PočetnaVijesti"Posljednjih 100" do glavne nagrade 1. Dok'n'Ritma

“Posljednjih 100” do glavne nagrade 1. Dok’n’Ritma

-

Dodjelom nagrada u nedjelju je, 26. lipnja, završen 1. Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam koji se od od 23. do 26.6. održavao u beogradskom Domu kulture Studentski grad.

Nagradu žirija (Mladen Matičević, filmski redatelj; Vladan Petković, filmski kritičar i Neno Belan, glazbenik) dobio je hrvatski dokumentarni film “Posljednjih 100” (Fade In / Zagreb film; 2014.) redateljice Morane Komljenović. Film prati zbivanja tijekom posljednjih stotinu dana aktivnosti jednog od najstarijih rock klubova na ovim prostorima – kultnog riječkog kluba Palach, osnovanog 1969. godine u kojem su, između ostalih, nastupali Arsen Dedić i Johnny Štulić. Nagradu je uručio predsjednik žirija i filmski redatelj Mladen Matičević.

Nagradu publike dobio je film “Rock’n’War” (2015) bosanskohercegovačkog redatelja Damira Pirića. “Rock’n’War” je priča o velikoj želji i entuzijazmu tuzlanskih rokera da sačuvaju glazbenu scenu u ratnom okruženju.

Foto: Dule Jelen
Mladen Matičević, Morana Komljenović i Marina Lučić, PR festivala / Foto: Dule Jelen

Posebna priznanja uručena su filmovima “Slagalica” (2015) Aleksandra Koviloskog o makedonskoj hip hop sceni, kao i filmu “Maske” (2015) Brankice Drašković o Aleksandru Tišmi, pjesniku, dobitniku NIN-ove nagrade i osnivaču čuvenih novovalnih grupa Luna La Strada.

Okupljenima su se zatim obratili dobitnici nagrada, kao i umjetnička direktorica Sandra Rančić te Igor Toholj, programski direktor festivala, zahvalivši se publici na podršci i autorima na gostovanju.

Svečano zatvaranje obilježio je i povratnički koncert kultne beogradske grupe S.T.R.A.H.

Na premijernom Dok’n’ritmu bilo je prikazano ukupno 19 filmova, od toga devet u regionalnom natjecateljskom programu. Na festivalu su vođeni razgovori s autorima filmova, a bile su predstavljene i knjige o glazbi te dokumentarci u nastanku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije