PočetnaNajaveObjavljen vinkovački raspored 11. DORF-a

Objavljen vinkovački raspored 11. DORF-a

-

Nakon Primoštena, jedanaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF, završava u svojoj tradicionalnoj bazi – Vinkovcima. Kao uvod u 11. DORF organiziran je program jubilarnih, 5. Antičkih filmskih večeri (21. – 23.8.) u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Na istome će mjestu posjetitelji moći pogledati film “Dan oslobođenja” / “Liberation Day” (2016) Mortena Traavika i Uġisa Oltea, uzbudljivi film o koncertu kontroverznog slovenskog sastava Laibach u Sjevernoj Koreji.

Jubilarno izdanje posvećeno je sportu, i to šahu i nogometu, pa će uz projekcije filmova biti organizirani razgovori sa svjedocima blistave vinkovačke prošlosti. Pero Sentić, vinkovački zaljubljenik u šah i autor nekoliko knjiga o šahu vratit će nas u vrijeme kraja 1960-ih, kada je Vinkovce posjetio slavni američki šahovski genijalac Bobby Fischer. Dan poslije okupljeni će se uz redatelja Darka Stojanovića i njegove goste prisjetiti najvažnijeg datuma u povijesti vinkovačkog nogometa – 6. lipnja 1982. i mitskog dvoboja Dinama iz Vinkovaca i Čelika, odnosno ulaska u Prvu ligu tadašnje države.

Osim sporta i filmova, posjetitelji će se moći zabaviti uz filmski kviz, filmsku radionicu i predavanje o najnovijim arheološkim otkrićima u Vinkovcima. DORF u svoju posljednju fazu ulazi od 24. do 26. rujna u staroj romaničkoj crkvi Meraja, uz gostovanja autora i proglašenje najboljeg filma u regionalnoj selekciji. Kao uvod u ovogodišnji program, organizirano je otvaranje izložbe fotografija Koprivničanina Marija Grobenskog. U Galeriji fotografije Meraja u utorak, 22.8. s početkom u 19.30 sati, najavljena je izložba njegovih koncertnih fotografija i radova iz kultnog ciklusa “House Where Nobody Lives”.

Što se tiče glavnog programa, prvi vinkovački dan rezerviran je za dokumentarni film “Garage Rockin’ Craze” (2017) kanadskog autora Marija Čužića o tokijskoj rock and roll sceni, odnosno kratkometražni “Florian” (Blank_filmski inkubator, 2016.) Darija Bukovskog o tri marginalca i njihovim snovima. Jedan od njih – glazbeni duet Mačkodlak – nastupit će nakon projekcije.

Drugi dan na programu su filmovi o prvom albumu kultnog slovenskog sastava Buldožer, “LP film Buldožer – Pljuni istini u oči” (2016) Slovenke Varje Močnik, odnosno novi film Ljiljane Šišmanović, “Neuspješan skroz” (HRT, 2017.), o kantautoru Electric Žaretu.

Posljednji dan donosi dokumentarni film “Charlatan Magnifique” (Maja Pavlin, 2016.) o slovenskom autoru Magnificu, glazbeniku i autoru filmske glazbe. Tu je još i ekskluzivna projekcija epizode novog serijala “Borderland Soundtrack” novosadske autorice Brankice Drašković, inspiriranog knjigom “Sedma republika” velikog prijatelja festivala i nedavno preminulog glazbenog kritičara Ante Perkovića, kojem je posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje.

Žiri u sastavu Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Kandžija odlučit će ovogodišnje pobjednike DORF-a, dok je same nagrade izradio splitski kipar i strip-crtač Miro Župa. Nagradu za životno djelo u Vinkovcima će pak primiti strip-umjetnik i ilustrator, Dubravko Mataković.

Kompletan raspored 11. DORF-a provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije