Početna Vijesti Sundance Institute: Dokumentaristima na račun 'sjelo' više od milijun dolara

Sundance Institute: Dokumentaristima na račun ‘sjelo’ više od milijun dolara

-

Neprofitna američka organizacija Sundance Institute ove je godine dodijelila više od milijun dolara dokumentarcima u različitim fazama produkcije. Filmovi kao i obično pokrivaju širok spektar tema – od policijske brutalnosti, prirodnih katastrofa do edukacije u zemljama Trećeg svijeta.

Sundanceovi filmski umjetnici u 2016. godini dolaze iz deset zemalja sa šest različitih kontinenata, uključujući (nominirane) oskarovce Fredericka Wisemana, Matthewa Heinemana, Cynthiju Wade itd.

U kategoriji potpore produkciji dokumentarnih filmova, našao se, primjerice, “I Am Not Your Negro” (2016) Raoula Pecka, jedan od ozbiljnijih pretendenata na oskarovski tron početkom sljedeće godine.

Za autore koji šire formalne granice kreativne dokumentaristike zadužen je pak Sundanceov Art of Nonfiction fond. Redateljski par Lucien Castaing-Taylor i Verena Paravel, najpoznatiji po svojem “Leviathanu” iz 2013. godine, priprema novi film pod nazivom “Caniba”. Financijska sredstva osigurana su i za još neimenovani dokumentarac Joshue Oppenheimera (“Čin smaknuća”, “Pogled tišine”) koji se trenutno nalazi u fazi razvoja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.