Početna Vijesti Zaglušujuća buka "zviždača" na otvaranju 19. Motovun Film Festivala

Zaglušujuća buka “zviždača” na otvaranju 19. Motovun Film Festivala

-

Sinoć je u Motovunu počeo 19. Motovun Film Festival, koji će na brdu filmova ugostiti stotinjak filmova najrazličitijih rodova a potrajati do subote, 30. srpnja.

“Raja, hajmo svi u štrajk glađu, ako ne bude glasača neće znat da se snađu”, odrepao je Edo Maajka put do pozornice preko glavnog motovunskog trga, dupkom ispunjenog publikom 19. Motovun Film Festivala.

Otvorenje festivala počelo je prigodnim pozdravima motovunskog gradonačelnika Tomislava Pahovića i istarskog župana Valtera Flege, da bi se potom pretvorilo u zaglušujući jednoglasni zvižduk 700 posjetitelja u glavnom festivalskom kinu.

Pušući snažno u raznobojne zviždaljke, u katarzičnih nekoliko minuta ispustili su svu frustraciju nakupljenu u proteklih šest mjeseci i oglasili se protiv svih koji su nas u tom periodu izmučili političkim prepucavanjima.

Dokumentarni program 19. MFF-a, 27. srpnja 2016.

Od dokumentarnog dijela programa, danas je od 16 sati na rasporedu prezentacija Nenada Puhovskog na temu autobiografskog doku-stvaralaštva, dok je od 21 sat u Kinu Trg predviđena projekcija dobitnika ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda na Berlinaleu, dokumentarca “Gori more” / “Fuocoammare” (2016) Talijana Gianfranca Rosija.

Zviždalo se potom i u vedrom tonu: za festivalske laureate Nenada Puhovskog i Želimira Žilnika, za goste festivala i festivalske volontere koji u narednih pet dana neće stati s poslom.

Promijenio se i beat Ede Maajke, koji je nakon politički nabijenih segmenata pjesama “Sevdah o rodama” i “Draga moja vlado” prešao u opušteni “No sikiriki”, te pozvao publiku da jednoglasno, nadopunjavajući njegovu rečenicu kao na koncertima, proglase festival otvorenim.

U glavnom motovunskom kinu sinoć je prikazan indie hit Seana Bakera “Tangerine” (2015), u potpunosti snimljen mobitelom, dok je u također prepunom kinu Billy istovremeno zaigrao Zaljev luđaka” / “Slack Bay” / “Ma loute” (2016) velikog francuskog redatelja Brune Dumonta.

U pet festivalskih dana, osim filmova posjetitelji će moći uživati i u nizu koncerata sastava kao što su Kawasaki 3P, Jonathan, Nipplepeople te talijanske psihodelične folk senzacije Kalascima, odnosno u nizu govornih programa, promocija i uličnih intervencija u sklopu programa “Gdje ste bili 2016. godine?”.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.