Početna Najave "Sonita" u Dokukinu KIC

“Sonita” u Dokukinu KIC

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC predstojećeg vikenda (2. – 4. prosinca) moći ćete pogledati dokumentarac o afganistanskoj reperici Soniti koji je osvojio publiku IDFA-e i Sundancea“Sonita” (2015) iranske redateljice Rokhsareh Ghaemmaghami.

Dok je u Iranu ženama zabranjeno pjevati u javnosti, Sonita svojim rimama diže glas protiv spolne nejednakosti i oduzimanja prava izbora na brak. Osamnaestogodišnja Afganistanka u teheranskom skloništu za izbjeglice sanja repersku karijeru dok ju njezina majka planira prodati kao nevjestu kako bi prehranila obitelj.

Dokumentarni film o ovoj hrabroj djevojci koji je hrvatsku premijeru doživio na 12. ZagrebDoxu, pogledajte 2. i 3. prosinca u 21 sat, odnosno 4. prosinca u 19 sati. Cijena ulaznice iznosi 22 kune.

Dokumentarni.net, iz osvrta na “Sonitu”, 22.2.2016.:

“Sonita” je, naravno, najzanimljivija zbog neobičnog hobija glavne protagonistice. Istoimena osamnaestogodišnja djevojka, inače Afganistanka s izbjegličkim stažom u Iranu, u slobodno vrijeme piše rime i mašta o životu svjetski poznate reperice.

No, vjerojatno najintrigantniji upliv na konačne dojmovne gledateljske receptore, ostavlja intervencija iranske redateljice Rokhsareh Ghaemmaghami u snimanu svakodnevicu svoje junakinje. Soniti je u jednom trenutku, naime, prijetio povratak u Afganistan i prisilni ulazak u brak.

Ghaemmaghami je prekršila nepisano dokumentarističko pravilo o nemiješanju u realnu stvarnost, ali svojim činom – produžavanjem i plaćanjem djevojčinog boravka u Iranu – uspjela je spasiti jedan vrijedan ljudski život. Kulturološki ambis između Zapada i nerazvijenog Istočnog postotka nikad nije bio očigledniji. Svejedno, djevojke poput Malale i Sonite sve češće postaju pravilo, a ne iznimka. I to veseli – jako.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).