PočetnaNajaveSrpski filmovi na 10. Beldocsu

Srpski filmovi na 10. Beldocsu

-

U svom desetom, jubilarnom izdanju, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs (8. – 15.5.) će prikazati trinaest ostvarenja suvremene srpske produkcije, od kojih su šest filmova iz natjecateljskog te četiri iz revijalnog programa, svjetske ili nacionalne premijere. U natjecateljskoj selekciji koju je izabrao selektor Marko Grba Singh, našlo se mjesta za osam naslova koje će žirirati Mladen Kovačević i Tea Lukač, redatelji iz Srbije, odnosno Thierry Detaille, profesionalni world sales agent iz Belgije.

Spomenuti dio programa popunjavanju “Daljine” (2017) Nemanje Vojinovića, dokumentarac koji prati Indiru, mladu kubansku glumicu koja uspijeva emigrirati u SAD, što ostavlja posljedice po njenu obitelj; “Gora” (2017) Stefana Maleševića približava život Goranaca, muslimana koji govore slovenskim jezikom i žive u okruženju okrutne Šar-Planine; “Između granica” (2017) Jelene Gavrilović i Mirka Rudića, film o izbjegličkoj krizi; “Pejzaži rata, pejzaži mira” (2017) Arona Sekelja, osobno putovanje kroz kronologiju, tragove i mogući konačni ishod jednog vojnog konflikta; “Priča o grupi Eva Braun” (2016) Roberta Bukarice koji rekapitulira razvoj bečejske pop-rock grupe od nastanka do današnjih dana te “Radnička klasa odlazi u raj” (2017) Marka Cvejića koja dokumentira priče nekadašnje radničke klase što se u današnjoj Srbiji suočava s realnošću društva u tranziciji.

Srpski dio natjecateljskog programa sačinjavaju i film “Sto godina iščekivanja” (2016) Ivane Pavlović, nikad završena priča o pruzi lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja u narodu poznatoj kao ratna zbog vjerovanja da je nagovijestila četiri rata, i na ZagrebDox Prou podcrtan “Zašto je Dragan napravio orkestar” (hrvatska koprodukcija Menorah Filma, 2017.) Nikole Spasića o samoukom romskom glazbeniku iz sela Beška u Sremu, koji sa svoja tri maloljetna sina osniva orkestar ne samo da bi zarađivao za život, već kako bi prije svega svoju obitelj držao na okupu.

10. Beldocs službeno započinje sutra, 8. svibnja u 20.30 sati u Velikoj dvorani Sava centra, kada će se publici predstaviti film otvaranja, “One More Time With Feeling” (Andrew Dominik, 2016.) o nastanku čuvenog albuma Nicka Cavea. Hrvatska će u Beogradu također biti zastupljena s lijepim brojem filmova, a više informacija o festivalu, na kojem će se u jedanaest programskih cjelina prikazati ukupno 89 filmova, doznajte na Beldocsovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije