PočetnaNajave10. DORF: Druga postaja - reggae

10. DORF: Druga postaja – reggae

|

Ovogodišnje, deseto festivalsko izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF-a, otvoreno je 7. srpnja u Ljetnom kinu Cres, a nastavlja se u Puli, na 14. Seasplash Festivalu. U okviru FilmSplash programa, u DORF-ovoj selekciji “R znači reggae”, bit će prikazana četiri filma, dok će britanskom filmskom autoru, glazbeniku i DJ-u Don Lettsu – koji će i nastupiti u okviru festivala – biti dodijeljena DORF-ova nagrada za životno djelo. Filmovi će se projicirati u večernjim satima, od 20 do 23 sata, u prirodno klimatiziranim tunelima tvrđave Punta Christo.

U četvrtak, 21.7., premijerno će biti prikazan film “Vizija raja” / “Lee Scratch Perry’s Vision of Paradise” (2015) Volkera Schanera iz Njemačke. Radi se o dugometražnom dokumentarnom filmu koji prati producenta i autora, čija je uloga u svjetskoj reggae/dub revoluciji prevelika – od Boba Marleyja, preko Mad Professora pa sve do Beastie Boysa. Hrabrost, inovativnost i osjećaj za eksperiment, u karijeri koja obuhvaća stotinu albuma, u ovom filmu približavaju svijet u kojem ekscentrični Lee Perry stvara i oduševljava.

Još jedan gost festivala je i Kalbata, kultni izraelski producent i pionir bass zvuka, čiji ćemo film “Congo Beat the Drum” (2014) Izraelca Ariela Tagara gledati u petak, 22. srpnja. Nakon hrvatske premijere filma o nastajanju istoimenog albuma, bit će upriličen razgovor s autorom, dok će gledatelji moći pogledati i nastup samog Kalbate.

Treći je dan posvećen još jednom punk/reggae velikanu – Donu Lettsu, koji će nastupiti na Seasplash Festivalu te tamo primiti DORF-ovu nagradu za životno djelo izrađenu od ruku mladog kipara iz Osijeka, Borisa Sekulića. Za vrijeme trajanja festivala prikazat će se i Lettsov dokumentarac “Dr. Funkenstein” (2006) o američkom glazbeniku Georgeu Clintonu.

U nedjelju, 24.7., na programu je film “I am the Gorgon” (2013) Britanca Diggoryja Kenricka. Glazbeni dokumentarac iz 2013.godine o jamajkanskom producentu Bunny Leeju, u glavnim ulogama ima legendarne glazbenike (U Roy, Horace Andy, Lee Scratch Perry, Sly and Robbie, Johnny Clarke, John Holt) te predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje roots reggaea.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.