PočetnaNajavePremijera filmova polaznika 5. Škole dokumentarnog filma

Premijera filmova polaznika 5. Škole dokumentarnog filma

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Bakina bunda”

Večeras s početkom u 19 sati u zagrebačkom Art-kinu Grič, održat će se svečana projekcija završnih dokumentarnih radova polaznika 5. Škole dokumentarnog filma u organizaciji Restarta.

Najnovija sezona Škole bila je na rasporedu od 2. listopada 2015. do 26. ožujka 2016. godine, a jedanaestoro polaznika (Dražen Puklavec, Ivan Šušnjar, Jelena Primorac, Lidija Jasnić, Lorna Kunčić, Luana Lojić, Martina Jurić, Petar Vukičević, Sanja Bistričić, Sara Bernarda Moritz i Sonja Lazić) savladalo je sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma.

Mentorske zadaće obavljali su Ana Hušman, Hrvoslava Brkušić, Igor Bezinović, Nebojša Slijepčević i Oliver Sertić, uz pomoć domaćih i stranih filmskih profesionalaca i dokumentarista Dinke Radonić, Ivana Zelića, Borisa Mitića, Blaža Habuša te Vanje Jambrović.

5. Škola dokumentarnog filma, popis završnih filmova polaznika:

“Bakina bunda”

 • Režija: Martina Jurić
 • Trajanje: 09’40”

Sinopsis: “Priženiti se” – uvesti muža ženidbom u svoju kuću, ženidbom ući u ženinu kuću; udomazetiti. No kako se žena priudaje u zagrebačku obitelj? Tog pojma u rječniku nažalost nema. Strepnju pred intimnim svjetovima tuđih obitelji snahe oduvijek prihvaćaju šutke.

Usred selidbe u stan koji je njezin momak naslijedio od pokojne bake, autorica pak nasljeđuje bakinu tešku i staru bundu. Razgovorom o nepoznatoj prošlosti bake Vide s članovima njegove obitelji, otkrivamo kako je istinu o onome što nas dijeli i spaja katkad lakše reći objektivu kamere nego majci, kćeri, sinu ili ocu. Ako smo pritom zaogrnuti australskom vunom.

“Vertikale”

 • Režija: Lorna Kunčić
 • Trajanje: 07’33”

Sinopsis: Svatko se može zateći izgubljen u podnožju masiva kojega nazivamo život. Sam pogled prema vrhu daje nam osjećaj sitnosti; uspon nam se čini nevjerojatan, a vrh neosvojiv. Uspijemo li prizvati svu fizičku snagu i onu možda zahtijevniju, snagu volje – usprkos navirućim sumnjama, odvojit ćemo se od tla te krenuti u nadvladavanje vlastitih ograničenja.

Upravo taj napor uzdizanja ka vrhu može se pretvoriti u neophodnu svakodnevicu koja putniku daje nužan osjećaj dinamičnosti. “Vertikale” nam govore o neobičnim životnim pozivima  i transformaciji slabosti u snagu i umjetnost. One su svjedočanstvo da zadovoljstvo leži onkraj straha; da je planina ogledalo nas samih, a pogled s vrha fantastičan.

“Marijan”

 • Režija: Lidija Jasnić
 • Trajanje: 05’07”

Sinopsis: Nakon mnogo godina, autorica posjećuje starog prijatelja. Kroz zapise i crteže iz prošlosti, on govori o sebi iz tog, ali i sadašnjeg vremena.

“Show”

 • Režija: Sonja Lazić
 • Trajanje: 12’53”

Sinopsis: Podrumski prostor Šeferove ulice broj 4 poprište je neobičnih događanja. Misteriozna buka koja iz njega dolazi zvuk je napornih probi za nadolazeći nastup čiji protagonisti, u lovu na vječnu slavu, predano pripremaju spektakl kakav se rijetko viđa na ovim prostorima.

“Ispred zastava”

 • Režija: Sanja Bistričić
 • Trajanje: 12’43”

Sinopsis: Film o ljubavi i mržnji, odrastanju i prihvaćanju. Đuro je hrvatski panker i katolik koji u srcu nosi obilježavajuće rane iz prošlosti zbog kojih iracionalno mrzi sve što nema veze s njegovom domovinom. Njegov pankerski svjetonazor kao i način života postaje umrljan mržnjom i bijesom koju izražava kroz javni bunt i provokacije.

Spletom okolnosti njegov se svijet poljulja kada upozna Srpkinju Elviru. Ovo je priča o životu koji nam zna prirediti smiješne iscjeljujuće paradokse, kako bi nas poučio ljubavi – smještenoj iznad krvnih zrnaca.

“Karoca”

 • Režija: Ivan Šušnjar
 • Trajanje: 03’11”

Sinopsis: U filmu upoznajemo domaće trkaće vozilo, stvoreno iz snalažljivosti i želje za adrenalinom – legendarnu postirsku karocu. Nekoliko dasaka, osovina, par kotača i malo hrabrosti sve su što vam treba kako bi krenula luda vožnja niz brdo, obično nadomak roditeljske kuće. Saznajemo kako se karet izrađuje u nekoliko posljednjih desetljeća.

Za ostatak svijeta to je nesigurna nakupina dasaka koja juri niz brdo, a za Bračane najdraža uspomena iz djetinjstva.

“Samo tvrdo”

 • Režija: Dražen Puklavec
 • Trajanje: 09’21”

Sinopsis: Dečki kažu da je njihova igra tvrda, ali da je to sasvim normalno. Nogomet je tjedni ritual, a dobrodošli su svi: poznanici, kolege s posla i prijatelji prijatelja; samo da se dođe do desetog igrača. U filmu pratimo epilog događaja u kojem tvrdo nije imalo isto značenje za sve igrače na terenu.

Žustra želja za pobjedom, iscrpljenost, ekipa koja se dobro ne poznaje i malo muškog ponosa, sve su to sastojci potrebni za dobru staru tučnjavu. Kada se prelomilo i zašto je nekome žao, a nekome smiješno; tko je bio na šivanju, a tko više ne igra nogomet – momci pokušavaju razjasniti i sebi i autoru filma.

“Bolan”

 • Režija: Sara Bernarda Moritz
 • Trajanje: 05’54”

Sinopsis: Ovim filmom autorica promišlja svoj odnos s pokojnim djedom. Izvorište filma je kremacija koju je obitelj izabrala kao djedov posmrtni obred. Taj čin iznevjerio je njihova očekivanja i ostavio ih bez fizičkog mjesta na koje mogu usmjeriti svoju tugu i sjećanja na pokojnika.

Zbog toga autorica uranja u djedovu biografiju, osobne predmete i svoju tugu te iz toga stvara virtualni nadgrobni spomenik.

“Nek ti liti bude zima”

 • Režija: Petar Vukičević
 • Trajanje: 08’56”

Sinopsis: Dioklecijan, bivši rimski car, vraća se u palaču koju je dao izgraditi prije 1721 godine. Kao i svaki uzorni posjetitelj, obilazi ju uz pomoć turističkog vodiča. Nakon što je dugo vremena bila dijelom grada, palača ponovo postaje ljetnikovac. Dioklecijan je sretan.

“Kuhinja”

 • Režija: Luana Lojić
 • Trajanje: 04’00”

Sinopsis: Obična kuhinja, obični cimeri i dinamika kuhinjskih razgovora. Četvrta vježba spaja ton sa slikama internet stereotipa u svakidašnjem razgovoru mikrokozmosa kućnog prostora: čudna imena, hrana, ožiljci i sjećanja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije