PočetnaNajaveDokukino KIC: Svečana projekcija filmova polaznika 6. Škole dokumentarnog filma

Dokukino KIC: Svečana projekcija filmova polaznika 6. Škole dokumentarnog filma

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) sutra će se (nedjelja, 7. svibnja) s početkom u 19 sati, održati svečana projekcija završnih dokumentarnih filmova nastalih na 6. Školi dokumentarnog filma u organizaciji udruge Restart.

Ovogodišnja Škola održana je od 4. listopada 2016. do 28. veljače 2017. u Zagrebu, a pohađalo ju je desetero polaznika koji su savladali sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma, pod mentorstvom Ane Hušman, Igora Bezinovića, Borisa Mitića, Olivera Sertića i Hrvoslave Brkušić.

Polaznici su svoja znanja usavršavali i s brojnim domaćim i stranima profesionalcima i dokumentaristima: snimateljicom Dinkom Radonić, producenticom Vanjom Jambrović, dizajnerom zvuka Ivanom Zelićem, srpskim multimedijalnim umjetnikom Milošem Tomićem te brazilsko-španjolskim redateljem i scenaristom Sergijom Oksmanom.

6. Školu dokumentarnog filma pohađali su: Maja Alibegović, Inesa Antić, Mihovil Antić, Roko Crnić, Jasmina Beširević, Ana Martinović, Marina Redžepović, Vladimira Spindler, Klara Šovagović i Vladimir Tatomir.

Ulaz je besplatan, a nakon projekcija predviđeno je druženje s polaznicima i voditeljima programa.

6. Škola dokumentarnog filma, popis filmova:

“Lovačka sreća”

 • Režija: Maja Alibegović
 • Trajanje: 13 minuta

Sinopsis: Slovenska lovačka tradicija sastoji se od niza lovačkih običaja, pravila i rituala, koji ne samo da su elementarni dio lovačke kulture, već igraju važnu ulogu u očuvanju slovenskog nacionalnog identiteta. Kroz priče i objašnjenja lovaca, film daje uvid u život i običaje te brojne, u Sloveniji još uvijek prevladavajući muške, zajednice.

“Posledice rada”

 • Režija: Inesa Antić
 • Trajanje: 16 minuta

Sinopsis: Priče i pjesme o zatočeništvu, oslobođenju i posljedicama rada u interpretaciji Zoje Borovčanin – pjevačice, performerice i uplakane radnice. Beogradske noći znaju je i kao Johanu Helmut Kol – svinju s karminom.

“Iti inpiko”

 • Režija: Mihovil Antić
 • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: “… Tako je miran i lijep ovaj ožujak, a kažu da je mjesec za umiranje…” Na malom otoku u luci okupila se nekolicina muškaraca kako bi jednom svom otočaninu pomogla u teškoj situaciji koja ga je snašla.

“Udaljenost”

 • Režija: Roko Crnić
 • Trajanje: 6 minuta

Sinopsis: Film raščlanjuje čin sviranja i slušanja, i zaviruje u međuprostore koji se tim raščlanjivanjem otvaraju.

“All Good Things”

 • Režija: Jasmina Beširević
 • Trajanje: 20 minuta

Sinopsis: Ulazimo u netipičan svijet dvoje ljudi koji su u vezi 36 godina, a ipak nikada nisu živjeli zajedno. Prebivaju u različitim zemljama, a za Božić su se sastali kod nje u Sofiji. Pridružuje im se i ženina kćer, autorica filma, koja je od ranog djetinjstva dijelom njihove priče. Međusobna interakcija otkriva kompleksnost odnosa između troje osoba, njihove pomalo osebujne osobnosti, kao i preispitivanje njihove prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

“Britanac”

 • Režija: Ana Martinović
 • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: Sajam antikviteta na Britanskom trgu poznato je nedjeljno okupljalište Zagrepčana. Mnogi dolaze popiti jutarnju kavu te usput baciti oko na štandove. No prije gužve na sajmu vlada drugačija atmosfera koju film prenosi predstavljanjem prodavača i kolekcionara.

“Vodič za premijeru”

 • Režija: Marina Redžepović
 • Trajanje: 11 minuta

Sinopsis: Film prati dvoje glumaca, Voju i Marinu, koji zajedno šeću gradom na prvo gledanje i slušanje filma u kojem su glumili. Dočekuje ih Damir, redatelj. Budući da je Vojo slijep, Damir ih opisno vodi kroz projekciju. Ovo je film o specifičnoj perspektivi proživljenog filmskog iskustva, o povjerenju i prijateljstvu.

“Mama, zašto plačeš…”

 • Režija: Vladimira Spindler
 • Trajanje: 21 minutu

Sinopsis: Nikada nisam tražila pomoć. Kao samohranoj majci, najveći strah je da neću biti dovoljna mojoj djeci. Zbog toga očajnički pokušavam upravljati svime i uravnotežiti sve, jer ako to uspijem mogu se uvjeriti kako ja to mogu. Freelancer sam majka, fotografkinja. No, nakon 17 godina izgubila sam životnu energiju. Moje tijelo je umorno.

“Vani”

 • Režija: Vladimir Tatomir
 • Trajanje: 14 minuta

Sinopsis: Zgrada definira protor. Prostor nema granice, njih definiramo sami. Živote dijelimo svatko sa svakim, a središte svih događaja je haustor. “Doma” je značilo otići, a ići vani je bilo biti slobodan. Tako su barem glasila pravila koja zapravo nitko nije napisao, no s kojim smo se svi od početka složili. Kroz različite perspektive društvenog mikrokozmosa posljednje zgrade na kraju Zagreba, film nudi uvid u vremenski presjek modernog gradskog zavičaja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.