PočetnaVijesti"Sve je bio dobar san" na Docs for Saleu nizozemske IDFA-e

“Sve je bio dobar san” na Docs for Saleu nizozemske IDFA-e

|

Dokumentarni film “Sve je bio dobar san” (Artizana film, 2016.) redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 29. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e, koji će se od 16. do 27. studenog 2016. održavati u Nizozemskoj.

IDFA-in Docs for Sale (18. – 24.11.) je filmski sajam osnovan 1996. godine, namijenjen predstavljanju završenih dokumentarnih filmova pred brojnim kupcima TV-prava, prodajnim zastupnicima, distributerima te festivalskim selektorima koji će pohoditi najveći svjetski festival dokumentarnog filma.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Sve je bio dobar san"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san”

Dokumentarni film “Sve je bio dobar san” Branka Ištvančića proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegov obol u obrani grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari – sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier.

Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u zagrebačkom kinu Europa, a dosad ga je pogledalo više od 10 tisuća gledatelja. Nakon što je uvršten među deset finalista u konkurenciji za nagradu URTI Grand Prix for Author’s Documentary u Francuskoj, “Sve je bio dobar san” osvojio je tri nagrade na Festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat, dok je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beyond the Borders u Grčkoj proglašen najboljim dokumentarnim filmom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.