PočetnaNajaveDokukino KIC: Svečana projekcija filmova polaznika 6. Škole dokumentarnog filma

Dokukino KIC: Svečana projekcija filmova polaznika 6. Škole dokumentarnog filma

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) sutra će se (nedjelja, 7. svibnja) s početkom u 19 sati, održati svečana projekcija završnih dokumentarnih filmova nastalih na 6. Školi dokumentarnog filma u organizaciji udruge Restart.

Ovogodišnja Škola održana je od 4. listopada 2016. do 28. veljače 2017. u Zagrebu, a pohađalo ju je desetero polaznika koji su savladali sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma, pod mentorstvom Ane Hušman, Igora Bezinovića, Borisa Mitića, Olivera Sertića i Hrvoslave Brkušić.

Polaznici su svoja znanja usavršavali i s brojnim domaćim i stranima profesionalcima i dokumentaristima: snimateljicom Dinkom Radonić, producenticom Vanjom Jambrović, dizajnerom zvuka Ivanom Zelićem, srpskim multimedijalnim umjetnikom Milošem Tomićem te brazilsko-španjolskim redateljem i scenaristom Sergijom Oksmanom.

6. Školu dokumentarnog filma pohađali su: Maja Alibegović, Inesa Antić, Mihovil Antić, Roko Crnić, Jasmina Beširević, Ana Martinović, Marina Redžepović, Vladimira Spindler, Klara Šovagović i Vladimir Tatomir.

Ulaz je besplatan, a nakon projekcija predviđeno je druženje s polaznicima i voditeljima programa.

6. Škola dokumentarnog filma, popis filmova:

“Lovačka sreća”

 • Režija: Maja Alibegović
 • Trajanje: 13 minuta

Sinopsis: Slovenska lovačka tradicija sastoji se od niza lovačkih običaja, pravila i rituala, koji ne samo da su elementarni dio lovačke kulture, već igraju važnu ulogu u očuvanju slovenskog nacionalnog identiteta. Kroz priče i objašnjenja lovaca, film daje uvid u život i običaje te brojne, u Sloveniji još uvijek prevladavajući muške, zajednice.

“Posledice rada”

 • Režija: Inesa Antić
 • Trajanje: 16 minuta

Sinopsis: Priče i pjesme o zatočeništvu, oslobođenju i posljedicama rada u interpretaciji Zoje Borovčanin – pjevačice, performerice i uplakane radnice. Beogradske noći znaju je i kao Johanu Helmut Kol – svinju s karminom.

“Iti inpiko”

 • Režija: Mihovil Antić
 • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: “… Tako je miran i lijep ovaj ožujak, a kažu da je mjesec za umiranje…” Na malom otoku u luci okupila se nekolicina muškaraca kako bi jednom svom otočaninu pomogla u teškoj situaciji koja ga je snašla.

“Udaljenost”

 • Režija: Roko Crnić
 • Trajanje: 6 minuta

Sinopsis: Film raščlanjuje čin sviranja i slušanja, i zaviruje u međuprostore koji se tim raščlanjivanjem otvaraju.

“All Good Things”

 • Režija: Jasmina Beširević
 • Trajanje: 20 minuta

Sinopsis: Ulazimo u netipičan svijet dvoje ljudi koji su u vezi 36 godina, a ipak nikada nisu živjeli zajedno. Prebivaju u različitim zemljama, a za Božić su se sastali kod nje u Sofiji. Pridružuje im se i ženina kćer, autorica filma, koja je od ranog djetinjstva dijelom njihove priče. Međusobna interakcija otkriva kompleksnost odnosa između troje osoba, njihove pomalo osebujne osobnosti, kao i preispitivanje njihove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Britanac”

 • Režija: Ana Martinović
 • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: Sajam antikviteta na Britanskom trgu poznato je nedjeljno okupljalište Zagrepčana. Mnogi dolaze popiti jutarnju kavu te usput baciti oko na štandove. No prije gužve na sajmu vlada drugačija atmosfera koju film prenosi predstavljanjem prodavača i kolekcionara.

“Vodič za premijeru”

 • Režija: Marina Redžepović
 • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: Film prati dvoje glumaca, Voju i Marinu, koji zajedno šeću gradom na prvo gledanje i slušanje filma u kojem su glumili. Dočekuje ih Damir, redatelj. Budući da je Vojo slijep, Damir ih opisno vodi kroz projekciju. Ovo je film o specifičnoj perspektivi proživljenog filmskog iskustva, o povjerenju i prijateljstvu.

“Mama, zašto plačeš…”

 • Režija: Vladimira Spindler
 • Trajanje: 21 minutu

Sinopsis: Nikada nisam tražila pomoć. Kao samohranoj majci, najveći strah je da neću biti dovoljna mojoj djeci. Zbog toga očajnički pokušavam upravljati svime i uravnotežiti sve, jer ako to uspijem mogu se uvjeriti kako ja to mogu. Freelancer sam majka, fotografkinja. No, nakon 17 godina izgubila sam životnu energiju. Moje tijelo je umorno.

“Vani”

 • Režija: Vladimir Tatomir
 • Trajanje: 14 minuta

Sinopsis: Zgrada definira protor. Prostor nema granice, njih definiramo sami. Živote dijelimo svatko sa svakim, a središte svih događaja je haustor. “Doma” je značilo otići, a ići vani je bilo biti slobodan. Tako su barem glasila pravila koja zapravo nitko nije napisao, no s kojim smo se svi od početka složili. Kroz različite perspektive društvenog mikrokozmosa posljednje zgrade na kraju Zagreba, film nudi uvid u vremenski presjek modernog gradskog zavičaja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.