Početna Najave Dokukino KIC: Svečana projekcija filmova polaznika 6. Škole dokumentarnog filma

Dokukino KIC: Svečana projekcija filmova polaznika 6. Škole dokumentarnog filma

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) sutra će se (nedjelja, 7. svibnja) s početkom u 19 sati, održati svečana projekcija završnih dokumentarnih filmova nastalih na 6. Školi dokumentarnog filma u organizaciji udruge Restart.

Ovogodišnja Škola održana je od 4. listopada 2016. do 28. veljače 2017. u Zagrebu, a pohađalo ju je desetero polaznika koji su savladali sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma, pod mentorstvom Ane Hušman, Igora Bezinovića, Borisa Mitića, Olivera Sertića i Hrvoslave Brkušić.

Polaznici su svoja znanja usavršavali i s brojnim domaćim i stranima profesionalcima i dokumentaristima: snimateljicom Dinkom Radonić, producenticom Vanjom Jambrović, dizajnerom zvuka Ivanom Zelićem, srpskim multimedijalnim umjetnikom Milošem Tomićem te brazilsko-španjolskim redateljem i scenaristom Sergijom Oksmanom.

6. Školu dokumentarnog filma pohađali su: Maja Alibegović, Inesa Antić, Mihovil Antić, Roko Crnić, Jasmina Beširević, Ana Martinović, Marina Redžepović, Vladimira Spindler, Klara Šovagović i Vladimir Tatomir.

Ulaz je besplatan, a nakon projekcija predviđeno je druženje s polaznicima i voditeljima programa.

6. Škola dokumentarnog filma, popis filmova:

“Lovačka sreća”

 • Režija: Maja Alibegović
 • Trajanje: 13 minuta

Sinopsis: Slovenska lovačka tradicija sastoji se od niza lovačkih običaja, pravila i rituala, koji ne samo da su elementarni dio lovačke kulture, već igraju važnu ulogu u očuvanju slovenskog nacionalnog identiteta. Kroz priče i objašnjenja lovaca, film daje uvid u život i običaje te brojne, u Sloveniji još uvijek prevladavajući muške, zajednice.

“Posledice rada”

 • Režija: Inesa Antić
 • Trajanje: 16 minuta

Sinopsis: Priče i pjesme o zatočeništvu, oslobođenju i posljedicama rada u interpretaciji Zoje Borovčanin – pjevačice, performerice i uplakane radnice. Beogradske noći znaju je i kao Johanu Helmut Kol – svinju s karminom.

“Iti inpiko”

 • Režija: Mihovil Antić
 • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: “… Tako je miran i lijep ovaj ožujak, a kažu da je mjesec za umiranje…” Na malom otoku u luci okupila se nekolicina muškaraca kako bi jednom svom otočaninu pomogla u teškoj situaciji koja ga je snašla.

“Udaljenost”

 • Režija: Roko Crnić
 • Trajanje: 6 minuta

Sinopsis: Film raščlanjuje čin sviranja i slušanja, i zaviruje u međuprostore koji se tim raščlanjivanjem otvaraju.

“All Good Things”

 • Režija: Jasmina Beširević
 • Trajanje: 20 minuta

Sinopsis: Ulazimo u netipičan svijet dvoje ljudi koji su u vezi 36 godina, a ipak nikada nisu živjeli zajedno. Prebivaju u različitim zemljama, a za Božić su se sastali kod nje u Sofiji. Pridružuje im se i ženina kćer, autorica filma, koja je od ranog djetinjstva dijelom njihove priče. Međusobna interakcija otkriva kompleksnost odnosa između troje osoba, njihove pomalo osebujne osobnosti, kao i preispitivanje njihove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Britanac”

 • Režija: Ana Martinović
 • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: Sajam antikviteta na Britanskom trgu poznato je nedjeljno okupljalište Zagrepčana. Mnogi dolaze popiti jutarnju kavu te usput baciti oko na štandove. No prije gužve na sajmu vlada drugačija atmosfera koju film prenosi predstavljanjem prodavača i kolekcionara.

“Vodič za premijeru”

 • Režija: Marina Redžepović
 • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: Film prati dvoje glumaca, Voju i Marinu, koji zajedno šeću gradom na prvo gledanje i slušanje filma u kojem su glumili. Dočekuje ih Damir, redatelj. Budući da je Vojo slijep, Damir ih opisno vodi kroz projekciju. Ovo je film o specifičnoj perspektivi proživljenog filmskog iskustva, o povjerenju i prijateljstvu.

“Mama, zašto plačeš…”

 • Režija: Vladimira Spindler
 • Trajanje: 21 minutu

Sinopsis: Nikada nisam tražila pomoć. Kao samohranoj majci, najveći strah je da neću biti dovoljna mojoj djeci. Zbog toga očajnički pokušavam upravljati svime i uravnotežiti sve, jer ako to uspijem mogu se uvjeriti kako ja to mogu. Freelancer sam majka, fotografkinja. No, nakon 17 godina izgubila sam životnu energiju. Moje tijelo je umorno.

“Vani”

 • Režija: Vladimir Tatomir
 • Trajanje: 14 minuta

Sinopsis: Zgrada definira protor. Prostor nema granice, njih definiramo sami. Živote dijelimo svatko sa svakim, a središte svih događaja je haustor. “Doma” je značilo otići, a ići vani je bilo biti slobodan. Tako su barem glasila pravila koja zapravo nitko nije napisao, no s kojim smo se svi od početka složili. Kroz različite perspektive društvenog mikrokozmosa posljednje zgrade na kraju Zagreba, film nudi uvid u vremenski presjek modernog gradskog zavičaja.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.