Početna Vijesti Borisu Mitiću nagrada HBO-a na Filmskom festivalu u Trstu

Borisu Mitiću nagrada HBO-a na Filmskom festivalu u Trstu

-

Srpski dokumentarist Boris Mitić osvojio je glavnu nagradu u industrijskom dijelu programa Last Stop Trieste Filmskog festivala u Trstu čije 28. izdanje (20. – 29. siječnja) završava prekosutra. Mitić je u Trst došao sa svojim dokumentarcem “Slatko od Ništa”, trijumfiravši u spomenutom programu namijenjenom nefikcijskim djelima u nastajanju s područja Istočne Europe i Italije.

Odabrani dijelovi filmova u konkurenciji prikazani su međunarodnim prodajnim agentima, festivalskim programerima i TV-urednicima zaduženima za kupnju i odabir programa. U konačnici, pobjednika odlučuje tročlani međunarodni žiri koji je upravo “utješnoj dokumentarnoj paraboli o Ničemu” kroz oči i kameru majstora – i onih s nešto manje iskustva – filmske fotografije, dodijelio Nagradu HBO Europe (HBO Europe Award) i dvije tisuće nagradnih eura.

“Slatko od ništa” sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a producira ga beogradski Dribbling Pictures uz suradnju s hrvatskim Anti-Apsurdom te francuskim La Bêteom. Premijera se očekuje u drugoj polovici 2017. godine.

Službenu dokumentarnu konkurenciju u Trstu su, inače, od regionalnih filmova izborili manjinska hrvatska koprodukcija (Nukleus film) “Houston, imamo problem!” (2016) Slovenca Žige Virca, te “Moj privatni rat” / “My Own Private War” (2016) bosanskohercegovačke autorice Lidije Zelović. U sekciji Born In Trieste (filmovi koji su međunarodni život počeli pitchingom na idustrijskom When East Meets Westu) danas će u kazalištu Miela (17 sati) biti prikazan dokumentarac “Iza lica zrcala” (Factum, 2016.) hrvatske redateljice Katarine Zrinke Matijević.

Od već dodijeljenih nagrada i priznanja, treba apostrofirati tršćansku počast (Cinema Warrior – Cultural Resistance Award; za upornost, odricanje te posvećenost i borbu za filmsku umjetnost iza njenih kulisa) ruskom filmašu Vitaliju Manskom kojeg ćemo s prvim danima veljače vidjeti na masterclassu u zagrebačkom Dokukinu KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.