PočetnaVijesti"Kratki obiteljski film" najbolji film 2. Festivala kratkoga filma u Ljubljani

“Kratki obiteljski film” najbolji film 2. Festivala kratkoga filma u Ljubljani

|

Hrvatski dokumentarni film “Kratki obiteljski film” (HRT, 2015.) riječkog dokumentarista Igora Bezinovića pobjednik je drugog izdanja Festivala kratkoga filma u Ljubljani (22. – 27.8.).

FeKK-ov međunarodni žiri (Enrico Vanucci, Valerie Wolf Gang i Fritz Hock) Bezinoviću je nagradu dodijelio “zbog inovativnog pristupa dokumentarnom filmu”, dok se sam film našao u međunarodnoj najecateljskoj konkurenciji (FeKK YU) zajedno s još 25 kratkiša s područja bivše Jugoslavije. Uz “Kratki obiteljski film”, hrvatsku nefikcijsku industriju u Ljubljani je zastupao i “Nešto o životu” (Restart, 2016.) Nebojše Slijepčevića.

“Kratki obiteljski film” govori o Marici, gospođi u godinama, koja se nakon pokušaja ubojstva snahe i gotovo tri godine provedene u zatvoru, vraća sinu Đuri u njihovo selo Novi Perkovci. Film je dio četverodijelne HRT-ove serije “Probacije” (2015) koja istražuje efekte rehabilitacije počinitelja kaznenih djela i nastojanja naših probacijskih ureda da istima olakša povratak u zajednicu.

Scenarij “Obiteljskog” uz Bezinovića potpisuju Leon Rizmaul i Slobodan Uzelac; producentski posao obavili su Rizmaul, Robert Tomić Zuber i Vedran Bilić; direktor fotografije bio je Tomislav Trumbetaš; za montažu je bila odgovorna Hrvoslava Brkušić; za glazbu pak Hrvoje Nikšić. Riječaninov dokumentarac svoju je svjetsku premijeru imao na 12. ZagrebDoxu, a film je nedavno osvojio Nagradu za najbolji regionalni film 14. Liburnia Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.