Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Neželjena baština"

22. Sarajevo Film Festival održava se od 12. do 20. kolovoza ove godine, a uz četiri dokumentarna filma u glavnom natjecateljskom programu s hrvatskim predznakom, u popratnom će se naći još jedan domaći doku-uradak.

“Neželjena baština” (Artizana film, 2016.) Irene Škorić govori o hrvatskim spomenicima NOB-a – njih oko tri tisuće uništenih početkom 1990-ih – koji će u Sarajevu imati svjetsku premijeru. Kako ističe sama redateljica: “Slikom i govorom svjedoka, eksperata, umjetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, film govori o sudbini umjetničkih djela pretvorenih u otpad.”

Dokumentarac Irene Škorić ušao je u program “Suočavanje s prošlošću” koji se bavi posljedicama nedavnih ratnih sukoba na ovim područjima. Cilj projekta je, naglašavaju organizatori, promocija intezivnijeg dijaloga i mira kroz podizanje svijesti te suočavanje svih učesnika s neporecivim činjenicama. U istom programu prikazana će biti još dva filma, među njima i višestruko nagrađivana “Dubina dva” (2016) srpskog redatelja Ognjena Glavonića.

Snimanje “Baštine” potrajalo je nekoliko godina, uz snimateljske uloge Branka Cahuna, Darka Krakara i Roberta Kriveca. Montažu potpisuje Silvije Magdić, dok je skladatelj glazbe Ivo Josipović.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here