PočetnaNajaveSarajevska škola dokumentarnog filma u Zagrebu

Sarajevska škola dokumentarnog filma u Zagrebu

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Stanarsko pravo”

U utorak, 19.4., u kinu Tuškanac, od 19 i 21 sat na još jednom Kratkom utorku, nakon više od trideset godina u Zagrebu će se moći vidjeti filmovi slavne Sarajevske škole dokumentarnog filma. Riječ je o kratkim dokumentarnim filmovima iz produkcije Sutjeska filma, snimljenim 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, koji su u to vrijeme bili nevjerojatno uspješni na svjetskim festivalima, pogotovo onom u Oberhausenu, da bi zatim pali u zaborav, i prije sedam godina bili ponovo otkriveni na senzacionalno primljenoj retrospektivi istog festivala.

Danas nepostojeća producentska kuća Sutjeska film producirala je filmove tiše i osjetljivije od tada prevladavajućeg crnog vala, ali ne manje kritičke angažirane, ironične i obojene crnim humorom. Kratki utorak prikazat će ukupno četrnaest ostvarenja u dva programa – sve s 35-milimetarskih kopija – koje će predstaviti jedan od najznačajnijih redatelja škole, Vlatko Filipović.

Vlatko Filipović
Vlatko Filipović / Foto: Dnevni-list.ba

Program predstavlja skraćenu verziju onog koji je 2009. prikazan na festivalu u Oberhausenu (a potom i diljem Europe – u Ljubljani, Sarajevu, Winterthuru, Solunu…), koji su nakon intenzivnog istraživanja po bosanskim filmskim arhivima sastavili voditelj arhiva oberhausenškog festivala Carsten Spicher i kustosica i umjetnička direktorica festivala GoEast u Wiesbadenu Gaby Babić.

Sutjeska film osnovan je 1960. s posebnom namjenom produkcije kratkih filmova. Nakon što se većina jugoslavenske dokumentarne produkcije u 50-ima još bavila tekovinama revolucije i kultom Tita, u 60-ima dolazi do skretanja ka socijalnim temama, kroz istraživanje skrivene strane jugoslavenskog društva. Sarajevska škola dokumentarnog filma (taj naziv je, kao i u slučaju Zagrebačke škole crtanog filma, estetska oznaka) proizašla je iz produkcije Sutjeska filma, kao i iz u Sarajevu vrlo žive scene filmske kritike okupljene oko časopisa Sineast.

Dva zakona
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Dva zakona”

Iako su u Sutjeska filmu djelovali neki autori povezani s crnim valom koji je oštro kritizirao tadašnje društvo (Bato Čengić, ali i Dušan Makavejev su neke od svojih dokumentaraca snimili u njihovoj produkciji), prevladavajući sentiment u filmovima Sarajevske dokumetarne škole onaj je empatije i solidarnosti s njenim junacima.

To najviše dolazi do izražaja u filmovima Vefika Hadžismajlovića, kao što su “Dva zakona” (1968.; nagrađen na Oberhausenu 1969. godine), koji progovara o sudbini djevojčica u ruralnim dijelovima Bosne. Iako ih zakon obvezuje da pohađaju školu, one ostaju kući zbog želja njihovih roditelja. “Na objedu” (1972) je pak film o nostalgiji za članovima obitelji koji su bili primorani napustiti zemlju odlazeći trbuhom za kruhom. Iako sentimentalni i melankolični, ti filmovi su i tiho optimistični; mada ulaze u intimu njihovih protagonista, istovremeno ostaju na potrebnoj distanci.

Hop Jan
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Hop Jan”

Drugi najvažniji autor škole, Vlatko Filipović, njegovao je eksperimentalniji izričaj, što se možda najviše vidi u sjajnom filmu “Hop Jan” (1967), snimljenom u bračkim kamenolomima kraj Pučišća. Radi se o filmu koji slavi ljudski rad, snagu i umijeće, a u isto vrijeme je i komentar tadašnjeg društva. To je i prvi film snimljen u bivšoj Jugoslaviji koji je uvršten u arhiv MOMA-e u New Yorku. Na programu ćemo vidjeti još jedan Filipovićev film, “U zavjetrini vremena” (1965), koji prikazuje težak život u zabačenom selu Lukovac na vrhu Bjelašnice.

Vjerojatno najradikalniji predstavnik škole bio je Petar Ljubojev, doktor sociologije kulture, čiji filmovi obiluju deadpan humorom i spotovskom upotrebom glazbe, što podsjeća na radove koji su zajedno (ili odvojeno) zakuhali Karpo Godina i Branko Vučićević. Tome u remek-djelu “Misija Ismeta Kozice” (1977), “optimističkom slikovnom isječku” o pronalaženju radnica za rad u tvornici, pridonosi i glazba Mladena Vraneševića, člana kultne Laboratorije zvuka, koji je bio i jedan od stalnih Godininih suradnika.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s Javnom ustanovom Kinoteka Bosne i Hercegovine i Oberhausen Film Archiveom. Ulaz na program je 10 kuna.

“Činjenica je da su novinari svijeta naše filmove iz Sarajeva prozvali Sarajevskom školom dokumentarnog filma. Naša škola u Sarajevu je prvi put pokazala istinu o Bosni.

“Do ove generacije, kojoj srećom i ja pripadam, govorilo se samo o mašinama koje su nam falile, o javnim radovima i partizanima, a mi smo počeli govoriti o selima iz kojih smo došli. Dapače, o susjedima – da može živjeti susjed do susjeda, komšija do komšije, bez obzira na boju, vjeru, naciju, a to je potvrdilo i Sarajevo u ovom zadnjem ratu.’

– Vlatko Filipović

“Možda bi se moglo reći da je Sarajevska dokumentaristička škola nalazila inspiraciju u oporostima životne zbilje, u surovostima okoliša i pejzaža u kojima ljudi nastoje da očuvaju svoju egzistenciju, u nekoj elementarnosti čovjekove borbe za opstanak…

“Period izgradnje zemlje, čini se, nigdje nije na prostorima tadašnje Jugoslavije u tolikoj mjeri otkrio sudare tradicije sa idejama industrijalizacije i društvenog razvoja kao što je to bilo u Bosni i Hercegovini.

“Naravno, sličnih tematskih povoda bilo je i u drugim sredinama tadašnje zajedničke države, ali, desilo se, eto, da su filmski autori sarajevskog producentskog centra pokazali najviše osjetljivosti upravo prema takvoj tematici, o čemu svjedoče mnogi dokumentarci – ti uzbudljivi i autentični svjedoci drame društvenog preobražaja, pa i pobjede čovjeka nad silama prirode i socijalne zaostalosti.”

– Vefik Hadžismajlović

Izjave: Azra Salihbašić-Selimović za potrebe Obrahausen Film Festivala.

Raspored projekcija:

19 sati
Program 1 (86 minuta):

“Fasade” (1972)

 • Režija: Suad Mrkonjić
 • Trajanje: 8 minuta

“Stanarsko pravo lagumaša Safera” (1974)

 • Režija: Petar Ljubojev
 • Trajanje: 12 minuta

“Hop Jan” (1967)

 • Režija: Vlatko Filipović
 • Trajanje: 11 minuta

“Carski dan” (1968)

 • Režija: Milutin Kosovac
 • Trajanje: 14 minuta

“Na objedu” (1972)

 • Režija: Vefik Hadžismajlović
 • Trajanje: 9 minuta

“Penjači” (1978)

 • Režija: Ranko Stanišić
 • Trajanje: 13 minuta

“U kafani” (1969)

 • Režija: Vefik Hadžismajlović
 • Trajanje: 7 minuta

“Jedan dan Rajka Maksima” (1976)

 • Režija: Zlatko Lavanić
 • Trajanje: 12 minuta

20.30 sati
Razgovor s Vlatkom Filipovićem

21 sat
Program 2 (76 minuta):

“Dva zakona” (1968)

 • Režija: Vefik Hadžismajlović
 • Trajanje: 9 minuta

“Đurđa” (1978)

 • Režija: Mirza Idrizović
 • Trajanje: 11 minuta

“Misija Ismeta Kozice” (1977)

 • Režija: Petar Ljubojev
 • Trajanje: 22 minute

“U zavjetrini vremena” (1965)

 • Režija: Vlatko Filipović
 • Trajanje: 14 minuta

“Nada” (1970)

 • Režija: Midhat Mutapčić
 • Trajanje: 10 minuta

“Kasabe” (1970)

 • Režija: Mirza Idrizović
 • Trajanje: 10 minuta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.