PočetnaNajave19. Motovun Film Festival: Stoogesi, pobjednik Berlinalea i novozelandski ragbijaši

19. Motovun Film Festival: Stoogesi, pobjednik Berlinalea i novozelandski ragbijaši

-

U zagrebačkoj kući za ljude i umjetnost Lauba, jutros smo doznali kompletan program devetnaestog izdanja Motovun Film Festivala.

U glavnom programu koji broji devetnaest filmova, ove ćemo godine na brdu gledati tri dokumentarca. Ravno iz Cannesa stiže hrvatska premijera biografskog dokumentarca o proto-punkerima The Stooges i jednom od najpoznatijih frontmena ikad – Iggyju Popu.

Iako je Iggy više puta proglašavan najseksipilnijim frontmenom (filmu ne nedostaje ironičnog opisa stvaranja poznatog stila), fokus ipak ostaje na usponu i preranom raspadu benda. Film “Gimme Danger” (2016) legendarnog Jima Jarmuscha uz do sada neviđene snimke i fotografije, prati Stoogese od početne formacije do ponovnog okupljanja na festivalu Coachella 2003. godine i ulaska u Rock and Roll halu slavnih, sedam godina kasnije.

Foto: Tom Copi
The Stooges / Foto: Tom Copi

U programu se nalazi i “Gori more” / “Fuocoammare” / “Fire at Sea” (2016) poznatog dokumentarista Gianfranca Rosija (“Sacro GRA”, 2013.), apsolutnog pobjednika ovogodišnjeg Berlinalea, koji je uz Zlatnog medvjeda osvojio još tri ovogodišnje berlinske nagrade. Njegovo posljednje dokumentarističko djelo donosi priču o 12-godišnjem dječaku s Lampeduse. Otok od dvadesetak četvornih kilometara najbliže je talijansko kopno Africi i obavezna je stanica desecima tisuća izbjeglica i migranata na njihovom putu prema Europi.

Migrantska kriza, iako aktualna u posljednje vrijeme, Samuelu i mještanima Lampeduse je svakodnevica, dok se sudbine ljudi u potrazi za boljim životom lome na obalama malog otoka. Dokumentarac prikazuje sraz tradicionalnosti talijanskog juga i emigrantskog vala koji donosi druge obrasce ponašanja.

Posljednji dokumentarni film glavnog programa 19. Motovun FF-a je “Naš teren” / “The Ground We Won” (2015). Bez boje, ali s puno duha, ovaj crno-bijeli dokumentarac Christophera Pryora ulazi u sveto muško društvo ragbi tima novozelandskih farmera.

Prvi film koji nam u Motovun dolazi iz te zemlje svojevrsna je studija muškosti, promatrana kroz gotovo religioznu posvećenost nedjeljnim utakmicama, a otkriva važnost igre za izgradnju prijateljstva, karaktera i vjere u sebe. Na kraju tjedna, ovim farmerima i očevima ragbi predstavlja svetu zonu muških strasti, gdje oni ponovno postaju svoji.

19. Motovun Film Festival održat će se od 26. do 30. srpnja. Sve informacije, kao i detaljan program možete pronaći na internetskoj stranici festivala, kao i na portalu Dokumentarni.net u sljedećim danima i tjednima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije