PočetnaNajaveKonferencija o filmskom "crowdfundingu" u zagrebačkom MM centru

Konferencija o filmskom “crowdfundingu” u zagrebačkom MM centru

|

Crowdfunding.hr i produkcijska kuća Restart sa Dokukinom, 8. travnja u zagrebačkom MM centru (početak u 18 sati) organiziraju konferenciju u potpunosti posvećenu grupnom financiranju filmske industrije, popularnom crowdfundingu.

U proteklih nekoliko godina grupno financirani filmovi osvojili su jedanaest nominacija za prestižnu nagradu Američke filmske akademije Oscar, a 2013. jedan od njih, dokumentarni film “Inocente” (Sean Fine i Andrea Nix, 2012.), čak je osvojio Zlatni kipić.

Crowdfunding Dox Zagreb događaj je kojem je cilj okupiti domaće filmske kreativce, djelatnike i entuzijaste, a posebno ljubitelje dokumentarnog filma kako bi sudionicima prenijeli iskustva kolega koji su bili uspješni u grupnom financiranju.

U Hrvatskoj je putem crowdfundinga do sada prikupljeno preko 10 milijuna kuna za projekte različitih kreativaca, individualaca, poduzetnika i umjetnika. “Modri kavez” (2015) splitske redateljice Brune Bajić, “Kapetan i sirena” (2016) Borisa Veličana i Liburnia Film Festival neki su od primjera domaćih grupno financiranih projekata.

U sklopu konferencije održat će se hrvatska premijera grupno financiranog dokumentarnog filma o crowdfundingu, “Kapital C” / “Capital C” (2014) Jørga Kundingera i Timona Birkhofera, a bit će organizirana i panel-rasprava “Može li filmove financirati publika?” na kojoj će sudjelovati Bruna Bajić te predstavnici HAVC-a i Restarta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.