PočetnaNajavePoznat regionalni program 11. DORF-a

Poznat regionalni program 11. DORF-a

|

11. Festival dokumentarnog rock filma DORF objavio je svoj ovogodišnji službeni regionalni program. U Primoštenu (5. – 9.8.) i Vinkovcima (24. – 26.8.) ove će godine DORF-ova publika moći pogledati ukupno devet filmova, među njima i prikaz novih performerskih akrobacija legendarnog Marka Brecelja, “Brojanje u jesen” / “Štetje v jeseni” (2017).

Pulski umjetnik i performer Josip Pino Ivančić predstavit će svoj eksperimentalni film o kultnom sastavu Gustaph Y Njegovi Dobri Duhovi, “Slučaj GNJDD” (PPP, 2016.), a nakon pobjede na prvom DORF-u 2007.godine, svoj novi film, “LP film Buldožer – Pljuni istini u oči” (2016) o prvom albumu Buldožera “Pljuni istini u oči”, na festival donosi Slovenka Varja Močnik.

Hrvatsku premijeru imat će pak dokumentarac o kultnom klubu MKNŽ iz Ilirske Bistrice, “Mlada nada” (2016) slovenskog autorskog dvojca Manca FilakŽiga Gorišek. Ljiljana Šišmanović predstavit će svoj portret umjetnika Žarka Jovanovskog aka Electric Žare, “Neuspješan skroz” (2017) u produkciji HRT-a, a organizatori najavljuju i svježe predstavljanje dva domaća kratkiša: “Pijanu ulicu” (Filmaktiv, 2017.), film o poznatoj riječkoj ulici Marina Lukanovića, odnosno “La Piovu” (Pulska filmska tvornica, 2016.), priču o izumirućoj talijanskoj enklavi u južnoj Istri, redateljice Ines Pletikos.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučivat će žiri u sastavu: redateljica i novinarka Željka Kovačević, novinar Dubravko Jagatić i glazbenik Stjepko Galović, poznatiji kao Kandžija.

Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je velikom prijatelju DORF-a, nedavno preminulom glazbenom kritičaru Anti Perkoviću. U znak sjećanja na druženja s Antom, u selekciji “Tajna povijest rocka” bit će ekskluzivno prikazana epizoda dokumentarnog TV serijala “Borderland Soundtrack” novosadske autorice Brankice Drašković, uz razgovor o radijskom angažmanu i knjigama u suradnji s knjižarom Rockmark iz Zagreba. Također, u istoj selekciji prikazat će se i dokumentarni film “Florian” (Blank_filmski inkubator, 2016.) Darija Bukovskog iz Zagreba, koji je 2014. godine osvojio nagradu za razvoj scenarija KlasikTV i DORF – za kratki film o istim subjektima: glazbeniku, klaunu i uličnom performeru.

Opširnije informacije doznajte na službenoj internetskoj stranici 11. DORF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".