Početna Recenzije 13. ZagrebDox: "Voli vas vaša Sexymaja" - Bloga ti poljubim!

13. ZagrebDox: “Voli vas vaša Sexymaja” – Bloga ti poljubim!

-

“Voli vas vaša Sexymaja” (2016) srpskog redatelja Ivana Mandića film je s mnoštvom mana, čak i onih velikih. Pa opet, nepošteno bi bilo reći da ovdje nema i dobrih stvari, njih sasvim dovoljno dobrih koje jezičac na vagi pretežu prema solidnom dokumentarnom iskustvu. Većina dokumentaraca igranim ilustracijama naracije uglavnom završe u kanalizaciji propalih pokušaja niskobudžetnih flertanja s posve drugačijom filmskom formom. Ovaj ih, primjerice, ima riješene na naizgled najjeftiniji filtriraj me, majke ti! način, no iako animacijski filter izgleda kao da je rađen u Windows Movie Makeru, on – funkcionira, i to ponajprije radi sadržajne zanimljivosti filtriranih snimaka. Naracija u offu – još jedno easy way out oružje filmskog pripovijedanja, na koje znamo biti jednako alergični – u “Voli vas vaša Sexymaja” također ima svoj rezon. Plus, što srpski sleng jednostavno zvuči urnebesno!

A mane?

Glavna je kolosalna. Film se raspada nakon prvih pola sata. Ne potpuno, ali buildup sa samog početka – kada “Sexymaju” gledamo kao triler s neizvjesnim završetkom – pada u provaliju čim prava osoba iz naslova aterira pred kameru te uruši svu misteriju na kojoj se dalo jahati. Još malo. Da je bilo materijala. Ipak, redatelj Ivan Mandić odlučio se na drugačiji pristup.

“Voli vas vaša Sexymaja” putovanje je u prošlost, ne tako davnu, ali u današnje akcelerirano doba lanjskih događaja koje promatramo kao davni past tense, prilično prašnjavu eru internetske vladavine blogova. Negdje u džungli srpske blogosfere, u ljeto 2005. ukazuje se Sexymaja, prostitutka iz Beograda koja tada kreće sa serijom tekstova, razotkrivajući najstariji zanat na svijetu uz duhovite opise klijenata. Bilo je jasno odmah, međutim, da tekstove ne piše sama već njen muški ghost writer, artikulirajući djevojčina iskustva na virtualni papir.

“Voli vas vaša Sexymaja” putovanje je u prošlost, ne tako davnu, ali u današnje akcelerirano doba lanjskih događaja koje promatramo kao davni past tense, prilično prašnjavu eru internetske vladavine blogova.

Njenim pojavljivanjem pred kamerom ubrzo shvaćamo kako je Majin goustrajterski alter ego daleko zanimljiviji i elokventniji u prezentaciji i razvoju glavnog lika, od onog stvarnoga. Glavni je to razlog strmoglavljenja filma – u trenutku saznanja o čemu i kome se konkretno radi u dokumentarcu, postajući prevelikim dijelom tek još jedne kronike propalog mladog života, ma koliko on prezentirao ogoljeli duh onoga što je tipkovnicom netko vješto uobličio i upakirao. Paradoksalno je možda davati prednost pisanoj riječi pred stvarnom dokumentarnom slikom, no naracija i igrano-animirane rekonstrukcije u Mandićevom paketu ovdje ipak funkcioniraju. Intervjuirane Majine mušterije predstavljaju apsolutni bingo, dok jedan od njih – koji je poševio čitav planet i spreman je pantomimom podsjetiti na avanture iz svoje mitologizirane jebačke povijesti – svojom pričom i pojavom zaslužuje vlastiti dokumentarac.

U konačnici, niski budžet “Sexymaje” i povremeni tehnički šlamperaj ovdje nisu prepreka, nego dio šarma. Iako pada koncentracijom što se više bliži samome kraju, Ivan Mandić zaslužuje medalju za hrabrost realizacije zahtjevnog dugog doku-metra, pa i tapšanje zbog činjenice o više nego gledljivom konačnom rezultatu.

"Voli vas vaša Sexjmaja"

O FILMU:

Režija: Ivan Mandić
Zemlja podrijetla: Srbija
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 85 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.