PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Život kao crtić" - Dan za danom sa večitim dečakom

13. ZagrebDox: “Život kao crtić” – Dan za danom sa večitim dečakom

-

Da li ste ikad zaželeli drugačiji život od onog koji živite? Ne u ritmu muzike za ples, ne bajkovitu fantaziju s jednorozima, anđelima, čvrstim sisama ili maljavim bodibilderima, ne, ne, ništa takvo – samo da živite kao neki normalni ljudi. Takav život ne postoji, kao što ne postoje normalni ljudi. Život je tek bekstvo. Neki se vrate, neki ne.

Film oskarovca Rogera Rossa Williamsa, “Život kao crtić” / “Life, Animated” (2016), dokumentovan je pokušaj mladića Owena da kroz sazrevanje i gledanje animiranih filmova pronađe izlaz iz lavirinta autizma dijagnostikovanog u ranom detinjstvu. On je samozarobljenik dovoljan samom sebi, nesrećan begunac od vlastite ličnosti, rešen da nikad ne odraste, baš kao večiti dečak po imenu Petar Pan. Zapravo, Owen se najbolje provodi u društvu filmovanih drugara Moglija, slončića Dumba, Aladina… Oni su na polici, spakovani u video kasete, uvek dostupni, odani i isti, poput kućnih ljubimaca. I zato je on više tamo nego ovde, jer je s njima sigurno i ujednačeno, a pravda i dobro uvek pobeđuju u vatrometu srećnih završetaka. Divota nad divotama, u reprizi za reprizom, bez života i bez stvarnosti.

Međutim, Owen potiče iz imućne porodice, ima starijeg brata, hrabru i upornu majku, a otac mu je uspešan novinar na CNN-u. Okružen je ljubavlju i toplinom doma, dobija podršku vrhunskih stručnjaka za psihičke smetnje, prati ga kamera i filmska ekipa. Svi bdiju nad njim, i u stopu. Tako je Owen postao filmski, ali i animirani junak upotrebom animacije posebno rađene za “Život kao crtić”. Dobio je paralelno i veliku šansu da bude svoj čovek: uniformisan, školovan, zaposlen. Jednak drugim stvarnim ljudima, onim što svakog jutra stupaju pred iste izazove – novca, pene za brijanje, kafe, brige koja mori od sinoć, poljupca voljene osobe, kolebanja, povišice. Života kao takvog.

Owen se najbolje provodi u društvu filmovanih drugara Moglija, slončića Dumba, Aladina… Oni su na polici, spakovani u video kasete, uvek dostupni, odani i isti, poput kućnih ljubimaca.

Publici filma ostavljeno je da prosudi da li je uspeo živeti i koliko. Ipak, ako se u toj publici nađe neko ko je ikad imao čak i sitnih problema sa socijalizacijom ili prostije rečeno – uklapanjem u društvo, onda će subjektivni doživljaj biti sličan onom koji je imao i sam Kapetan što piše recenziju ovog filma. Naime, Kapetan je zbog razrokosti očiju bio izložen sprdnji i podsmehu, naročito u detinjstvu i ranoj mladosti. Zato se on pred ovim filmom preispitao kroz sećanja i još jednom priznao: gde jeste ili nije grešio. A ljudi su zveri, oho-ho, još kakve zveri, Kapetane, zveri i utvare, moj Kapetane.

Kapetan nije imao brata, kakvog ima Owen. Kapetanovi su otac i mati otišli svak’ na svoju stranu. Kapetan je bežao u pustinju Llana Estacada i prerije Missourija, pratio u stopu Andreja Rubljova, Nanooka sa Severa, kradljivce bicikala, svog kolegu Horatija Hornblowera, tragao za pukovnikom Walterom E. Kurtzom, valjao se po Needle Parku, dok su iznad njega leteli ždralovi, tamne zvezde i jedan crveni balon. Ali, kad god je otišao, Kapetan je znao da se vrati i nije bio sam. Jer, uvek se, čak i u najcrnjoj rupi ovog blesavog sveta našla neka ljudska ruka, pružena i nežna, i još jedna, za zagrljaj i stvarno, sasvim stvarno putovanje u novi dan. To je putovanje, poput Owena, ovaj Kapetan pamtio dobro – kao dobru priču, važnu lekciju, dobar film. Ipak, priznaje Kapetan – bolje je imati vrljave oči, nego kuku umesto šake.

"Život kao crtić" / "Life, Animated"
Režija: Roger Ross Williams
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 92 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.
Režija: Roger Ross Williams<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 92 minute13. ZagrebDox: "Život kao crtić" - Dan za danom sa večitim dečakom