Početna Recenzije 13. ZagrebDox: "Nulti dan" - Božanstveni dani odbrojani

13. ZagrebDox: “Nulti dan” – Božanstveni dani odbrojani

-

Najnoviji film američkog autora Alexa Gibneyja, “Nulti dan” / “Zero Days” (2016), razotkriva cyber rat koji traje, ali ga tek nekolicina stručnjaka razume, svesna je strategije i plaši se eventualnih tragova u istoriji. Julije Cezar pukim je slučajem zapalio aleksandrijsku biblioteku kada je tokom opsade antičkog grada naredio uništenje svoje flote, ali je vatra s brodovlja zahvatila pristanište i veliku biblioteku koja je ostala simbol uništenja znanja i kulture do naših dana, a tamo gde nekad ona beše sagrađeno je novo zdanje, skupo i pusto. Više spomenik, nego funkcionalno središte sveznanja. Uostalom, civilizacija se prema bibliotekama danas odnosi osiono i bahato, zato jer tu je svemogući Internet. Globalna mreža jeste čudo, ali krhko, sve krhkije i, strahujemo – sve manje u službi istinske kulture i stvarnog znanja.

U svom bogatom dokumentarnom opusu američki reditelj i producent Alex Gibney istraživao je seksualnost, politiku, vojne pohode, kompjuterske i berzanske magnate, religije, snove, zalazeći čak i u diskretne detalje – jer svestan je i u tome odlučan, da svaka priča ima i drugu stranu, onu u senci, pod silnim obezbeđenjem i zaključanu šifriranim bravama. Stil njegove naracije bespoštedno je prodoran, slojevit ali razjašnjen, tako da pred gledaocem drhti napetost otkrića, kao tanana struna gitare. U “Nultom danu” kroz vrhunsku animaciju, veštu i dinamičnu montažu te respektabilan broj sagovornika, Gibney priča o podmuklom sukobu između zvaničnih institucija SAD-a i Izraela s jedne te Irana s druge strane. Iranska nuklearna postrojenja na mestu drevne Persije, političkim igrarijama predstavljena su kao velika pretnja zapadnim silama pa je stvoren kompjuterski virus kako bi istu neutralisao, onako demokratski, iz daljine. Pošast je ubrzo počela da tinja…

Gibneyjevi sagovornici pažljivo su birani, a njihovi odgovori uglavnom informativni i iscrpni: od vrhunskih inženjera koji Internet poznaju u dušu, preko programera, iskusnih novinara, političara, zvaničnih predstavnika, diplomata, do dežurnih policajaca, oficira, te agenata čiji identitet ostaje tajna. Po onom što znamo i živimo, nakon dvanaest godina otkad je virusom Stuxnet moćna Amerika prikočila iranski nuklearni program, vatrica se i dalje razbuktava, ali nikako pred stubovima raskošne biblioteke Kongresa, ni pod temeljima Vatikana ili u lavirintu Kineske nacionalne knjižnice. Ne, to je zaraza, ustvari – pošast pred svačijim vratima. To je ozbiljna bolest umreženog Sveta, još jedna bez tačne dijagnoze, dugo zanemarivana, slabo izolirana – muka kao tuđa nevolja, neka daleka smrt koju donosi rat, a rata nema.

"Nulti dan" / "Zero Days"

O FILMU:

Režija: Alex Gibney
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 116 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.