PočetnaVijesti"Tržnice - trbuh grada": U subotu epizoda o zagrebačkoj tržnici Dolac

“Tržnice – trbuh grada”: U subotu epizoda o zagrebačkoj tržnici Dolac

|

Dokumentarna serija “Tržnice – trbuh grada”, čija se druga sezona upravo emitira na HRT-u, već nas četiri subote vodi na gastronomsko putovanje najljepšim tržnicama Europe. U ovoj seriji posjećujemo velike gradske tržnice, upijamo njihove mirise i boje, isprobavamo razne namirnice i pratimo producente na zanimljiva mjesta gdje se iste uzgajaju i nastaju. U drugoj sezoni svoje mjesto našla je i epizoda posvećena zagrebačkoj centralnoj tržnici Dolac koju gledamo ove subote, 22. listopada u 15.45 sati, na Prvom programu Hrvatske televizije.

Od latvijskih porječja i toskanskih brežuljaka, preko hrvatskih otoka i srednjih Pirineja, do Schwarzwalda: Riga, Firenca, Toulouse, Freiburg i Zagreb gradovi su s velikim tržnicama koje predstavljaju spoj sela i središta grada. Gledati prodavače na tržnicama, popularne kumice kako prodaju košare pune povrća i sira na štandovima zagrebačkog Dolca, je poput putovanja vremenom. One dolaze u grad i prodaju ono što su uzgojile u svojim vrtnim oazama truda i prirode, samo korak do drvenog štanda pod šestinskim suncobranom, a tada i vašeg stola.

Foto: Scena iz dokumentarnog serijala "Tržnice-trbuh grada"
Foto: Scena iz dokumentarnog serijala “Tržnice-trbuh grada”

Posjet ovdašnjoj tržnici najbolji je spoj istočne i zapadne Europe u jednom prizoru i zalogaju. Pored voća, povrća i svježe ribe iz jadranskog mora, Dolac će vas iznenaditi međunarodno nagrađivanim ovčjim sirom s otoka Paga, tradicionalno uzgojenim puricama na obroncima Zagrebačke gore te mikropovrćem i jestivim klicama punih vitamina. Ono što za njih znači Dolac, s nama dijele uzgajivači, proizvođači i kupci, poznata majstorica kulinarstva Ana Ugraković te arhitekt Niko Gamulin.

Prva sezona serije u kojoj su predstavljene tržnice Barcelone, Budimpešte, Torina, Lyona i Beča, emitirana je 2014. godine i odmah postigla veliku gledanost. Druga sezona koja sadrži tržnice gradova Firence, Rige, Freibourga, Toulousea i Zagreba, bila je najgledaniji dokumentarni program na ZDF/ARTE-u u 2015. godini. Trenutačno se snima i novih pet epizoda koje predstavljaju Amsterdam, Helsinki, Lisabon, München i Palermo.

Redatelji epizode “Zagreb – Dolac” su Stefano Tealdi i Dana Budisavljević, a nositelji projekta Stefilm International i ZDF/ARTE. Epizoda je ostvarena u suradnji s partnerima projekta, produkcijskom kućom Hulahop iz Zagreba, Hrvatskom radiotelevizijom, Turističkom zajednicom grada Zagreba te Hrvatskom turističkom zajednicom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.