PočetnaNajavePremijera filmova polaznika 5. Škole dokumentarnog filma

Premijera filmova polaznika 5. Škole dokumentarnog filma

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Bakina bunda”

Večeras s početkom u 19 sati u zagrebačkom Art-kinu Grič, održat će se svečana projekcija završnih dokumentarnih radova polaznika 5. Škole dokumentarnog filma u organizaciji Restarta.

Najnovija sezona Škole bila je na rasporedu od 2. listopada 2015. do 26. ožujka 2016. godine, a jedanaestoro polaznika (Dražen Puklavec, Ivan Šušnjar, Jelena Primorac, Lidija Jasnić, Lorna Kunčić, Luana Lojić, Martina Jurić, Petar Vukičević, Sanja Bistričić, Sara Bernarda Moritz i Sonja Lazić) savladalo je sva potrebna znanja za kompletnu produkciju dokumentarnog filma.

Mentorske zadaće obavljali su Ana Hušman, Hrvoslava Brkušić, Igor Bezinović, Nebojša Slijepčević i Oliver Sertić, uz pomoć domaćih i stranih filmskih profesionalaca i dokumentarista Dinke Radonić, Ivana Zelića, Borisa Mitića, Blaža Habuša te Vanje Jambrović.

5. Škola dokumentarnog filma, popis završnih filmova polaznika:

“Bakina bunda”

 • Režija: Martina Jurić
 • Trajanje: 09’40”

Sinopsis: “Priženiti se” – uvesti muža ženidbom u svoju kuću, ženidbom ući u ženinu kuću; udomazetiti. No kako se žena priudaje u zagrebačku obitelj? Tog pojma u rječniku nažalost nema. Strepnju pred intimnim svjetovima tuđih obitelji snahe oduvijek prihvaćaju šutke.

Usred selidbe u stan koji je njezin momak naslijedio od pokojne bake, autorica pak nasljeđuje bakinu tešku i staru bundu. Razgovorom o nepoznatoj prošlosti bake Vide s članovima njegove obitelji, otkrivamo kako je istinu o onome što nas dijeli i spaja katkad lakše reći objektivu kamere nego majci, kćeri, sinu ili ocu. Ako smo pritom zaogrnuti australskom vunom.

“Vertikale”

 • Režija: Lorna Kunčić
 • Trajanje: 07’33”

Sinopsis: Svatko se može zateći izgubljen u podnožju masiva kojega nazivamo život. Sam pogled prema vrhu daje nam osjećaj sitnosti; uspon nam se čini nevjerojatan, a vrh neosvojiv. Uspijemo li prizvati svu fizičku snagu i onu možda zahtijevniju, snagu volje – usprkos navirućim sumnjama, odvojit ćemo se od tla te krenuti u nadvladavanje vlastitih ograničenja.

Upravo taj napor uzdizanja ka vrhu može se pretvoriti u neophodnu svakodnevicu koja putniku daje nužan osjećaj dinamičnosti. “Vertikale” nam govore o neobičnim životnim pozivima  i transformaciji slabosti u snagu i umjetnost. One su svjedočanstvo da zadovoljstvo leži onkraj straha; da je planina ogledalo nas samih, a pogled s vrha fantastičan.

“Marijan”

 • Režija: Lidija Jasnić
 • Trajanje: 05’07”

Sinopsis: Nakon mnogo godina, autorica posjećuje starog prijatelja. Kroz zapise i crteže iz prošlosti, on govori o sebi iz tog, ali i sadašnjeg vremena.

“Show”

 • Režija: Sonja Lazić
 • Trajanje: 12’53”

Sinopsis: Podrumski prostor Šeferove ulice broj 4 poprište je neobičnih događanja. Misteriozna buka koja iz njega dolazi zvuk je napornih probi za nadolazeći nastup čiji protagonisti, u lovu na vječnu slavu, predano pripremaju spektakl kakav se rijetko viđa na ovim prostorima.

“Ispred zastava”

 • Režija: Sanja Bistričić
 • Trajanje: 12’43”

Sinopsis: Film o ljubavi i mržnji, odrastanju i prihvaćanju. Đuro je hrvatski panker i katolik koji u srcu nosi obilježavajuće rane iz prošlosti zbog kojih iracionalno mrzi sve što nema veze s njegovom domovinom. Njegov pankerski svjetonazor kao i način života postaje umrljan mržnjom i bijesom koju izražava kroz javni bunt i provokacije.

Spletom okolnosti njegov se svijet poljulja kada upozna Srpkinju Elviru. Ovo je priča o životu koji nam zna prirediti smiješne iscjeljujuće paradokse, kako bi nas poučio ljubavi – smještenoj iznad krvnih zrnaca.

“Karoca”

 • Režija: Ivan Šušnjar
 • Trajanje: 03’11”

Sinopsis: U filmu upoznajemo domaće trkaće vozilo, stvoreno iz snalažljivosti i želje za adrenalinom – legendarnu postirsku karocu. Nekoliko dasaka, osovina, par kotača i malo hrabrosti sve su što vam treba kako bi krenula luda vožnja niz brdo, obično nadomak roditeljske kuće. Saznajemo kako se karet izrađuje u nekoliko posljednjih desetljeća.

Za ostatak svijeta to je nesigurna nakupina dasaka koja juri niz brdo, a za Bračane najdraža uspomena iz djetinjstva.

“Samo tvrdo”

 • Režija: Dražen Puklavec
 • Trajanje: 09’21”

Sinopsis: Dečki kažu da je njihova igra tvrda, ali da je to sasvim normalno. Nogomet je tjedni ritual, a dobrodošli su svi: poznanici, kolege s posla i prijatelji prijatelja; samo da se dođe do desetog igrača. U filmu pratimo epilog događaja u kojem tvrdo nije imalo isto značenje za sve igrače na terenu.

Žustra želja za pobjedom, iscrpljenost, ekipa koja se dobro ne poznaje i malo muškog ponosa, sve su to sastojci potrebni za dobru staru tučnjavu. Kada se prelomilo i zašto je nekome žao, a nekome smiješno; tko je bio na šivanju, a tko više ne igra nogomet – momci pokušavaju razjasniti i sebi i autoru filma.

“Bolan”

 • Režija: Sara Bernarda Moritz
 • Trajanje: 05’54”

Sinopsis: Ovim filmom autorica promišlja svoj odnos s pokojnim djedom. Izvorište filma je kremacija koju je obitelj izabrala kao djedov posmrtni obred. Taj čin iznevjerio je njihova očekivanja i ostavio ih bez fizičkog mjesta na koje mogu usmjeriti svoju tugu i sjećanja na pokojnika.

Zbog toga autorica uranja u djedovu biografiju, osobne predmete i svoju tugu te iz toga stvara virtualni nadgrobni spomenik.

“Nek ti liti bude zima”

 • Režija: Petar Vukičević
 • Trajanje: 08’56”

Sinopsis: Dioklecijan, bivši rimski car, vraća se u palaču koju je dao izgraditi prije 1721 godine. Kao i svaki uzorni posjetitelj, obilazi ju uz pomoć turističkog vodiča. Nakon što je dugo vremena bila dijelom grada, palača ponovo postaje ljetnikovac. Dioklecijan je sretan.

“Kuhinja”

 • Režija: Luana Lojić
 • Trajanje: 04’00”

Sinopsis: Obična kuhinja, obični cimeri i dinamika kuhinjskih razgovora. Četvrta vježba spaja ton sa slikama internet stereotipa u svakidašnjem razgovoru mikrokozmosa kućnog prostora: čudna imena, hrana, ožiljci i sjećanja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.