Početna Reagiranja Priopćenje za medije HRUP-a i DHFR-a

Priopćenje za medije HRUP-a i DHFR-a

-

Priopćenje HRUP-a i DHFR-a prenosimo u cijelosti.

Nakon višemjesečnog nastojanja za suradnjom i dijalogom s ministrom kulture, gospodinom Zlatkom Hasanbegovićem, strukovne udruge hrvatskih filmskih redatelja i producenata izražavaju zabrinutost odnosom ministra prema hrvatskoj kinematografiji, postupcima koje je poduzeo i onima koje je propustio poduzeti.

Predstavnici Hrvatske udruge producenata (HRUP) i Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) sastali su se s ministrom samo jednom (18.04.2016), a za tadašnju najavu da će sastanci postati redoviti ministar više nije našao vremena. Na navedenom sastanku ministar se obvezao potpisati redoviti godišnji ugovor s HAVC-om, najavivši da će ga u proceduru poslati žurno. Ugovor za tekuću godinu nije poslan još dva mjeseca nakon našeg upita, što čini ukupno šest mjeseci zastoja, dok ministar uopće nije bio svjestan činjenice da je Ministarstvo kulture ono koje treba poslati ugovor HAVC-u, a ne obrnuto.

Posljedica takvog odugovlačenja je bila odgoda javnih poziva, čime je filmska struka izgubila pola, a u nekim slučajevima i godinu dana. U cilju kvalitetne suradnje, a na naše osobito zadovoljstvo, ministar Hasanbegović najavio je da će kadrovska rješenja tražiti u dogovoru sa strukom: međutim, za smjenu Sanje Ravlić, predstavnice Hrvatske u središnjem europskom filmskom fondu Eurimages, doznali smo post festum, kroz neformalne glasove koji stižu iz Strasbourga.

Sanja Ravlić zaslužna je za brojne hrvatske projekte koji su dobili potporu tog fonda, stručna je, upućena i iskusna. Teško je dokučiti zbog čega je ministar smjenjuje, a još teže zašto pri tome izbjegava najavljenu komunikaciju sa strukom. Još uvijek nije imenovan pomoćnik ministra za scensku i audiovizualnu djelatnost.

Kako je na jedinom održanom sastanku ministar iskazao površno poznavanje sustava kinematografije – što ne čudi, jer se tim složenim organizmom nikada nije bavio – moramo zaključiti kako se sve što je učinio i što je propustio učiniti događa bez pomoćnika koji bi doprinio kompetentnošću i iskustvom. Hrvatski film je zbog nezainteresiranosti ministra ili nemara te opstrukcije sustava izgubio kontinuitet proizvodnje što će se osjetiti u idućem razdoblju kada će se u ukupnoj količini filmske proizvodnje brojka spustiti na razinu od prije deset i više godina.

Ministar je ovim potezom uskratio posao brojnim filmskim djelatnicima i doveo u pitanje stabilnost cijele filmske struke koja se godinama sustavno gradi. Svojom opstrukcijom ili nemarom je doveo u pitanje i poticaje za strane koprodukcije čime je izazvao povlačenje višemilijunskog priljeva sredstava stranih produkcija u proračun RH, te izravno oštetio proračun Republike Hrvatske.

U 2015. i 2016. je hrvatska kinematografija postigla iznimne i brojne međunarodne uspjehe – i svojim filmovima i brojnim koprodukcijama koje Hrvatskoj donose novac, a što je rezultat dobroga rada prethodnih godina. Pokazatelj kako ovo nije političko pitanje leži i u činjenici da je filmska struka imala izvrsnu suradnjom s dosadašnjim ministrima kulture ma koju političku opciju predstavljali.

Nakon što smo niz mjeseci nastojali biti kvalitetan partner spreman za suradnju, moramo zaključiti: put kojim je krenuo ministar Hasanbegović ozbiljno ugrožava hrvatski film, njegovo strpljivo građeno mjesto u Europi i teško stečenu neovisnosti od politike.

S poštovanjem, Upravni i Nadzorni odbori Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.