PočetnaNajave13. ZagrebDox, Majstori Doxa: Spurlock, Manski, Seidl, Stonys...

13. ZagrebDox, Majstori Doxa: Spurlock, Manski, Seidl, Stonys…

-

I ove godine službeni program Majstori Doxa donosi nova ostvarenja nekih od najznačajnijih dokumentarista današnjice. Na 13. ZagrebDoxu (26. veljače – 5. ožujka, Kaptol Boutique Cinema, Zagreb) bit će prikazan dokuhoror američkog hitmejkera Morgana Spurlocka, film austrijskog provokatora Ulricha Seidla o safari-turizmu u Africi, intimna priča o revoluciji u Ukrajini u režiji ruskog redatelja Vitalija Manskog, autobiografski dokumentarac danskog dokumentarista Jona Banga Carlsena, novi film litavskog dokumajstora Audriusa Stonysa sniman na glečeru Tujuksu na 3.500 metara nadmorske visine i slovensko-hrvatski film “Svaka dobra priča je ljubavna priča” (2017) u režiji Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina.

Dokuhoror “Štakori” / “Rats” (2016) najnoviji je film američkog redatelja i producenta nominiranog za Oscara Morgana Spurlocka (“Superveliki ja”, “Gdje je, do vraga, Osama Bin Laden”, “Najveći film ikad prodan”). Inspiriran istoimenim bestselerom New York Timesa, film “Štakori” zadire duboko ispod gradskih površina kako bi istražio život tih zloglasnih glodavaca fokusirajući se prije svega na najezde u svjetskim velegradovima i načine na koje ih ljudi istrebljuju, od noćnih patrola u Indiji do terijera koji se koriste u lovu na štakore na engleskom selu. Uz filmske postupke posuđene iz filmova strave, Morgan vodi gledatelje u štakorska gnijezda diljem svijeta na način kako to još nikad nije zabilježeno na filmu.

Jeziv pogled na ljude nudi pak novi film austrijskog redatelja Ulricha Seidla, “Safari” (2016), film o odmoru čija je šira tema ubijanje. Dok antilope, impale, zebre, gnuovi i ostale životinje mirno pasu u afričkoj divljini, njemački i austrijski turisti-lovci – koji svoja iskustva safarija skupo plaćaju – vozikaju se uokolo, šuljaju i vrebaju svoju lovinu, a kada je usmrte, poziraju s lešinom. “Safari” je premijerno prikazan na prošlogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

Ruski dokumentarist Vitali Manski (“Cjevovod”, “Divlja divlja plaža”) bio je član žirija 11. ZagrebDoxa, a zagrebačka publika pobliže ga je upoznala prošle godine na predstavljanju filma “Ispod sunca” / “Under the Sun” / “V luchakh solnca” (2015) . Manski, koji od osamdesetih godina živi u Moskvi, vraća se u svom novom, vrlo osobnom dokumentarcu “Rodbina” / “Close Relations” / “Rodnye” (2016) u rodnu Ukrajinu u osvit Majdanske revolucije. Njegova obitelj postaje predmet precizne i dubinske analize podijeljene Ukrajine, a pokazuje i da je dihotomija na kojoj inzistiraju mediji, ona o istoku protiv zapada, pogrešna i uglavnom promašuje perspektivu Ukrajinaca.

Danski dokumentarist Jon Bang Carlsen (“Ovisne o samoći”, “Prava količina nasilja”), koji je na ZagrebDoxu 2014. godine održao majstorsko predavanje, poznat je po hibridnom stilu u kojem spaja dokumentarne i igrane interpretacije. Priča njegova najnovijeg filma “Déjà vu” (2015) počinje prije mnogo godina, kada je kao dječak počinio strašan čin koji ga i danas opsjeda. Otad je sa svojom kamerom proputovao cijeli svijet u potrazi za iskupljenjem. “Déjà vu” je priča o tom putovanju, zrcalo redateljeva života u slikama i isječcima iz više od četrdeset filmova različitih rodova koje je snimio.

Dokumentarac “Svaka dobra priča je ljubavna priča” u režiji Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina, imat će pak svjetsku premijeru u programu Majstori Doxa. To je film o kazališnoj predstavi “Boris, Milena, Radko” te četiri poznate osobe koje stoje iza predstave: scenaristu i redatelju Dušanu Jovanoviću, glumici Mileni Zupančić i dvojici glumaca, Radku Poliču i Borisu Cavazzi. To je i priča o ljubavnom trokutu te o javnom, umjetničkom životu i privatnim životima izvođača.

Audrius Stonys veliki je i nagrađivani litavski dokumentarist. I on je poznat zagrebačkoj publici; uz ranije filmove na prijašnjim izdanjima festivala (“Vrata jaganjca”, “Uku Ukai”, “Odbrojavanje” te “Let iznad Litve ili 510 sekundi tišine”), ovaj autor bio je član međunarodnog žirija 9. ZagrebDoxa, dok je njegov film “Ramin” (2011) osvojio Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji 2012. godine. Stonysev najnoviji film “Žena i ledenjak” / “The Woman and the Glacier” (2016) vodi gledatelje u Kazahstan, u istraživačku postaju smještenu na 3.500 metara. Tamo posljednjih trideset godina potpuno sama i odsječena od civilizacije živi žena koja je svoj cijeli život posvetila znanosti i osluškivanju pulsa našeg planeta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku...

Svjetske premijere novih filmova Borisa Poljaka i Damira Čučića u Rotterdamu

Na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu svjetsku će premijeru doživjeti dva nova filma Borisa Poljaka i Damira Čučića.

“Factumov Mediteran” u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC sutra (20.1. u 19 sati) će se održati "Factumov Mediteran", projekcija od tri dokumentarna naslova koje potpisuju čak četiri redatelja.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2022. godine

Što nam je donijela dokumentarna 2022.? Godinu je otvorila...

“Čekaj me” Damira Markovine ponovno na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna ponovno će se prikazivati dokumentarac "Čekaj me" Damira Markovine.

“Futura” na programu Dokukina KIC

"Futura" će prije početka kinodistribucije po hrvatskim nezavisnim kinima, najprije biti premijerno prikazana u četvrtak, 19. siječnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC.