Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Indie Game: The Movie"

U zagrebačkom MM centru Studentskog centra ovoga tjedna na rasporedu su tri filmska programa. Već sutra, 30. studenoga od 19.30 sati, zakazane su nedavno odgođene projekcije triju značajnih hrvatskih kratkometražnih filmova uz njihovu interpretaciju kroz riječi triju filmskih kritičara, filmologa i teoretičara. Višnja Vukašinović, Mario Kozina i Hrvoje Turković, u spoju mladosti i iskustva, govorit će o filmovima Vlade Kristla (“Madeline, Madeline”, 1963.), Ivana Ladislava Galete (“Water pulu 1869 1896”, 1988.) i Ane Hušman (“Skoro ništa”, 2016.), povezujući pedesetak godina povijesti hrvatskoga filma.

U četvrtak, 1. prosinca od 19.30 sati, gledamo hrvatsku premijeru “Beyond Clueless” (2014), jedinstvenog filmskog djela sastavljenog u potpunosti od isječaka iz više od 200 tinejdžerskih filmova koji se smatraju klasicima toga žanra. Uz baršunasti glas naratorice Fairuze Balk, zvijezde filma “Opasne čini” / “The Craft” (1996), redatelj Charlie Lyne vodi nas na putovanje kroz um, tijelo i dušu tinejdžerskih filmova. Istovremena dekonstrukcija svih klišeja kao i vodič kroz najbolje i najlošije holivudske filmove o odrastanju, “Beyond Clueless” ultimativni je film o tinejdžerskim filmovima.

Foto: Scena iz filma "Skoro ništa"
Foto: Kadar iz filma “Skoro ništa”

Obje su projekcije dio projekta Kratke slike, koji kroz četiri različite programske cjeline (Izvan fokusa, Proširena slika, Iz Kratke baze 25 FPS-a, Runda kratkog) pozornost posvećuje inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Analizu filmova gledamo u okviru Runde kratkog posvećene hrvatskom kratkometražnom filmu, a “Beyond Clueless” dio je cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a.

Dan kasnije, u petak, 2. prosinca u 21 sat, kreće projekcija filma “Indie Game: The Movie” (Lisanne Pajot i James Swirsky, 2012.), prvog dugometražnog dokumentarnog filma o stvaranju video-igara. Film se osvrće na one pojedince s manjim šansama za uspjeh u industriji video igara, indie developere, koji žrtvuju novac, zdravlje, pa i zdrav razum kako bi ostvarili svoj životni san – podijelili svoju viziju s ostatkom svijeta. “Indie Game: The Movie” film je o kreativnom procesu i vlastitom izlaganju kroz svoj rad. Riječ je o putovanju s kojim se mnogi filmaši, stvaratelji, umjetnici, poduzetnici i mnogi drugi mogu povezati u digitalno doba.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija potražite na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here