PočetnaNajave"Sonita" u Dokukinu KIC

“Sonita” u Dokukinu KIC

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC predstojećeg vikenda (2. – 4. prosinca) moći ćete pogledati dokumentarac o afganistanskoj reperici Soniti koji je osvojio publiku IDFA-e i Sundancea“Sonita” (2015) iranske redateljice Rokhsareh Ghaemmaghami.

Dok je u Iranu ženama zabranjeno pjevati u javnosti, Sonita svojim rimama diže glas protiv spolne nejednakosti i oduzimanja prava izbora na brak. Osamnaestogodišnja Afganistanka u teheranskom skloništu za izbjeglice sanja repersku karijeru dok ju njezina majka planira prodati kao nevjestu kako bi prehranila obitelj.

Dokumentarni film o ovoj hrabroj djevojci koji je hrvatsku premijeru doživio na 12. ZagrebDoxu, pogledajte 2. i 3. prosinca u 21 sat, odnosno 4. prosinca u 19 sati. Cijena ulaznice iznosi 22 kune.

Dokumentarni.net, iz osvrta na “Sonitu”, 22.2.2016.:

“Sonita” je, naravno, najzanimljivija zbog neobičnog hobija glavne protagonistice. Istoimena osamnaestogodišnja djevojka, inače Afganistanka s izbjegličkim stažom u Iranu, u slobodno vrijeme piše rime i mašta o životu svjetski poznate reperice.

No, vjerojatno najintrigantniji upliv na konačne dojmovne gledateljske receptore, ostavlja intervencija iranske redateljice Rokhsareh Ghaemmaghami u snimanu svakodnevicu svoje junakinje. Soniti je u jednom trenutku, naime, prijetio povratak u Afganistan i prisilni ulazak u brak.

Ghaemmaghami je prekršila nepisano dokumentarističko pravilo o nemiješanju u realnu stvarnost, ali svojim činom – produžavanjem i plaćanjem djevojčinog boravka u Iranu – uspjela je spasiti jedan vrijedan ljudski život. Kulturološki ambis između Zapada i nerazvijenog Istočnog postotka nikad nije bio očigledniji. Svejedno, djevojke poput Malale i Sonite sve češće postaju pravilo, a ne iznimka. I to veseli – jako.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.