Početna Recenzije "O nogometu" - Razgovarajmo, pa makar i o nogometu...

“O nogometu” – Razgovarajmo, pa makar i o nogometu…

-

Brazilski redatelj Sergio Oksman ovih se dana zagrebačkoj publici predstavlja dvostrukim programom koji nakon jučerašnjeg masterclassa “Izmišljanje stvarnosti” u Dokukinu KIC, uključuje današnju (19 sati) projekciju njegovog dokumentarca “O nogometu” / “On Football” / “O futebol” iz 2015. godine u kojem rekapitulira reunion s ocem Simãom nakon dvadeset godina gubitka kontakta, dokufikcijski (polu)izrežirano, ne i neiskreno.

Oksmanov povratak u São Paulo za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. godine jest stvaran, no većina kasnijih scena unaprijed je planirana, dogovorena, posložena; a opet uz dovoljno freeflow, neskriptiranih trenutaka koji vuku prema pravoj dokumentaristici. Što god to u današnje hibridno vrijeme značilo, jelte. “Glumili smo određene verzije samih sebe”, nije u jednom intervjuu bježao od alternativne istine Brazilac sa stalnom madridskom adresom. Oksman ionako ne priznaje termin one prave, parafrazirajući u “O nogometu” stvarnu stvarnost kao nešto sklono revizijama, tek jedan od paralelnih rukavaca ionako komplicirane svakodnevice.

Politika. Nogomet. Seks. Najćešće nogomet ipak. Kao vezivno, superglue tkivo koje povezuje generacije udaljenih očeva i sinova. Čak i onda kad si nemaju što za reći, uvijek ostaje nogomet. Sigurnosna mreža za ispunjavanje vremena, neugodne šutnje i ideološkog ambisa kojeg poput plombe na šupljem zubu ispunjava samo zajednički DNA. U “O nogometu”, međutim, tek kao establishing shot nečeg nešto kompliciranijeg od dikod uđe, a dikod ne uđe fudbalerskog narativa.

“O nogometu” je sumoran, melankoličan film koji ne glorificira samoću ili romantizira tinejdžerski angst naspram amputirane očinske figure. Dijalog – da. Rješenje – ne nužno. Zatvaranje u automobil ispred punog stadiona – obavezno. Ono što nas povezuje možda je jače od onoga što nas razdvaja. Razgovarajmo, pa makar i o nogometu…

Za razliku od Chantal Akerman (“No Home Movie”, 2015.), Oksman nema ni prikrivenu namjeru zatvaranja bolnih poglavlja, kamoli katarze. Odnos s ocem nepopravljivo je narušen; ono što preostaje tek je činovničko fakturiranje posljedica. I dok Svjetsko prvenstvo neumitno napreduje – dani dramaturški razlomljeni u ritmu rasporeda utakmica – autor i njegov roditelj u neugodnoj tišini koja to ponekad i nije, kruzaju sivilom São Paula za vrijeme SP utakmica hvatajući posljednju nit onoga što ih povezuje kao ljude, muškarce, najbližu rodbinu…

Dvojica zauvijek raspolovljenih muškaraca – hvatana fiksiranim dvoplanom s leđa – u toj pokretnoj ispovjednoj škatuli s Peugeutovom znakom u njedrima, uglavnom šute, ponekad razgovarajući o banalnostima. Ponekad i ne. Ponekad i ne i izvan automobila. Omiljeni cigarentni brendovi i razlozi Simãovog napuštanja obitelji, možda u normalnim okolnostima nemaju jednaku težinu, no Oksman nema namjeru raditi egzorcizam davno preminulog pacijenta. Sve teme sadržaj su istoga lonca, a njihovim rangiranjem nek se bavi dežurna služba korisnika. Jer, nakon toliko izgubljenih godina, važnija od sadržaja tek je institucija razgovora, na jedinom mjestu iz kojeg nema bijega – automobila u pokretu.

Bitno je ono iza pozornice, ne toliko ona sama, stoga sam tajming vožnje i razgovora u srcu Svjetskog prvenstva, naravno, nije izabran slučajno. Ništa u Oksmanovom slučaju nije izabrano slučajno. No što reći kad nemaš – što reći. I nekome? Što ako šutnjom zapravo kažeš više nego mitraljiranjem nesuvislih slogova? “O nogometu” je sumoran, melankoličan film, lijep izdanak slow cineme koji ne glorificira samoću ili romantizira tinejdžerski angst naspram amputirane očinske figure. Dijalog – da, ali ne pod svaku cijenu. Rješenje – ne nužno. Razgovor u automobilu ispred punog stadiona – obavezno. Ono što nas povezuje možda je jače od onoga što nas razdvaja. Razgovarajmo, pa makar i o nogometu…

"O nogometu" / "On Football" / "O futebol"

O FILMU:

Režija: Sergio Oksman
Scenarij: Carlos Muguiro, Sergio Oksman
Godina proizvodnje: 2015.
Zemlje podrijetla: Španjolska / Brazil
Trajanje: 70 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno Posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split