Naslovna fotografija: Beldocs

9. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održat će se od 12. do 18. svibnja ove godine na više beogradskih i jednoj crnogorskoj lokaciji. Jučer je u glavnom srpskom gradu povodom tog događaja održana najavna press konferencija na kojoj su, između ostalih, sudjelovali direktor festivala Mladen Vušurović i redatelj Mladen Mitrović.

Mitrovićevom filmu “U potrazi za snom” (Factum kao jedan od koproducenata, 2015.) pripala je čast otvaranja osmog izdanja Beldocsa, dok će završnu festivalsku zavjesu spustiti najnovije ostvarenje Michaela Moorea, “Where to Invade Next” (2015).

Kao novost ovogodišnjeg Beldocsa organizatori naglašavaju povećanje broja lokacija na kojem će posjetitelji moći pogledati odabrane dokumentarne naslove. Uz tradicionalno veliko platno Sava centra, festival se širi na Dom omladine Beograda, Dvoranu kulturnog centra Beograda, Jugloslavensku kinoteku te kino Fontana. Beldocs po prvi puta u povijesti odlazi izvan granica Srbije, točnije u budvanski Cadmus Cineplex.

Beldocs 2016- ogo

Natjecateljske kategorije također su doživjele određene promjene. I dalje će se nagrade dodjeljivati u Međunarodnom i Srpskom natjecateljskom programu, ali s jednom bitnom promjenom. Srpski natjecateljski program, naime, od ove godine dobiva strukovna pojačanja u vidu nagrada za najbolju montažu i kameru u dokumentarnom filmu.

Selekcija ovogodišnjeg Međunarodnog programa povjerena je filmskom teoretičaru i autoru Gregu de Cuiru, dok je domaću selekciju odabrao filmski redatelj Darko Lungulov.

Među pedesetak ovogodišnjih Beldocsovih filmova, srpskoj publici predstavit će se i dva hrvatska dokumentarna djela. Riječ je o međunarodnim premijerama “Generacije ’68” (Factum, 2016.) Nenada Puhovskog, odnosno “Razreda” (Nukleus film, 2015.) Vesne Ćudić. Oba dokumentarca osigurala su plasman u Međunarodni natjecateljski program, kao i izvrsni “Sonita” (Rokhsareh Ghaem Maghami, 2015.), “Zemlja kartela” / “Cartel Land” (Matthew Heineman, 2015.) itd.

Popratni programi obuhvaćaju odabrane bugarske naslove (briljantna, briljantna “Posljednja ambulantna kola Sofije”, Iliana Meteva; 2012.), kao i retrospektivu filmova poznatog dokumentarista Roberta Flahertyja.

Detaljnije informacije doznajte na službenoj stranici Beldocsa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here