PočetnaNajaveSrpski filmovi na 10. Beldocsu

Srpski filmovi na 10. Beldocsu

|

U svom desetom, jubilarnom izdanju, Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs (8. – 15.5.) će prikazati trinaest ostvarenja suvremene srpske produkcije, od kojih su šest filmova iz natjecateljskog te četiri iz revijalnog programa, svjetske ili nacionalne premijere. U natjecateljskoj selekciji koju je izabrao selektor Marko Grba Singh, našlo se mjesta za osam naslova koje će žirirati Mladen Kovačević i Tea Lukač, redatelji iz Srbije, odnosno Thierry Detaille, profesionalni world sales agent iz Belgije.

Spomenuti dio programa popunjavanju “Daljine” (2017) Nemanje Vojinovića, dokumentarac koji prati Indiru, mladu kubansku glumicu koja uspijeva emigrirati u SAD, što ostavlja posljedice po njenu obitelj; “Gora” (2017) Stefana Maleševića približava život Goranaca, muslimana koji govore slovenskim jezikom i žive u okruženju okrutne Šar-Planine; “Između granica” (2017) Jelene Gavrilović i Mirka Rudića, film o izbjegličkoj krizi; “Pejzaži rata, pejzaži mira” (2017) Arona Sekelja, osobno putovanje kroz kronologiju, tragove i mogući konačni ishod jednog vojnog konflikta; “Priča o grupi Eva Braun” (2016) Roberta Bukarice koji rekapitulira razvoj bečejske pop-rock grupe od nastanka do današnjih dana te “Radnička klasa odlazi u raj” (2017) Marka Cvejića koja dokumentira priče nekadašnje radničke klase što se u današnjoj Srbiji suočava s realnošću društva u tranziciji.

Srpski dio natjecateljskog programa sačinjavaju i film “Sto godina iščekivanja” (2016) Ivane Pavlović, nikad završena priča o pruzi lokalnog, nacionalnog i međunarodnog značaja u narodu poznatoj kao ratna zbog vjerovanja da je nagovijestila četiri rata, i na ZagrebDox Prou podcrtan “Zašto je Dragan napravio orkestar” (hrvatska koprodukcija Menorah Filma, 2017.) Nikole Spasića o samoukom romskom glazbeniku iz sela Beška u Sremu, koji sa svoja tri maloljetna sina osniva orkestar ne samo da bi zarađivao za život, već kako bi prije svega svoju obitelj držao na okupu.

10. Beldocs službeno započinje sutra, 8. svibnja u 20.30 sati u Velikoj dvorani Sava centra, kada će se publici predstaviti film otvaranja, “One More Time With Feeling” (Andrew Dominik, 2016.) o nastanku čuvenog albuma Nicka Cavea. Hrvatska će u Beogradu također biti zastupljena s lijepim brojem filmova, a više informacija o festivalu, na kojem će se u jedanaest programskih cjelina prikazati ukupno 89 filmova, doznajte na Beldocsovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.