PočetnaNajaveBrojne radionice u pratećem programu 64. Martovskog festivala

Brojne radionice u pratećem programu 64. Martovskog festivala

-

Od 30. ožujka do 2. travnja u svim prostorima Doma omladine Beograda održat će se 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatiji i kao Martovski festival. Od ove godine u produkciji Doma omladine Beograda, s novom koncepcijom i novim umjetničkim direktorom Bobanom Jevtićem, u fokusu svih programa bit će nacionalna filmska produkcija. Pored natjecateljskih i revijalnih projekcija filmova, ove godine Martovski festival organizira i brojne radionice, konzultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike.

Jedan od posebnih pratećih programa festivala onaj je pod nazivom “Filmske stolice”. Svakog dana, tijekom trajanja festivala, od 14 do 19 sati, u predvorju dvorane Amerikana, najznačajniji domaći filmski autori bit će na raspolaganju za kratak razgovor i konzultacije sa svima koji imaju ideju, kratak sinopsis – dokumentarni, animirani ili eksperimentalni – u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savjet kako dalje.

Važan sadržaj činit će i “Speed Introduction” – sastanak i prilika za međusobno umrežavanje svih važnih domaćih festivala i trening programa u području dokumentarnog i kratkog igranog filma u Srbiji. Nekoliko renomiranih domaćih filmskih autora održat će specijalne radionice tijekom trajanja Martovskog festivala.

Srpska dokumentaristica Mila Turajlić (“Cinema Komunisto”, 2011.) održat će predavanje na temu kreativne upotrebe arhivskog materijala u dokumentarnom filmu, a redatelj Boris Mitić (“Lepa Dijana”, “Doviđenja, kako ste?”) pričat će o imperativima scenarizacije dokumentarnog filma. Producentica dokumentaraca Jovana Nikolić (“Kavijar konekšn”, 2008.) govorit će o potencijalnim izvorima financiranja dokumentarnog filma.

Tamošnji najpoznatiji suvremeni autori animiranog filma Nikola Majdak Jr. i Ana Nedeljković (“Rabbitland”, 2013.) održat će specijalnu dvodnevnu radionicu animiranog filma za djecu i roditelje. Björn Speidel predavat će o praktičnim mogućnostima rada s 3D tehnologijom u art filmu, a Robert Zuber govoriti o odnosu nezavisnih filmskih produkcija i javnom televizijskom servisuMarija Šavlija održat će pak radionicu storyboarda.

Martovski festival odat će i dužno poštovanje jednom od najpoznatijih filmskih dokumentarista s ovih prostora, Krsti Škanati, redatelju kultnih dokumentaraca “Prvi padež čovek”, “Odričem se sveta” i ”Ratniče voljno” koji nas je nažalost nedavno zauvijek napustio.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije