PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Voli vas vaša Sexymaja" - Bloga ti poljubim!

13. ZagrebDox: “Voli vas vaša Sexymaja” – Bloga ti poljubim!

|

“Voli vas vaša Sexymaja” (2016) srpskog redatelja Ivana Mandića film je s mnoštvom mana, čak i onih velikih. Pa opet, nepošteno bi bilo reći da ovdje nema i dobrih stvari, njih sasvim dovoljno dobrih koje jezičac na vagi pretežu prema solidnom dokumentarnom iskustvu. Većina dokumentaraca igranim ilustracijama naracije uglavnom završe u kanalizaciji propalih pokušaja niskobudžetnih flertanja s posve drugačijom filmskom formom. Ovaj ih, primjerice, ima riješene na naizgled najjeftiniji filtriraj me, majke ti! način, no iako animacijski filter izgleda kao da je rađen u Windows Movie Makeru, on – funkcionira, i to ponajprije radi sadržajne zanimljivosti filtriranih snimaka. Naracija u offu – još jedno easy way out oružje filmskog pripovijedanja, na koje znamo biti jednako alergični – u “Voli vas vaša Sexymaja” također ima svoj rezon. Plus, što srpski sleng jednostavno zvuči urnebesno!

A mane?

Glavna je kolosalna. Film se raspada nakon prvih pola sata. Ne potpuno, ali buildup sa samog početka – kada “Sexymaju” gledamo kao triler s neizvjesnim završetkom – pada u provaliju čim prava osoba iz naslova aterira pred kameru te uruši svu misteriju na kojoj se dalo jahati. Još malo. Da je bilo materijala. Ipak, redatelj Ivan Mandić odlučio se na drugačiji pristup.

“Voli vas vaša Sexymaja” putovanje je u prošlost, ne tako davnu, ali u današnje akcelerirano doba lanjskih događaja koje promatramo kao davni past tense, prilično prašnjavu eru internetske vladavine blogova. Negdje u džungli srpske blogosfere, u ljeto 2005. ukazuje se Sexymaja, prostitutka iz Beograda koja tada kreće sa serijom tekstova, razotkrivajući najstariji zanat na svijetu uz duhovite opise klijenata. Bilo je jasno odmah, međutim, da tekstove ne piše sama već njen muški ghost writer, artikulirajući djevojčina iskustva na virtualni papir.

“Voli vas vaša Sexymaja” putovanje je u prošlost, ne tako davnu, ali u današnje akcelerirano doba lanjskih događaja koje promatramo kao davni past tense, prilično prašnjavu eru internetske vladavine blogova.

Njenim pojavljivanjem pred kamerom ubrzo shvaćamo kako je Majin goustrajterski alter ego daleko zanimljiviji i elokventniji u prezentaciji i razvoju glavnog lika, od onog stvarnoga. Glavni je to razlog strmoglavljenja filma – u trenutku saznanja o čemu i kome se konkretno radi u dokumentarcu, postajući prevelikim dijelom tek još jedne kronike propalog mladog života, ma koliko on prezentirao ogoljeli duh onoga što je tipkovnicom netko vješto uobličio i upakirao. Paradoksalno je možda davati prednost pisanoj riječi pred stvarnom dokumentarnom slikom, no naracija i igrano-animirane rekonstrukcije u Mandićevom paketu ovdje ipak funkcioniraju. Intervjuirane Majine mušterije predstavljaju apsolutni bingo, dok jedan od njih – koji je poševio čitav planet i spreman je pantomimom podsjetiti na avanture iz svoje mitologizirane jebačke povijesti – svojom pričom i pojavom zaslužuje vlastiti dokumentarac.

U konačnici, niski budžet “Sexymaje” i povremeni tehnički šlamperaj ovdje nisu prepreka, nego dio šarma. Iako pada koncentracijom što se više bliži samome kraju, Ivan Mandić zaslužuje medalju za hrabrost realizacije zahtjevnog dugog doku-metra, pa i tapšanje zbog činjenice o više nego gledljivom konačnom rezultatu.

"Voli vas vaša Sexjmaja"
Režija: Ivan Mandić
Zemlja podrijetla: Srbija
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 85 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.
Režija: Ivan Mandić<br> Zemlja podrijetla: Srbija<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 85 minuta13. ZagrebDox: "Voli vas vaša Sexymaja" - Bloga ti poljubim!