PočetnaNajavePotkraj lipnja u Beogradu počinje prvi festival glazbenog dokumentarnog filma

Potkraj lipnja u Beogradu počinje prvi festival glazbenog dokumentarnog filma

-

Beogradski Dom kulture Studentski grad potkraj lipnja (23. – 26.6.) ugostit će Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam. Bit će to prvi specijalizirani festival ovakve vrste kod naših istočnih susjeda, dok će se u natjecateljskom programu za dvije glavne nagrade (žiri i publika) boriti regionalni dokumentarci čija je tema glazba s ovih prostora.

Među ukupno devetnaest filmova svih programskih cjelina D’N’R-a, naći će se i tri hrvatska. Riječ je o dokumentarcima “Polja stoljeća diska” (2015) o prvim disko-klubovima na jugoslavenskim prostorima, “Umjetnost gledanja” (Toma Bačić, 2015.) o plakat aferi povodom Dana mladosti 1987. godine te “Posljednjih 100” (Morana Komljenović, 2014.) o kraju jedne ere riječkog kluba Palach.

“U Srbiji će ovo biti prvi takav festival, čiji je cilj prije svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način. Kulturna povijest i utjecaj glazbe s ovih prostora dva su neraskidiva pojma. Glazba jest obilježila i utjecala na sve segmente života.

“Dakle, prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima s atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem glazbenih knjiga – književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, i pažljivo odabranim koncertima, pokušat ćemo napraviti jedinstvenu atmosferu D’N’R festivala, koji će u svojem DNK-u sadržavati dokumente našeg ritma”, izjavila je Sandra Rančić, umjetnička direktorica festivala Dok’n’Ritam.

Natjecateljski program sačinjava devet dokumentarnih djela iz regije, od čega šest filmova spada pod etiketu srpske, a jedan pod onu svjetske premijere. Kvalitetu filmova ocjenjivat će pak žiri u sastavu: Mladen Matičević (redatelj), Vladan Petković (filmski kritičar i novar) i Neno Belan (glazbenik).

Od inozemnog programa organizatori, primjerice, ističu biografske filmove o Janis Joplin i Nicku Caveu (“Janis: Little Girl Blue”, 2015.; “20,000 dana na Zemlji” / “20,000 Days on Earth”). Više informacija o programu D’N’R-a provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.