Početna Najave Srpski filmovi na 10. Beldocsu

Srpski filmovi na 10. Beldocsu

-

U svom desetom, jubilarnom izdanju, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs (8. – 15.5.) će prikazati trinaest ostvarenja suvremene srpske produkcije, od kojih su šest filmova iz natjecateljskog te četiri iz revijalnog programa, svjetske ili nacionalne premijere. U natjecateljskoj selekciji koju je izabrao selektor Marko Grba Singh, našlo se mjesta za osam naslova koje će žirirati Mladen Kovačević i Tea Lukač, redatelji iz Srbije, odnosno Thierry Detaille, profesionalni world sales agent iz Belgije.

Spomenuti dio programa popunjavanju “Daljine” (2017) Nemanje Vojinovića, dokumentarac koji prati Indiru, mladu kubansku glumicu koja uspijeva emigrirati u SAD, što ostavlja posljedice po njenu obitelj; “Gora” (2017) Stefana Maleševića približava život Goranaca, muslimana koji govore slovenskim jezikom i žive u okruženju okrutne Šar-Planine; “Između granica” (2017) Jelene Gavrilović i Mirka Rudića, film o izbjegličkoj krizi; “Pejzaži rata, pejzaži mira” (2017) Arona Sekelja, osobno putovanje kroz kronologiju, tragove i mogući konačni ishod jednog vojnog konflikta; “Priča o grupi Eva Braun” (2016) Roberta Bukarice koji rekapitulira razvoj bečejske pop-rock grupe od nastanka do današnjih dana te “Radnička klasa odlazi u raj” (2017) Marka Cvejića koja dokumentira priče nekadašnje radničke klase što se u današnjoj Srbiji suočava s realnošću društva u tranziciji.

Srpski dio natjecateljskog programa sačinjavaju i film “Sto godina iščekivanja” (2016) Ivane Pavlović, nikad završena priča o pruzi lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja u narodu poznatoj kao ratna zbog vjerovanja da je nagovijestila četiri rata, i na ZagrebDox Prou podcrtan “Zašto je Dragan napravio orkestar” (hrvatska koprodukcija Menorah Filma, 2017.) Nikole Spasića o samoukom romskom glazbeniku iz sela Beška u Sremu, koji sa svoja tri maloljetna sina osniva orkestar ne samo da bi zarađivao za život, već kako bi prije svega svoju obitelj držao na okupu.

10. Beldocs službeno započinje sutra, 8. svibnja u 20.30 sati u Velikoj dvorani Sava centra, kada će se publici predstaviti film otvaranja, “One More Time With Feeling” (Andrew Dominik, 2016.) o nastanku čuvenog albuma Nicka Cavea. Hrvatska će u Beogradu također biti zastupljena s lijepim brojem filmova, a više informacija o festivalu, na kojem će se u jedanaest programskih cjelina prikazati ukupno 89 filmova, doznajte na Beldocsovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split