Početna Vijesti Borisu Mitiću nagrada HBO-a na Filmskom festivalu u Trstu

Borisu Mitiću nagrada HBO-a na Filmskom festivalu u Trstu

-

Srpski dokumentarist Boris Mitić osvojio je glavnu nagradu u industrijskom dijelu programa Last Stop Trieste Filmskog festivala u Trstu čije 28. izdanje (20. – 29. siječnja) završava prekosutra. Mitić je u Trst došao sa svojim dokumentarcem “Slatko od Ništa”, trijumfiravši u spomenutom programu namijenjenom nefikcijskim djelima u nastajanju s područja Istočne Europe i Italije.

Odabrani dijelovi filmova u konkurenciji prikazani su međunarodnim prodajnim agentima, festivalskim programerima i TV-urednicima zaduženima za kupnju i odabir programa. U konačnici, pobjednika odlučuje tročlani međunarodni žiri koji je upravo “utješnoj dokumentarnoj paraboli o Ničemu” kroz oči i kameru majstora – i onih s nešto manje iskustva – filmske fotografije, dodijelio Nagradu HBO Europe (HBO Europe Award) i dvije tisuće nagradnih eura.

“Slatko od ništa” sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a producira ga beogradski Dribbling Pictures uz suradnju s hrvatskim Anti-Apsurdom te francuskim La Bêteom. Premijera se očekuje u drugoj polovici 2017. godine.

Službenu dokumentarnu konkurenciju u Trstu su, inače, od regionalnih filmova izborili manjinska hrvatska koprodukcija (Nukleus film) “Houston, imamo problem!” (2016) Slovenca Žige Virca, te “Moj privatni rat” / “My Own Private War” (2016) bosanskohercegovačke autorice Lidije Zelović. U sekciji Born In Trieste (filmovi koji su međunarodni život počeli pitchingom na idustrijskom When East Meets Westu) danas će u kazalištu Miela (17 sati) biti prikazan dokumentarac “Iza lica zrcala” (Factum, 2016.) hrvatske redateljice Katarine Zrinke Matijević.

Od već dodijeljenih nagrada i priznanja, treba apostrofirati tršćansku počast (Cinema Warrior – Cultural Resistance Award; za upornost, odricanje te posvećenost i borbu za filmsku umjetnost iza njenih kulisa) ruskom filmašu Vitaliju Manskom kojeg ćemo s prvim danima veljače vidjeti na masterclassu u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.