PočetnaRecenzije13. ZagrebDox: "Gospodarica orlova" - Američka pita

13. ZagrebDox: “Gospodarica orlova” – Američka pita

-

“Gospodarica orlova” / “The Eagle Huntress” (2016) britanskog autora Otta Bella je poput purice savršeno servirane na nekoliko pladnjeva, oko stola na kojem se skupljaju svi štovači Boga kritičarske srednje struje – zadovoljit će ljubitelje vizualno raskošnih razglednica iz egzotičnog svijeta, mlade zaintrigirati jedinstvenom pričom o odrastanju u jednako egzotičnim uvjetima, a u eri sveopće medijske trampokalipse, nađu se i mnogi koji primjećuju vrijednost dokumentarnog slavlja dirljive sage o snažnoj mladoj ženi u muškom svijetu i muškom sportu. Prave teen ratnice u boju protiv stega tradicije, koja onda kada ne otima djecu pernatih dinosaura, PETA-inim iritiranjem kompenzira zadovoljavanje normi girl powera.

Trinaestogodišnja Aisholpani prva je djevojka u povijesti svijeta lova orlovima. Mala mongolska majstorica vještine za čije je prakticiranje tisućama godina trebalo imati pimpek među nogama, najbolja je heroina, ujedno i glavni predmet zgražanja stepskog patrijarhata. “Lov orlovima posao je za muškarce”, u Bellovu kameru bez ustezanja kliče konzervativno krilo nomadskih vukova. Ponosni otac male junakinje za seoske ćakule ipak ne mari, odlučivši Aisholpani naučiti drevnoj vještini koja će kulminaciju dosegnuti na prestižnom, godišnjem natjecanju orlovskih lovaca iz svih krajeva zemlje.

Moglo je i bolje, drugim riječima. Al’ baš je.

Kao sirovina spremna za obradu i pakiranje – u idealnim okolnostima – samo je trebalo iznaći način hvatanja sve snage antropološke i kulturološke, koliko i osobne, intimne revolucije niza filmičnih trenutaka. U idealnim okolnostima, jer najbolji protagonist orlovskog dokumentarca ipak je mongolska stepa, nudeći dahooduzimajuće slajsove netaknute azijske prirode. Cjelokupni dokumentarno-filmski paket, međutim, unatoč predivnim slikama i snažnoj ljudskoj podlozi nije ni upola toliko dobar. Zapravo, nije ni toliko grozan, koliko bolno iritantan i na trenutke doslovno negledljiv u svom potonuću u ponor zanatskih klišeja. Od sjajnog materijala, sklepan je lunapark iritabilnosti; od pite, ispečeno je govno. Ne samo zbog očigledno dječjeg narativa, već i vožnje na pogon čistog Hollywooda – onda kada se ne gubi u meditativnim krajolicima, prečesto uništenima najčizi soundtrackom otkada je izmišljena gauda, “Gospodarica orlova” do te mjere juriša kao skup najjeftinijih amerikaniziranih filmskih trikova da se ponekad čini kao parodija, iako je redatelj Otto Bell Britanac, doduše s njujorškom produkcijskom firmom…

Na trenutke, “Gospodarica orlova” gleda se kao eksploatacija novije ADD produkcije NatGea i Discoveryja, onih dokumentaraca koji se konzumiraju kao da je montažer sjedio sa štopericom, pa rezanjem i glazbom upumpavao dramu svakih nekoliko minuta, silom. Ako je nema, pa stvorit ćemo je! Ovo govance od pite niti smrdi niti miriše, ali to što je infantilno, ne znači odmah da je negledljivo loše. Zanatski, “Gospodarica” je korektno odrađen (i odlično snimljen) komad dramaturškog kiča, s pokojom prelijepom fotkom i pričom razvučenom na 87 minuta, iako se, ruku na srce, sve moglo ispričati u pola sata. Bez fejkanja drame, grozne naracije i soundtracka koji, onda kada Sia nije zadužena slati vomitozne inspiracijske parole s Instagrama, zvuči kao da je Coldplay poševio Deepaka Chopru. Moglo je i bolje, drugim riječima. Al’ baš je.

"Gospodarica orlova" / "The Eagle Huntress"
Režija: Otto Bell
Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Mongolija / SAD
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 87 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.
Režija: Otto Bell<br> Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Mongolija / SAD<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 87 minuta13. ZagrebDox: "Gospodarica orlova" - Američka pita