PočetnaNajave"Iznad i ispod" i "Dom" u Dokukinu KIC

“Iznad i ispod” i “Dom” u Dokukinu KIC

-

Nakon uspješnog mockumentarnog programa u sklopu Zagreb Film Festivala, zagrebačko Dokukino KIC kreće u potragu za najzanimljivijim pričama ljudi koji su svoje prebivalište pronašli na neuobičajenim mjestima. Od petka, 25. studenoga, pogledajte dva dokumentarca čiji protagonisti dane provode u pustinji, kanalizaciji, napuštenoj zgradi pa čak i na Marsu. Nagrađeni film 12. ZagrebDoxa“Iznad i ispod” / “Above and Below” (2015) Švicarca Nicolasa Steinera te najbolji slovenski film 2015. godine, “Dom” (2015) Metoda Prevca, pogledajte na adresi Preradovićeva 5.

Rick i Cindy žive u kanalizacijskim tunelima Las Vegasa, Dave šalje poruke Bogu iz svog skloništa u pustinji, a April se u svemirskom odijelu svaki dan priprema za život na Marsu. Jesu li poludjeli ili imaju dobar razlog zašto su udoban krevet zamijenili hladnom zemljom, a krov nad glavom, otvorenim nebom? Možda ovakav dom nikada nisu sanjali, ali način na koji žive za njih je bolji od onoga od čega su zapravo pobjegli.

Izgubljene duše koje su životne okolnosti odgurnule na marginu društva povezuju nagrađivani film “Iznad i ispod”, prošlogodišnjeg dobitnika Malog pečata ZagrebDoxa za najboljeg autora do 35 godina. Dokumentarac “Dom” pak je na prošlogodišnjem Festivalu slovenskog filma uz Vesnu za najbolji dokumentarni film osvojio i Nagradu publike koja je prepoznala važnost problematike bosanske radne snage u Sloveniji.

Dok “Iznad i ispod” donosi zanimljiv socijalni portret Amerike, “Dom” će otvoriti dobro nam poznate rane privatizacije u zemljama bivše Jugoslavije. Napuštenu peterokatnicu nitko od njezinih devetnaest stanovnika ne naziva domom. Ni radnici građevinske tvrtke Vegrad koja je u stečaju od 2010. ni maloljetne djevojke iz problematičnih obitelji. Još uvijek u nadi da će im država vratiti zaostale plaće u visini od nekoliko tisuća eura i da će ponovno živjeti sa svojim obiteljima, stanovnici napuštenu zgradu u Ljubljani ne žele prihvatiti kao svoju sudbinu. Cijena ulaznice je 22 kune.

Termini:

  • Petak, 25.11 u 21 sat: “Dom”
  • Subota, 26.11.: “Dom” (18 sati) / “Iznad i ispod” (21.30 sati)
  • Nedjelja, 27.11. u 21 sat: “Iznad i ispod”
  • Ponedjeljak, 28.11. u 21 sat: “Iznad i ispod”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije