Početna Vijesti "Sve je bio dobar san" na Docs for Saleu nizozemske IDFA-e

“Sve je bio dobar san” na Docs for Saleu nizozemske IDFA-e

-

Dokumentarni film “Sve je bio dobar san” (Artizana film, 2016.) redatelja Branka Ištvančića uvršten je u selekciju programa Docs for Sale 29. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e, koji će se od 16. do 27. studenog 2016. održavati u Nizozemskoj.

IDFA-in Docs for Sale (18. – 24.11.) je filmski sajam osnovan 1996. godine, namijenjen predstavljanju završenih dokumentarnih filmova pred brojnim kupcima TV-prava, prodajnim zastupnicima, distributerima te festivalskim selektorima koji će pohoditi najveći svjetski festival dokumentarnog filma.

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Sve je bio dobar san"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san”

Dokumentarni film “Sve je bio dobar san” Branka Ištvančića proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegov obol u obrani grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari – sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier.

Film je premijerno prikazan 17. veljače 2016. godine u zagrebačkom kinu Europa, a dosad ga je pogledalo više od 10 tisuća gledatelja. Nakon što je uvršten među deset finalista u konkurenciji za nagradu URTI Grand Prix for Author’s Documentary u Francuskoj, “Sve je bio dobar san” osvojio je tri nagrade na Festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat, dok je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beyond the Borders u Grčkoj proglašen najboljim dokumentarnim filmom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.

Otvorene prijave za 4. AJB DOC Film Festival

Otvorene su prijave za 4. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Otvorene prijave za 8. Star Film Fest

Otvorene su prijave za 8. Star Film Fest koji će se održati u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. godine.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavak serijala “Čistači”

Al Jazeera Balkans u utorak prikazuje drugi dio trodijelnog serijala "Čistači" (2018) redatelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka.

50. Međunarodni filmski festival u Rotterdamu: “Pejzaži otpora” – Antifašizam – Juče, danas, sutra

Film "Pejzaži otpora" ne staje samo na osvežavanju našeg ustajalog istorijskog pamćenja, već se unekoliko bavi i sadašnjošću.