Početna Vijesti "Posljednjih 100" do glavne nagrade 1. Dok'n'Ritma

“Posljednjih 100” do glavne nagrade 1. Dok’n’Ritma

-

Dodjelom nagrada u nedjelju je, 26. lipnja, završen 1. Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam koji se od od 23. do 26.6. održavao u beogradskom Domu kulture Studentski grad.

Nagradu žirija (Mladen Matičević, filmski redatelj; Vladan Petković, filmski kritičar i Neno Belan, glazbenik) dobio je hrvatski dokumentarni film “Posljednjih 100” (Fade In / Zagreb film; 2014.) redateljice Morane Komljenović. Film prati zbivanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti jednog od najstarijih rock klubova na ovim prostorima – kultnog riječkog kluba Palach, osnovanog 1969. godine u kojem su, između ostalih, nastupali Arsen Dedić i Johnny Štulić. Nagradu je uručio predsjednik žirija i filmski redatelj Mladen Matičević.

Nagradu publike dobio je film “Rock’n’War” (2015) bosanskohercegovačkog redatelja Damira Pirića. “Rock’n’War” je priča o velikoj želji i entuzijazmu tuzlanskih rokera da sačuvaju glazbenu scenu u ratnom okruženju.

Foto: Dule Jelen
Mladen Matičević, Morana Komljenović i Marina Lučić, PR festivala / Foto: Dule Jelen

Posebna priznanja uručena su filmovima “Slagalica” (2015) Aleksandra Koviloskog o makedonskoj hip hop sceni, kao i filmu “Maske” (2015) Brankice Drašković o Aleksandru Tišmi, pjesniku, dobitniku NIN-ove nagrade i osnivaču čuvenih novovalnih grupa Luna La Strada.

Okupljenima su se zatim obratili dobitnici nagrada, kao i umjetnička direktorica Sandra Rančić te Igor Toholj, programski direktor festivala, zahvalivši se publici na podršci i autorima na gostovanju.

Svečano zatvaranje obilježio je i povratnički koncert kultne beogradske grupe S.T.R.A.H.

Na premijernom Dok’n’ritmu bilo je prikazano ukupno 19 filmova, od toga devet u regionalnom natjecateljskom programu. Na festivalu su vođeni razgovori s autorima filmova, a bile su predstavljene i knjige o glazbi te dokumentarci u nastanku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.