Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Slatko od Ništa"

Srpski dokumentarist Boris Mitić osvojio je glavnu nagradu u industrijskom dijelu programa Last Stop Trieste Filmskog festivala u Trstu čije 28. izdanje (20. – 29. siječnja) završava prekosutra. Mitić je u Trst došao sa svojim dokumentarcem “Slatko od Ništa”, trijumfiravši u spomenutom programu namijenjenom nefikcijskim djelima u nastajanju s područja Istočne Europe i Italije.

Odabrani dijelovi filmova u konkurenciji prikazani su međunarodnim prodajnim agentima, festivalskim programerima i TV-urednicima zaduženima za kupnju i odabir programa. U konačnici, pobjednika odlučuje tročlani međunarodni žiri koji je upravo “utješnoj dokumentarnoj paraboli o Ničemu” kroz oči i kameru majstora – i onih s nešto manje iskustva – filmske fotografije, dodijelio Nagradu HBO Europe (HBO Europe Award) i dvije tisuće nagradnih eura.

“Slatko od ništa” sufinanciran je i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a producira ga beogradski Dribbling Pictures uz suradnju s hrvatskim Anti-Apsurdom te francuskim La Bêteom. Premijera se očekuje u drugoj polovici 2017. godine.

Službenu dokumentarnu konkurenciju u Trstu su, inače, od regionalnih filmova izborili manjinska hrvatska koprodukcija (Nukleus film) “Houston, imamo problem!” (2016) Slovenca Žige Virca, te “Moj privatni rat” / “My Own Private War” (2016) bosanskohercegovačke autorice Lidije Zelović. U sekciji Born In Trieste (filmovi koji su međunarodni život počeli pitchingom na idustrijskom When East Meets Westu) danas će u kazalištu Miela (17 sati) biti prikazan dokumentarac “Iza lica zrcala” (Factum, 2016.) hrvatske redateljice Katarine Zrinke Matijević.

Od već dodijeljenih nagrada i priznanja, treba apostrofirati tršćansku počast (Cinema Warrior – Cultural Resistance Award; za upornost, odricanje te posvećenost i borbu za filmsku umjetnost iza njenih kulisa) ruskom filmašu Vitaliju Manskom kojeg ćemo s prvim danima veljače vidjeti na masterclassu u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here