PočetnaReagiranjaDHFR i HRUP: Tehnička vlada mora osigurati funkcioniranje sustava, a ne ga...

DHFR i HRUP: Tehnička vlada mora osigurati funkcioniranje sustava, a ne ga razarati

-

U cijelosti prenosimo službeno priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatska udruga producenata upozoravaju na neprihvatljivo ponašanje tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji nakon nepotrebne i neodgovorne smjene hrvatske predstavnice u Eurimagesu, umjesto dijaloga i nužne suradnje, a nakon neuvažavanja očitovanja Upravnog odbora HAVC-a i ignoriranja očitovanja ravnatelja na provedeni upravni nadzor u HAVC-u, najavljuje daljnje postupanje, a time i daljnje ugrožavanje djelovanja institucija i cjelokupne audiovizualne zajednice.

Obraćamo se političkoj i svekolikoj javnosti, s apelom za zaustavljanje daljnje destrukcije hrvatskog audiovizualnog sustava i ugrožavanja kontinuiteta filmskog stvaralaštva koje je proteklih nekoliko godina donijelo Hrvatskoj mnoge uspjehe i zasluženu reputaciju, u Europi i svijetu. Uspješno provođenje sustava poticaja u samo četiri godine Hrvatsku je učinilo izuzetno atraktivnom filmskom destinacijom, kako europskih tako i američkih produkcija.

U tom periodu međunarodne produkcije utrošile su oko 320 milijuna kuna u Hrvatskoj, a samo 2015. godine čak 160 milijuna kuna. Na taj način je domaća audiovizualna industrija postala brzorastuća industrija koja zapošljava hrvatske profesionalce i tvrtke te donosi izravne i neizravne prihode lokalnim zajednicama i državnom proračunu. Tehnička vlada, po svojoj definiciji, pa tako i svaki ministar, mora osigurati funkcioniranje sustava, a ne razarati ga. Hrvatski audiovizualni sustav razvijale su vlade u nekoliko mandata, kako one HDZ-a kada je donesen Zakon, osnovan HAVC i uveden sustav poticaja, tako i one SDP-a koje su nastavile s daljnjom izgradnjom sustava.

Sustav se razvijao godinama, uz mar države i profesionalaca koji su ga gradili i zato je donio Hrvatskoj značajne uspjehe i na međunarodnoj sceni. Hrvatska audiovizualna zajednica postala je, zahvaljujući uređenim zakonskim okvirima s jedne strane, te kreativnosti, talentu i profesionalnoj i poslovnoj odgovornosti s druge strane, jedan od najboljih primjera uspješne primjene europskih modela i praksi u kulturi. Od industrije koja je, ne tako davno, isključivo ovisila o proračunskim sredstvima Ministarstva kulture i sredstvima pretplatnika HRT-a, danas je slika posve drugačija. Naši producenti na natječajima HAVC-a osiguravaju tek oko 50 posto sredstava za svoje filmove, a preostala sredstva pronalaze kroz domaće i međunarodne koprodukcije te korištenjem europskih fondova.

Na dan 8. kolovoza 2016, baš uoči nove hrvatske premijere na venecijanskoj Mostri i novog hrvatskog nastupa na festivalu u Torontu, Hrvatska i dalje nema:

  • zakonom obvezan novi Nacionalni program audiovizualnog stvaralaštva kojeg u konačnici donosi ministar kulture
  • osigurana sredstva za isplatu poticaja, koja slovom zakona osigurava Ministarstvo kulture
  • Povjerenstvo za poticaje, budući da je starom istekao mandat, a tehnički ministar odbija imenovati novo

Hrvatski filmski sustav se institucionalno osipa, sustavnim bojkotom Ministarstva kulture od imenovanja u veljači 2016. i očitom, nama posve neprihvatljivom, voljom ministra Hasanbegovića. Upravo suprotno od logike tehničkog mandata, ministar izbjegava omogućiti kvalitetno funkcioniranje sustava, ali zato najavljuje druga postupanja za koja se bojimo da će biti poražavajuća. Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra, od datuma stupanja na dužnost ministra Hasanbegovića pa do danas, ustrajno upućuje dopise i apele ministru i službama Ministarstva kulture, a vezano uz gornja pitanja, posve uzaludno jer ista ostaju neodgovorena. Ministar Hasanbegović i njegove službe jednako se oglušuju na zahtjeve ravnatelja HAVC-a ili predstavnika stručnih udruga (DHFR i HRUP), s kojima je prvo dogovorena suradnja, a zatim neobrazloženo izostala u potpunosti.

Upravni odbor Hrvatskog audiovizualnog centra čini petero uglednih građana Republike Hrvatske, stručnjaka raznih područja, koji su na nagovor i prijedlog filmskih strukovnih organizacija prihvatili odgovornu zadaću nadzirati rad HAVC-a. Ministar je u svojem kratkom mandatu iskazao, umjesto podrške radu Upravnog odbora i drugih tijela HAVC-a, potpunu nezainteresiranost za rješavanje tekućih obveza i potreba sustava.

Umjesto rješavanja postojećih problema samo je generirao nove te se umjesto daljnjeg rada na razvoju sustava radije tiho uključio u hajku protiv HAVC-a koju godinama nameću uske interesne skupine. Tome očito služi i provedeni upravni nadzor nad Hrvatskim audiovizualnim centrom o kojem se Upravni odbor HAVC-a temeljito očitovao te argumentirano odbacio navode o mogućim nepravilnostima, a isto je učinio i ravnatelj. Ministar niti nakon toga nije našao za shodno primiti de iure svoj Upravni odbor te u razgovoru razmotriti eventualna otvorena pitanja.

Potpisujemo ovo pismo molbom svim javnim akterima da zaštite ugled i vrijednu reputaciju članova Upravnog odbora, te da zaštite uspješni nacionalni sustav koji se našao pod udarom ministra i njegovog nesnalaženja. Pozivamo tehničkog premijera Oreškovića da odgovori na dopise koji su mu upućeni, da iskoristi preostale mjesece tehničkog mandata u nastojanju da osigura nužna sredstva za isplatu poticaja te da svojim autoritetom utječe na ministra kulture kako bi se sačuvao sustav od daljnjih napada.

S poštovanjem,

Upravni i Nadzorni odbori Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".