PočetnaVijesti"Kratki obiteljski film" najbolji film 2. Festivala kratkoga filma u Ljubljani

“Kratki obiteljski film” najbolji film 2. Festivala kratkoga filma u Ljubljani

-

Hrvatski dokumentarni film “Kratki obiteljski film” (HRT, 2015.) riječkog dokumentarista Igora Bezinovića pobjednik je drugog izdanja Festivala kratkoga filma u Ljubljani (22. – 27.8.).

FeKK-ov međunarodni žiri (Enrico Vanucci, Valerie Wolf Gang i Fritz Hock) Bezinoviću je nagradu dodijelio “zbog inovativnog pristupa dokumentarnom filmu”, dok se sam film našao u međunarodnoj najecateljskoj konkurenciji (FeKK YU) zajedno s još 25 kratkiša s područja bivše Jugoslavije. Uz “Kratki obiteljski film”, hrvatsku nefikcijsku industriju u Ljubljani je zastupao i “Nešto o životu” (Restart, 2016.) Nebojše Slijepčevića.

“Kratki obiteljski film” govori o Marici, gospođi u godinama, koja se nakon pokušaja ubojstva snahe i gotovo tri godine provedene u zatvoru, vraća sinu Đuri u njihovo selo Novi Perkovci. Film je dio četverodijelne HRT-ove serije “Probacije” (2015) koja istražuje efekte rehabilitacije počinitelja kaznenih djela i nastojanja naših probacijskih ureda da istima olakša povratak u zajednicu.

Scenarij “Obiteljskog” uz Bezinovića potpisuju Leon Rizmaul i Slobodan Uzelac; producentski posao obavili su Rizmaul, Robert Tomić Zuber i Vedran Bilić; direktor fotografije bio je Tomislav Trumbetaš; za montažu je bila odgovorna Hrvoslava Brkušić; za glazbu pak Hrvoje Nikšić. Riječaninov dokumentarac svoju je svjetsku premijeru imao na 12. ZagrebDoxu, a film je nedavno osvojio Nagradu za najbolji regionalni film 14. Liburnia Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.