Početna Vijesti Prijave za 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma pred zatvaranjem

Prijave za 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma pred zatvaranjem

-

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, najstariji je srpski filmski festival. Od svog prvog izdanja bio je najvažnija, a u nekim periodima i jedina, platforma u okviru koje su domaći filmski autori publici i inozemnim kolegama mogli prezentirati svoje dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Od 2017. godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i s novim umjetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, festival se fokusira na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te riječi.

Ovogodišnje, 64. izdanje festivala, bit će održano u svim prostorima Doma omladine Beograda, od 30. ožujka do 2. travnja 2017. godine, a svi srpski producenti i autori svoje filmove mogu prijaviti do 27. veljače 2017. godine, preko web-stranice www.martovski.rs. Prihvatljive kategorije obuhvaćaju: dokumentarni film do 50 minuta, dokumentarni film preko 50 minuta, TV dokumentarni film, kratki igrani, animirani, eksperimentalni film i video-art. Natječaj je otvoren i za autore te produkcije iz inozemstva, za selekciju međunarodnog natjecateljskog programa u kategoriji kratkometražnog igranog filma.

Pored projekcija filmova u natjecateljskom i revijalnom dijelu programa, na 64. Martovskom festivalu bit će održane i brojne radionice, kao i otvorene konzultacije namijenjene svim domaćim filmskim autorima, ali i studentima filmskih škola i akademija. Publiku i sve goste festivala očekuju i prateći koncerti te partyji.

Prvo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma održano je u okviru Festivala jugoslavenskog filma od 24. do 30. lipnja davne 1954. godine u pulskoj Areni. Nakon šest godina, festival se seli u Beograd, gdje je prvi put održan od 4. do 9. ožujka 1960. godine.

Pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma prvi put je izašao u javnost 2004. godine, a može se podičiti titulom jednog od najstarijih europskih filmskih festivala. Festival je od svojih početaka bio važan za promociju domaćeg dokumentarnog i kratkog igranog, animiranog i eksperimentalnog filma. Kao mjesto domaćih premijera, BFDKF je bio i ostao točka susreta domaćih i inozemnih profesionalaca, studenata filmskih škola i akademija te ljubitelja filma.

Redatelji koji su za svoje dokumentarce i kratke igrane filmove nagrađivani na ovoj manifestaciji postajali su, kao po pravilu, velikani jugoslavenske, odnosno srpske kinematografije: Stjepan Zaninović, Krsto Škanata, Zlatko Bourek, Ante Babaja, Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Zdravko Randić, Predrag Golubović, Petar Lalović

Dušan Vukotić upravo je na ovom festivalu dobio glavnu nagradu za svoje remek-djelo “Surogat” (1961), da bi samo mjesec dana kasnije bio nagrađen i Oscarom za spomenuti animirani film.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Jedna od nas”: Edukativna kampanja za maturante

Redatelj dokumentarca "Jedna od nas", Đuro Gavran, pokrenuo je edukativnu kampanju kojoj je cilj progovoriti o problemu seksualnog zlostavljanja djece.

“Povuci-potegni” Nevena Hitreca u hrvatskim kinima

Nagrađeni dugometražni dokumentarni film "Povuci-potegni" (2020) redatelja Nevena Hitreca od četvrtka 5. studenog dolazi u hrvatska kina.

“Love Fraud” – Lov na serijskog kradljivca srca

Serijal "Love Fraud" (2020) odašilje jasno upozorenje o današnjim opasnostima bezuvjetnog povjerenja koje iskazujemo strancima na internetu.

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.