Početna Recenzije 13. ZagrebDox: "Oluja" - Gdje ima ljudi, nema pravde

13. ZagrebDox: “Oluja” – Gdje ima ljudi, nema pravde

-

“Molim vas, izvadite ruke iz džepova” – jedan je od rijetkih trenutaka kada “Oluja” / “Tempestad” (2016) probija svoju temeljnu strukturu opore naracije i lijepih slika pa prebacuje kameru u čistokrvnu dokumentarnu situaciju, oslikavajući tešku svakodnevicu uniformiranih i legitimiranih u raspadu meksičke zbilje. Drugi sličan trenutak onaj je kada se žene iz strastvenog smijeha prešaltaju u kolaps ridanja pa odmah potom vrate u smijeh. Slika Meksika danas. Suze i borba ljudskog duha da se ne utopi u istima.

“Oluja” je saga o odavno kolabriranom sustavu, tragičnoj nepravdi, siromaštvu i vječnoj borbi; vrhunski snimljen dokumentarac, uravnotežen u svojim slikovnim vrludanjima mikro i makro razinama problema, kao odlična kombinacija arta i društvene angažiranosti, uz intimni portret sudbina koje su, pretpostavljate, zaslužile dugometražni dokumentarni tretman. Dvije su priče povezane istim tkivom – jedna o Miriam, nepravedno osuđenoj ženi, strpanoj u pakao meksičkog zatvora pod optužbom za trgovanje ljudima, ali i otvorenim priznanjem vlasti da to rade iz razloga jer netko mora platiti za zločine drugih (a tko ako ne onaj obespravljeni, koji se nema kome žaliti?); druga je o Adeli, ženi koja se godinama bori s traumama otmice vlastite kćeri.

“Oluja” je saga o odavno kolabriranom sustavu, tragičnoj nepravdi, siromaštvu i vječnoj borbi; vrhunski snimljen dokumentarac, uravnotežen u svojim slikovnim vrludanjima mikro i makro razinama problema, kao odlična kombinacija arta i društvene angažiranosti.

Osim ove dvije dokumentirane sudbine, “Oluja” odlično spaja nekoliko različitih doku-formi i tema. Salvadorsko-meksička redateljica Tatiana Huezo (Grand Prix Visions du Réela za “The Tiniest Place” / “El lugar más pequeño”) inače je poznata po kombiniranju vizualne lirike i teške naracije glavnih junaka svojih dokumentarnih uradaka pa u novom naslovu samo nastavlja utabanom stazom, bruseći dramaturgiju gotovo do savršenstva. “Oluja” starta sporogorećim fitiljem i općom zbunjenošću, potom polako uranjajući sve dublje i dublje u priču i mrak, otkrivajući nam tijesne prolaze, rukavce i čudovišta iz tmine, sve nemilosrdnije kako minute odmiču prema kraju. S izgovorenim riječima najveće težine. Iz pukotina prodiru narko karteli, šverc ljudima, krvoproliće i beskrajni pesimizam – opet izbalansiran natruhama optimizma, eksplozijama smijeha i obiteljske topline, slamki spasa u općem ponoru gadosti ljudskog postojanja.

Upravo zbog stila, lirike i vrhunskog poznavanja zanata Tatiane Huezo, tama je ublažena i visoko estetizirana. Konačna poruka pritom je također možda otupljena, ali ovo je prije svega sjajan film, a tek onda pamflet za pomoć onima bez glasa. I jedno i drugo je načelno OK, a kad se oboje susretne u jednoj minutaži, uravnoteži verbalno i vizualno pa onda socijalno i filmski, zajedno stolujući u skladnom suživotu, dobijemo… pravu oluju.

"Oluja" / "Tempestad"

O FILMU:

Režija: Tatiana Hezo
Zemlja podrijetla: Meksiko
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 105 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.