PočetnaNajavePotkraj lipnja u Beogradu počinje prvi festival glazbenog dokumentarnog filma

Potkraj lipnja u Beogradu počinje prvi festival glazbenog dokumentarnog filma

|

Beogradski Dom kulture Studentski grad potkraj lipnja (23. – 26.6.) ugostit će Festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam. Bit će to prvi specijalizirani festival ovakve vrste kod naših istočnih susjeda, dok će se u natjecateljskom programu za dvije glavne nagrade (žiri i publika) boriti regionalni dokumentarci čija je tema glazba s ovih prostora.

Među ukupno devetnaest filmova svih programskih cjelina D’N’R-a, naći će se i tri hrvatska. Riječ je o dokumentarcima “Polja stoljeća diska” (2015) o prvim disko-klubovima na jugoslavenskim prostorima, “Umjetnost gledanja” (Toma Bačić, 2015.) o plakat aferi povodom Dana mladosti 1987. godine te “Posljednjih 100” (Morana Komljenović, 2014.) o kraju jedne ere riječkog kluba Palach.

“U Srbiji će ovo biti prvi takav festival, čiji je cilj prije svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način. Kulturna povijest i utjecaj glazbe s ovih prostora dva su neraskidiva pojma. Glazba jest obilježila i utjecala na sve segmente života.

“Dakle, prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima s atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem glazbenih knjiga – književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, i pažljivo odabranim koncertima, pokušat ćemo napraviti jedinstvenu atmosferu D’N’R festivala, koji će u svojem DNK-u sadržavati dokumente našeg ritma”, izjavila je Sandra Rančić, umjetnička direktorica festivala Dok’n’Ritam.

Natjecateljski program sačinjava devet dokumentarnih djela iz regije, od čega šest filmova spada pod etiketu srpske, a jedan pod onu svjetske premijere. Kvalitetu filmova ocjenjivat će pak žiri u sastavu: Mladen Matičević (redatelj), Vladan Petković (filmski kritičar i novar) i Neno Belan (glazbenik).

Od inozemnog programa organizatori, primjerice, ističu biografske filmove o Janis Joplin i Nicku Caveu (“Janis: Little Girl Blue”, 2015.; “20,000 dana na Zemlji” / “20,000 Days on Earth”). Više informacija o programu D’N’R-a provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.