Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Zašto je Dragan napravio orkestar"

Debitantski dugometražni dokumentarni film srpskog redatelja Nikole Spasića, “Zašto je Dragan napravio orkestar” (2016), danas će doživjeti festivalsku premijeru na 11. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Miradas Doc koji se u španjolskim Tenerifima održava od 27. siječnja do 4. veljače ove godine.

Film govori o samoukom romskom glazbeniku Draganu Petroviću iz sela Beška u Srbiji, koji zajedno sa svoja tri maloljetna sina osnuje orkestar. Spasićev dokumentarac ušao je u konkurenciju Prvih filmova (Ópera prima) debitantskih autora, čija glavna nagrada iznosi tri tisuće eura. Konkurenciju će mu činiti jedanaest filmova iz svih dijelova svijeta, dok pobjednika bira tročlani festivalski žiri.

“Zašto je Dragan napravio orkestar” nastao je u produkciji srpskog Rezona uz koprodukcijsko asistiranje našeg Menorah Filma, a financijsku pomoć – 150 tisuća kuna – dobio je između ostalih i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra. Prije dvije godine film je došao i do Posebnog priznanja ZagrebDox Proa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here