PočetnaNajave"Sonita" u Dokukinu KIC

“Sonita” u Dokukinu KIC

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC predstojećeg vikenda (2. – 4. prosinca) moći ćete pogledati dokumentarac o afganistanskoj reperici Soniti koji je osvojio publiku IDFA-e i Sundancea“Sonita” (2015) iranske redateljice Rokhsareh Ghaemmaghami.

Dok je u Iranu ženama zabranjeno pjevati u javnosti, Sonita svojim rimama diže glas protiv spolne nejednakosti i oduzimanja prava izbora na brak. Osamnaestogodišnja Afganistanka u teheranskom skloništu za izbjeglice sanja repersku karijeru dok ju njezina majka planira prodati kao nevjestu kako bi prehranila obitelj.

Dokumentarni film o ovoj hrabroj djevojci koji je hrvatsku premijeru doživio na 12. ZagrebDoxu, pogledajte 2. i 3. prosinca u 21 sat, odnosno 4. prosinca u 19 sati. Cijena ulaznice iznosi 22 kune.

Dokumentarni.net, iz osvrta na “Sonitu”, 22.2.2016.:

“Sonita” je, naravno, najzanimljivija zbog neobičnog hobija glavne protagonistice. Istoimena osamnaestogodišnja djevojka, inače Afganistanka s izbjegličkim stažom u Iranu, u slobodno vrijeme piše rime i mašta o životu svjetski poznate reperice.

No, vjerojatno najintrigantniji upliv na konačne dojmovne gledateljske receptore, ostavlja intervencija iranske redateljice Rokhsareh Ghaemmaghami u snimanu svakodnevicu svoje junakinje. Soniti je u jednom trenutku, naime, prijetio povratak u Afganistan i prisilni ulazak u brak.

Ghaemmaghami je prekršila nepisano dokumentarističko pravilo o nemiješanju u realnu stvarnost, ali svojim činom – produžavanjem i plaćanjem djevojčinog boravka u Iranu – uspjela je spasiti jedan vrijedan ljudski život. Kulturološki ambis između Zapada i nerazvijenog Istočnog postotka nikad nije bio očigledniji. Svejedno, djevojke poput Malale i Sonite sve češće postaju pravilo, a ne iznimka. I to veseli – jako.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije