PočetnaVijestiDokumentarac o Buldožerima najbolji film 11. DORF-a

Dokumentarac o Buldožerima najbolji film 11. DORF-a

-

Nakon petodnevnog programa početkom kolovoza u Primoštenu, ovogodišnje, ukupno jedanaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma – DORF-a, zaključeno je prekjučer (26.8.) drugim festivalskim činom u vinkovačkoj Galeriji fotografija Meraja. U drugom dijelu DORF-a koji je potrajao tri dana, posjetitelji su pogledali ukupno devet projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i OFF DORF u kojem su organizirani izložba fotografija i koncert.

Ovogodišnji žiri u sastavu: Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Stjepko Galović-Kandžija, Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji odlučio je dodijeliti filmu “LP film Buldožer – Pljuni istini u oči” (2016), slovenske autorice Varje Močnik.

Svoju odluku žiri je obrazložio riječima: “Film ‘Pljuni istini u oči’ Varje Močnik pruža priliku svim obožavateljima Buldožera da se podsjete na njihova briljantna ostvarenja, no ono što ga čini snažnim filmom njegov je širi kontekst prostora i vremena u kojem je nastajala njihova glazba. Kroz vrlo zanimljiv redateljski pristup i scenaristička rješenja, film postaje ne samo svjedok povijesti jednog banda, već i važan dokument vremena.

“Koncept koliko-traje-album-toliko-traje-film vrlo vješto nadilazi klasičnu nostalgičnu priču o povijesti banda, a kroz poigravanje s realitetima – igrane scene, animacije, grafike i dr., redateljica jasno i direktno komunicira s gledateljima. Žiri smatra važnim podržavati djela koja se na kreativan i izravan način bave poviješću glazbe ovih prostora. ‘Pljuni istini u oči’ je film koji gradi svojevrsni most između generacija koje su (pro)živjele povijest i onih koji se s tim iznimno važnim kulturno-povijesnim nasljeđem tek upoznaju.”

Posebno priznanje 11. DORF-a dobio je Josip Pino Ivančić iz Pule, za eksperimentalni film “Slučaj GNJDD” (PPP, 2017.), i to zbog: “inovativnog i hrabrog autorskog pristupa kojim je aktivno uključio gledatelja i artikulirao svoje mišljenje o nekadašnjem sastavu, uz izvrsno preispitivanje mogućnosti medija“.

Podsjetimo, u Vinkovcima je ovogodišnju Nagradu za životno djelo primio strip-umjetnik Dubravko Mataković, dok je Nagradu za doprinos undergroundu u Primoštenu dobio umjetnik performasa Damir Bartol Indoš. Autor sve tri ovogodišnje nagrade je splitski kipar i stripaš Miro Župa. Ovogodišnji je, pak, festival posvećen prerano preminulom glazbenom kritičaru Anti Perkoviću, dragom prijatelju DORF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.