PočetnaVijestiDokumentarac o Buldožerima najbolji film 11. DORF-a

Dokumentarac o Buldožerima najbolji film 11. DORF-a

-

Nakon petodnevnog programa početkom kolovoza u Primoštenu, ovogodišnje, ukupno jedanaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma – DORF-a, zaključeno je prekjučer (26.8.) drugim festivalskim činom u vinkovačkoj Galeriji fotografija Meraja. U drugom dijelu DORF-a koji je potrajao tri dana, posjetitelji su pogledali ukupno devet projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i OFF DORF u kojem su organizirani izložba fotografija i koncert.

Ovogodišnji žiri u sastavu: Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Stjepko Galović-Kandžija, Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji odlučio je dodijeliti filmu “LP film Buldožer – Pljuni istini u oči” (2016), slovenske autorice Varje Močnik

Svoju odluku žiri je obrazložio riječima: “Film ‘Pljuni istini u oči’ Varje Močnik pruža priliku svim obožavateljima Buldožera da se podsjete na njihova briljantna ostvarenja, no ono što ga čini snažnim filmom njegov je širi kontekst prostora i vremena u kojem je nastajala njihova glazba. Kroz vrlo zanimljiv redateljski pristup i scenaristička rješenja, film postaje ne samo svjedok povijesti jednog banda, već i važan dokument vremena.

“Koncept koliko-traje-album-toliko-traje-film vrlo vješto nadilazi klasičnu nostalgičnu priču o povijesti banda, a kroz poigravanje s realitetima – igrane scene, animacije, grafike i dr., redateljica jasno i direktno komunicira s gledateljima. Žiri smatra važnim podržavati djela koja se na kreativan i izravan način bave poviješću glazbe ovih prostora. ‘Pljuni istini u oči’ je film koji gradi svojevrsni most između generacija koje su (pro)živjele povijest i onih koji se s tim iznimno važnim kulturno-povijesnim nasljeđem tek upoznaju.”

Posebno priznanje 11. DORF-a dobio je Josip Pino Ivančić iz Pule, za eksperimentalni film “Slučaj GNJDD” (PPP, 2017.), i to zbog: “inovativnog i hrabrog autorskog pristupa kojim je aktivno uključio gledatelja i artikulirao svoje mišljenje o nekadašnjem sastavu, uz izvrsno preispitivanje mogućnosti medija“.

Podsjetimo, u Vinkovcima je ovogodišnju Nagradu za životno djelo primio strip-umjetnik Dubravko Mataković, dok je Nagradu za doprinos undergroundu u Primoštenu dobio umjetnik performasa Damir Bartol Indoš. Autor sve tri ovogodišnje nagrade je splitski kipar i stripaš Miro Župa. Ovogodišnji je, pak, festival posvećen prerano preminulom glazbenom kritičaru Anti Perkoviću, dragom prijatelju DORF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije