PočetnaVijesti"Zaljev" Brune Pavića na 14. Ex Oriente Filmu

“Zaljev” Brune Pavića na 14. Ex Oriente Filmu

|

Češki Institut dokumentarnog filma nedavno je objavio popis od dvanaest izabranih projekata i pripadajućih redatelja / producenata 14. Ex Oriente Film radionice, međunarodnog jednogodišnjeg programa okrenutog stručnom usavršavanju i financiranju kreativnog dokumentarnog filma. Ove godine organizatori su primili rekordne 52 prijave iz šest različitih zemalja, a među sretnim sudionicima našla su se tri projekta s ovih prostora.

Hrvatska se na radionicu plasirala s filmom “Zaljev” (Udruga Kazimir) redatelja Brune Pavića i producenta Ivana Perića. Radi se o filmu koji problematizira ekološke probleme kaštelanskog zaljeva, napučenog odavno napuštenim tvornicima i prekapacitiranim odlagalištem smeća.

Srpska redateljica Mila Turajlić na tržište se sprema izbaciti novi dokumentarni film, a riječ je o ostvarenju “The Labudović Files” čija nas priča vodi stopama Stevana Labudovića, osobnog snimatelja Josipa Broza Tita.

Još jedni susjedi, Slovenci, nam pak pripremaju film o zajedničkoj borbi triju Srijki za ravnopravniji položaj žena u društvu, kao i za multietničku stvarnost oslobođenih područja pod nekadašnjom Asadovom kontrolom. Film pod nazivom “Brez žensk ni revolucije” režiraju Antonia Kilian i Jakob Weidner.

Redatelji i producenti izabrani na 14. EOF početkom sljedeće godine imat će priliku na East European Forumu svoj projekt predstaviti zainteresiranim ulagačima i producentima.

Prva od tri ovogodišnje Ex Oriente Film sesije održavat će se od 27. lipnja do 2. srpnja ove godine u Splitu, uz organizacijsku potporu našeg Hulahopa. Više informacija na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.