PočetnaVijestiObjavljen vinkovački raspored 11. DORF-a

Objavljen vinkovački raspored 11. DORF-a

-

Nakon Primoštena, jedanaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF, završava u svojoj tradicionalnoj bazi – Vinkovcima. Kao uvod u 11. DORF organiziran je program jubilarnih, 5. Antičkih filmskih večeri (21. – 23.8.) u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Na istome će mjestu posjetitelji moći pogledati film “Dan oslobođenja” / “Liberation Day” (2016) Mortena Traavika i Uġisa Oltea, uzbudljivi film o koncertu kontroverznog slovenskog sastava Laibach u Sjevernoj Koreji.

Jubilarno izdanje posvećeno je sportu, i to šahu i nogometu, pa će uz projekcije filmova biti organizirani razgovori sa svjedocima blistave vinkovačke prošlosti. Pero Sentić, vinkovački zaljubljenik u šah i autor nekoliko knjiga o šahu vratit će nas u vrijeme kraja 1960-ih, kada je Vinkovce posjetio slavni američki šahovski genijalac Bobby Fischer. Dan poslije okupljeni će se uz redatelja Darka Stojanovića i njegove goste prisjetiti najvažnijeg datuma u povijesti vinkovačkog nogometa – 6. lipnja 1982. i mitskog dvoboja Dinama iz Vinkovaca i Čelika, odnosno ulaska u Prvu ligu tadašnje države.

Osim sporta i filmova, posjetitelji će se moći zabaviti uz filmski kviz, filmsku radionicu i predavanje o najnovijim arheološkim otkrićima u Vinkovcima. DORF u svoju posljednju fazu ulazi od 24. do 26. rujna u staroj romaničkoj crkvi Meraja, uz gostovanja autora i proglašenje najboljeg filma u regionalnoj selekciji. Kao uvod u ovogodišnji program, organizirano je otvaranje izložbe fotografija Koprivničanina Marija Grobenskog. U Galeriji fotografije Meraja u utorak, 22.8. s početkom u 19.30 sati, najavljena je izložba njegovih koncertnih fotografija i radova iz kultnog ciklusa “House Where Nobody Lives”.

Što se tiče glavnog programa, prvi vinkovački dan rezerviran je za dokumentarni film “Garage Rockin’ Craze” (2017) kanadskog autora Marija Čužića o tokijskoj rock and roll sceni, odnosno kratkometražni “Florian” (Blank_filmski inkubator, 2016.) Darija Bukovskog o tri marginalca i njihovim snovima. Jedan od njih – glazbeni duet Mačkodlak – nastupit će nakon projekcije.

Drugi dan na programu su filmovi o prvom albumu kultnog slovenskog sastava Buldožer, “LP film Buldožer – Pljuni istini u oči” (2016) Slovenke Varje Močnik, odnosno novi film Ljiljane Šišmanović, “Neuspješan skroz” (HRT, 2017.), o kantautoru Electric Žaretu.

Posljednji dan donosi dokumentarni film “Charlatan Magnifique” (Maja Pavlin, 2016.) o slovenskom autoru Magnificu, glazbeniku i autoru filmske glazbe. Tu je još i ekskluzivna projekcija epizode novog serijala “Borderland Soundtrack” novosadske autorice Brankice Drašković, inspiriranog knjigom “Sedma republika” velikog prijatelja festivala i nedavno preminulog glazbenog kritičara Ante Perkovića, kojem je posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje.

Žiri u sastavu Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Kandžija odlučit će ovogodišnje pobjednike DORF-a, dok je same nagrade izradio splitski kipar i strip-crtač Miro Župa. Nagradu za životno djelo u Vinkovcima će pak primiti strip-umjetnik i ilustrator, Dubravko Mataković.

Kompletan raspored 11. DORF-a provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.