PočetnaNajaveLiburnia uplovljava u centar Rijeke

Liburnia uplovljava u centar Rijeke

-

Svake srijede od 6. do 27. srpnja u samom će se centru Rijeke, u vrtu kraj Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, gledati – dokumentarci. Udruga Liburnia Film Festival, organizator istoimenog festivala koji se ove godine od 22. do 26. kolovoza održava na Ljetnoj pozornici u Opatiji, te Komuna, organizator Ljetnog pivskog vrta Guver, pozivaju vas na terasu Guvernerove palače na besplatne dokumentarne filmske večeri na otvorenom. Riječ je o programu filmske turneje “Liburnia uplovljava”, u sklopu koje se prikazuju pobjednički filmovi prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala.

U srijedu, 6. srpnja, bit će prikazan Najbolji film po izboru publike 13. LFF-a, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2015), hvaljeni redateljski prvijenac Eve Kraljević o autoričinoj sestri Miji koja ima Downov sindrom. Uslijedit će dobitnik Posebnog priznanja festivala u regionalnom programu, “Pismo za Ohio” (2015) redatelja Rasima Karalića, razglednica iz minulih vremena snimljena u jednom goranskom selu u kojem su glavne protagonistice – majka i kći – među rijetkim preostalim stanovnicima.

Pismo za Ohio
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Pismo za Ohio”

Iduće srijede, 13. srpnja, večer će biti posvećena nešto eksperimentalnijim dokumentarcima. Prvi je u bloku dobitnik Posebnog priznanja žirija LFF-a, film “Staklene oči” (2015) Marija Papića koji je godinu dana snimao Zagreb u refleksijama na njegovim objektima. Drugi se film – “Rakijaški dnevnik” (2015) redatelja Damira Čučićagleda ušima, a na LFF-u je nagrađen Nagradom za najboljeg snimatelja (Boris Poljak) i Najboljeg dizajnera zvuka (Martin Semenčić).

Druženje s dokumentarnim filmom nastavlja se i 20. srpnja, dugometražnim filmom “Razred” (2015) redateljice Vesne Ćudić (Nagrada za najbolju režiju), pozadinskom pričom o školovanju mladih Romkinja.

Razred
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Razred”

Posljednje u nizu vrtnih druženja bit će 27. srpnja, kad je na programu “Veruda – film o Bojanu” (2015) riječkog autora Igora Bezinovića, Najbolji regionalni film 13. Liburnia Film Festivala. Riječ je o priči Bojana iz Pule koji je šestinu života proveo po zatvorima, a u zatvoru je tragično i skončao u studenom 2015. godine.

Večer će završiti uz višestruko nagrađivani film “Goli” (2014)Tihe K. Gudac, obiteljska priča o poznatom političkom logoru na Golom otoku, koja je na 13. LFF-u osvojila Glavnu nagradu za najbolji film te Nagradu za najbolju montažu (Dragan von Petrovic).

Projekcije počinju u 21.30 sati, a ulaz je besplatan. Podsjećamo, većina ovih filmova završila je na prošlogodišnjoj listi najboljih hrvatskih dokumentaraca po izboru portala Dokumentarni.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.