovisi o umješnosti lovca, a rijetkost životinje i o debljini novčanika.

Iz recenzije Velimira Grgića:

“Safari” () nije priča o životinjama, nego o ljudima. Ovo je safari u duboka okna ljudske prirode, putovanje u kojem se životinje ne gledaju kroz objektiv, već okular, a ubijanje je strast, čin postignuća i estetska potraga za idealnim trofejom, kožom oguljene životinje kojom će naoružani turisti otići svojim europskim kućama.”

Neki granicu povlače kod lava i leoparda brinući za njihovo brojčano stanje u svijetu, neki biraju prema vlastitim gurmanskim ukusima raspravljajući koji je dio mesa ukusniji. Međutim, nitko se posebno ne brine za cjenik ubijenih životinja koji se kreće od nekoliko stotina pa do više tisuća eura, ovisno o kojoj životinji je riječ. Na ovaj način Seidl prezentira čitavu lepezu ljudskog ponašanja te pravo lice životinje na vrhu hranidbenog lanca.

Osim u afrički safari, Seidl nas seli i u safari ljudske psihe portretirajući likove koji su za sebe pronašli idealni adrenalinski park i novi trofej za dnevni boravak. Kroz odlučna opravdanja potpuno nerazumljivog ponašanja pripadnika višeg srednjeg sloja austrijskog društva, “Safari” jasno daje do znanja da pred puškom bijelih lovaca niti jedna životinja nema šansu preživjeti.

Svoju svjetsku premijeru film je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji na kojem mu se pridružila i lovačka obitelj iz filma. Kako bi zaštitio svoje protagoniste, Seidl ih nije vodio pred medije. “Safari” je pak u Hrvatskoj premijerno prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a svoju kino-premijeru imat će 21. ožujka u 19 sati u kinu Europa (dvorana Müller) u Zagrebu te od 27. ožujka i u Dokukinu KIC. Osim u Zagrebu, film se od 23. ožujka može pogledati u Art-kinu Croatia (Rijeka), kinu Valli (Pula), Zelenoj dvorani (Zabok) te u desetak ostalih nezavisnih kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.